Stevia a apărut acum ceva timp și este renumită ca fiind cel mai bun înlocuitor al zahărului, care vine cu zero calorii și niciun alt risc pentru sănătate, cum vin alte înlocuitoare de zahăr.
Astăzi vom descoperi dacă acest înlocuitor de zahăr poate fi folosit de persoanele care au steatoză hepatica. Este bună sau nu stevia atunci când ai ficat gras?
S-a descoperit că stevia reduce nivelul de grăsimi și chiar markerii de fibroză ai ficatului gras, întru-cât nu este numai sigură de folosit, dar și ajută în lupta de a inversa steatoza hepatică.
Folosind extractul natural de stevia s-a demonstrat că acesta aduce îmbunătățiri condițiilor celor care suferă de ficat gras non-alcoholic.
Aceste descoperiri au venit după studiu recent la adresa steviei, desfășurat în aprilie 2020, despre care poți citi mai multe aici (în limba engleză).
Deși este prea devreme ca să ne bazăm pe aceste descoperiri, studiile clinice sunt încă în desfășurare, aceste efecte ale steviei asupra ficatului dovedesc că afirmațiile auzite în trecut, erau adevărate.
Stevia este atât un îndulcitor sigur pentru ficat și pentru cei cu steatoză hepatică, dar și un aliment care ne ajută să inversăm ficatul gras.
Am reușit să scap de ficatul gras înainte de a auzi de cât de bună este stevia pentru asta, deci nu am încercat-o pe propria piele atunci când am ținut diete pentru vindecarea steatozei.
De când am reușit să vindec ficatul gras, stevia a devenit îndulcitorul la care apelez, pe lângă alți îndulcitori alternativi, cum ar fi eritritol.
În ultimul timp încerc să folosesc stevia cât mai mult posibil și să înlocuiesc toți ceilalți îndulcitori pe care îi folosesc, chiar dacă oricum nu îi folosesc prea des.
Rezultatele studiilor menționate mai sus m-au ajutat să mă decid în privința steviei și să îmi doresc să o folosesc mai des, cu atât mai mult cu cât se dovedește iar și iar cât este de bună pentru noi.
Este bună stevia pentru ficatul gras?
Stevia este bună pentru ficat și te poate ajuta să câștigi mai repede lupta împotriva ficatului gras. Ea nu este un remediu, nici un ingredient obligatoriu dacă încerci să scapi de ficatul gras, insă.
Stevia este un îndulcitor natural care este extras din planta originară din Brazilia și Paraguay – Stevia rebaudiana.
Spre deosebire de zahăr și de majoritatea celorlalți îndulcitori, are zero calorii și, cel mai important, nu are carbohidrați și, prin urmare, nu are niciun efect asupra nivelului de zahăr din sângele nostru.
Carbohidrații în exces (cum ar fi cei care se găsesc în zahărul obișnuit) sunt transformați de ficatul nostru în grăsimi și stocați pentru utilizare ulterioară.
Societatea modernă consumă atât de mulți carbohidrați, încât organismul nostru doar îi stochează continuu și nu are niciodată șansa de a-i folosi.
Drept urmare, a avea o alternativă la zahar este extrem de util. În acest fel, ne putem satisface în continuare pofta de dulce, dar fără toate dezavantajele folosirii zahărului tradițional sau a altor ingrediente bogate în carbohidrați.
Eu am scapat de ficatul gras fără a folosi stevia în alimentația mea, dar este bine să știi că ai această opțiune, mai ales când înlocuirea zahărului este unul dintre cele mai grele lucruri pe care trebuie să le facem atunci când ținem dietă.
Stevia provoacă leziuni hepatice?
Unul dintre cititorii acestui blog a postat un comentariu în care susținea că au existat studii care arată că Stevia provoacă leziuni hepatice. Am cerut referințe și link-uri către studiile menționate, dar nu le-am găsit niciodată.
Intrigat de această afirmație, am făcut cercetări pentru a găsi orice raport despre stevia care provoacă leziuni hepatice, dar nu am putut găsi niciunul.
Dimpotrivă, tot ce am putut găsi din surse de renume precum WebMD sau studii suplimentare ca acesta sau acesta, au fost beneficiile extractului de frunze de stevia și chiar potențialele avantaje pentru sănătate.
