Astăzi am pentru voi o listă de superalimente pentru ficatul gras. Acestea sunt considerate alimente care ajută ficatul să se recupereze şi să se vindece mai rapid.
Ştiind care sunt aceste alimente, va fi mult mai uşor să le introduceţi în dieta zilnică şi să le consumaţi constant. Nu trebuie să consumaţi doar aceste mâncăruri, dar introducerea lor în dieta pentru ficatul gras, în cantităţi moderate, va ajuta enorm.
Cu alte cuvinte, nu trebuie să mâncaţi câteva kilograme de sfeclă (primul superaliment de pe lista noastră) fiindcă excesele nu ajută. Dar câte o salată de sfeclă seara sau pe lângă masa de prânz, va grăbi vindecarea.
Având aceste lucruri în minte, haideţi să vedem mai jos lista de superalimente pentru ficatul gras (steatoza hepatică).
1. Sfecla roşie
Sfecla este considerată una dintre legumele cele mai utile când vine vorba despre sănătatea ficatului. De fapt, este atât de bună încât va trebui să găsiţi o modalitate să o introduceţi în dietă chiar dacă nu vă place gustul.
Este extrem de bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi extrem de utili ficatului. Unul dintre principalele elemente găsite in sfeclă este Betaina, un compus care ajută digestia. Împreună cu restul de vitamine şi minerala din sfecla roşie, este un adevărat superaliment pentru ficat.
Mare atenţie cum consumaţi sfecla, însă! Majoritatea conservelor de sfeclă din comerţ au zahăr adăugat, care este interzis în steatoza hepatică.
Ideal este să luaţi sfecla proaspătă şi să o gătiţi acasă sau să cumpăraţi sfeclă fiartă cu sare şi nimic mai mult (ştiu sigur că se găseşte în LIDL, dar este mult mai scumpă decât sfecla proaspătă).
Indiferent însă de unde o cumpăraţi, este extrem de important să introduceţi sfecla roşie în dieta pentru ficatul gras, fiind unul dintre cele mai benefice alimente pe care trebuie să le consumaţi dacă nu zilnic, măcar de câteva ori pe săptămână.
2. Spanac
Ştim de la desenele cu Popeye Marinarul că spanacul are cantităţi impresionante de fier – dar nu se opreşte aici şi cu siguranţă nu este un superaliment recomandat doar celor care vor să pună masă musculară.
Pentru ficat, spanacul este extrem de sănătos. Pe lângă fier, conţine numeroase alte vitamine şi minerale, precum şi alte componente care ajută la detoxifierea ficatului prin favorizarea eliminării metalelor grele şi a pesticidelor din organism.
El conţine, ca şi sfecla roşie, cantităţi serioase de Betaină, precum şi enzima glutathione, un element extrem de util pentru sănătatea ficatului.
Pentru a reduce pierderea acestor substanţe nutritive, pe lângă spanacul gătit, recomand să consumaţi şi salate din spanac proaspăt.
3. Usturoi
Deşi există mitul că usturoiul “cade greu la ficat,” realitatea este complet opusă. În ciuda mirosului neplăcut, usturoiul este considerat un superaliment în lupta împotriva steatozei hepatice.
El ajută ficatul să se detoxifieze mai rapid, eliminând toxinele din organism, dar ajută şi la reglarea colesterolului şi a nivelului trigliceridelor.
Pentru ca el să îşi păstreze calităţile, trebuie consumat proaspăt (prin gătire se pierd marea majoritate a substanţelor benefice).
Partea bună este că nu e necesar să îl consumăm în cantităţi uriaşe – doi căţei de usturoi pe zi sau o dată la două zile (chiar şi în mujdei) sunt destui.
4. Ulei de măsline extravirgin
Acesta este considerat cel mai bun ulei când vine vorba de vindecarea ficatului gras. Este singurul tip de ulei pe care l-am consumat după ce am fost diagnosticat la sfârşitul lui 2014 (şi am reuşit între timp să scap de steatoza hepatică).
Deşi are un conţinut extrem de ridicat de grăsimi, ca orice ulei, cel de măsline extravirgin oferă o combinaţie perfectă de grăsimi nesaturate (sănătoase) şi antioxidanţi care ajută organismul să îşi menţină starea de sănătate.
Chiar am auzit poveşti despre persoane care au scăpat de boli grave de ficat bând câte o lingură de ulei de măsline dimineaţa, pe stomacul gol.
Deşi nu există studii ştiinţifice care să încurajeze un astfel de comportament, uleiul de măsline extravirgin introdus în dieta zilnică ne va ajuta enorm.
Atenţie însă! Acest ulei trebuie consumat proaspăt, nu prăjit sau gătit, altfel îşi pierde elementele benefice. Dacă vreţi să îl folosiţi neapărat când gătiţi un fel de mâncare, mereu să îl adăugaţi la final, după ce opriţi focul.
5. Grapefruit
Cam toate citricele sunt foarte bune pentru ficat, dar grapefruit-ul a fost urcat la statutul de superaliment datorită faptului că oferă cel mai ridicat conţinut de vitamina C (dintre citrice), precum şi oxidanţi. Dar, cel mai important, el are cantităţi impresionante de glutathion, despre care am vorbit deja.
Partea bună la grapefruit este că poate fi consumat ca suc proaspăt stors şi tot îşi păstrează majoritatea elementelor benefice. Sigur, ideal este să se mănânce şi pulpa fructului.
Atenţie mare însă la grapefruit dacă luaţi alte medicamente! El poate influenţa absorbţia diferitelor medicamente în organism, aşa că dacă sunteţi sub tratament, întrebaţi doctorul dacă puteţi consuma grapefruit.
6. Turmeric (Curcuma)
Acestea este considerat condimentul preferat al ficatului, fiindcă este condimentul care oferă cele mai multe efecte benefice acestuia. Din păcate, nu este extrem de folosit la noi dar în acelaşi timp nu este nici foarte greu de introdus în dietă.
Turmericul mai mult colorează mâncărurile decât le schimbă gustul, aşa că poate fi adăugat fără probelem în mai toate felurile de mâncare. Eu am început să îl folosesc de fiecare dată când gătesc ciorbe şi supe, dar şi la diverse sosuri sau când marinez pieptul de pui.
Turmericul are nu doar cantităţi impresionante de glutathione, este considerat şi un condiment care ajută la repararea celulelor ficatului. Deci cu siguranţă trebuie introdus în dieta zilnică!
7. Nuci
Nucile proaspete sunt considerate un superaliment pentru ficat datorită conţinutului ridicat de acid gras Omega-3, dar şi glutathione. De asemenea, nucile sunt una dintre puţinele surse naturale de arginină, un aminoacid cunoscut pentru efectul său detoxifiant asupra ficatului.
Cu toate acestea, nucile trebuie consumate în cantităţi mici, deoarece au foarte multe calorii. 5-6 jumătăţi de nucă, servite ca o gustare o dată la 2-3 zile ar trebui să fie suficiente.
8. Avocado
Acest fruct a devenit atât de popular zilele astea încât pare oarecum ciudat să îl introduc pe o listă de superalimente… dar adevărul este că îşi merită din plin această poziţie.
Bogat în grăsimi mononesaturate (sănătoase), glutathione dar şi numeroase vitamine şi minerale, avocado nu este doar gustos şi săţios, ci şi dovedit ştiinţific ca adjuvant în detoxifierea ficatului şi chiar repararea celulelor acestuia.
Lucruri importante despre aceste superalimente
Deşi alimentele de mai sus sunt într-adevăr considerate superalimente pentru ficat şi steatoza hepatică, trebuie să avem în vedere un lucru extrem de important.
Acestea nu reprezintă medicamente miraculoase pe care le putem lua ca să ne vindecăm, fără să mai fie necesar să urmăm o dietă adecvată, să devenim mai activi şi să ne schimbăm stilul de viaţă.
Aceste superalimente grăbesc procesul de vindecare şi ajută enorm, dar dacă nu le ajutăm să ne ajute, nu vom ajunge nicăieri.
Cu alte cuvinte, nu putem să mâncăm o porţie mare de cartofi prăjiţi cu o salată de sfeclă, apoi să încheiem masa cu o prăjitură însiropată şi să ne aşteptăm să scăpăm de ficatul gras. În continuare va trebui să avem grijă ce şi cum mâncăm.
Dar consumând constant alimentele de mai sus, vom ajuta corpul în procesul de detoxifiere şi regenerare a ficatului, precum şi starea generală de sănătate.
Partea cea mai bună este că toate aceste alimente pot fi foarte uşor introduse în dieta zilnică. Aşa că aveţi-le mereu în vedere când plănuiţi ce veţi mânca şi asiguraţi-vă ca sunt prezente cât mai multe dintre aceste superalimente în meniu.
Iar ca o părere personală: mergeţi pe mâna mâncărurilor ca atare şi nu a suplimentelor sau extractelor din aceste alimente. Deşi este posibil ca şi acestea să funcţioneze, o dietă corespunzătoare este tot ce vă trebuie pentru a scăpa de steatoza hepatică.
Salutare! Extraordinar blogul acesta, informații extrem de bune. Am fost de curând diagnosticat cu steatoza hepatică și am găsit aici tot ce am nevoie. Mie mi-a dat doctorul și Astenor deoarece am stări de somnolenta și oboseala extrema. Mai iau Arterin pentru reducerea colesterolului rău. Ce pastile ai luat pentru colesterol? Și stările de rău au trecut repede? Mulțumesc anticipat și felicitări pentru munca de aici!
Multumesc! Eram convins ca am raspuns comentariului 🙂 Eu nu am luat niciunul dintre suplimente si nimic pentru colesterol, fiindca nu erau probleme. Can am avut probleme cu oboseala, stiu ca am luat Sargenor – dar nu la recomandarea gastroenterologului, ci a medicului de familie. Multa sanatate!