Singurul lucru rău, dacă îl putem clasifica așa, pe care l-am găsit, a fost o alertă de import emisă de FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor – SUA) care recomandă reținerea imediată a „frunzelor de stevia, extractelor brute de frunze de stevia și alimentelor care conțin frunze de stevia și /sau extracte de stevia”.
Alerta a fost declanșată din cauză că frunzele nu sunt un aditiv alimentar aprobat și nu există studii suficiente cu privire la folosirea steviei în alimentație.
Conform aceleiași alerte, glicozidele de steviol (care sunt folosite la fabricarea produselor cu stevia pe care le cumpărați din supermarketuri, precum și înlocuitorii de zahăr) „nu sunt supuse reținerii” în conformitate cu alerta de import.
Așadar, nimeni nu a susținut vreodată că stevia este dăunătoare sănătății și mai ales ficatului, dimpotrivă.
Care sunt efectele secundare ale consumului de stevia?
Stevia este considerată în general sigură, foarte puține persoane raportând reacții adverse minore. Steviozidul a fost utilizat în siguranță în cercetare în doze de până la 1500 mg pe zi timp de 2 ani.
Cele mai frecvente efecte secundare raportate au fost balonarea sau greața.
Au existat și unele relatări de amețeli, dureri musculare și amorțeală. Însă, pe Fatty Liver Support Group de pe Facebook (cu peste 10.000 de membri), cel mai rău efect secundar pe care l-am văzut menționat este gustul ușor metalic pe care stevia îl lasă în urmă.
Însă nu toți îl simt, așa că putem spune cu ușurință că stevia este în general sigură.
Puteți să consumați stevia dacă aveți ficat gras?
Pe baza datelor existente care demonstrează faptul că stevia este sigură pentru ficat, dar și a noilor studii care arată beneficiile împotriva ficatului gras, putem presupune că stevia este un bun înlocuitor de zahăr pe care să-l adăugați în dieta voastră.
Dacă nu aveți de gând să vă schimbați vechile obiceiuri de alimentație, nu vă va ajuta cu nimic doar să schimbați zahărul cu stevia.
Dacă faceți prăjituri și puneți cu stevia, dar pe lângă asta folosiți grăsimi, făină albă și arome, acea prăjitură este nesănătoasă și nu e recomandată pentru ficatul gras.
Folosește stevia cu moderație, doar atunci când nu te poți lipsi de ea: pentru a-ți face ceaiul mai dulce, când coaceți niște gustări sănătoase și așa mai departe.
Em reușit să mă descurc foarte bine fără stevia, inversându-mi ficatul gras. De îndată ce am aflat despre asta, am început să o adaug în alimentație fără probleme.
IMPORTANT: Majoritatea îndulcitorilor pe care îi puteți găsi la vânzare și pretind a fi „stevia”, sunt de fapt glicozide de steviol (extractul din frunze care este considerat sigur de utilizat) amestecat cu diverși alți îndulcitori.
Le-am găsit amestecate cu tot felul de înlocuitori de zahăr – dintre care nu toți sunt considerați sănătoși (cum ar fi aspartamul, de exemplu).
Dacă nu găsești stevia simplă și încerci unul dintre amestecuri, recomand să-l alegi pe cel cu eritritol, deoarece acesta este un alt îndulcitor considerat sigur.
De exemplu, dacă faceți cumpărăturile online, puteți găsi această Stevia pură sau aceasta care este stevia cu eritritol.
Le-am folosit pe amândouă și, deși îl prefer pe primul, nu pot spune că am niciun motiv să mă plâng de cel de-al doilea.
Rețineți că extractul pur de Stevia este EXTREM de dulce (1 lingură echivalează cu 1 cană de zahăr).
Adăugați cantități minime, urmând îndeaproape recomandarea de pe ambalaj. Cele care sunt amestecate cu eritritol nu sunt la fel de dulci și de obicei vin în raport de 2:1.
Concluzie
Multe produse „la modă” ajung proaste, însă stevia nu este unul dintre acele produse. Acest îndulcitor minune pare să aibă toate cerințele pentru a fi considerat sigur pentru ficat și, de asemenea, pentru ficatul gras.
Sper ca acest articol te-a ajutat să-l înțelegi mai bine beneficiile steviei. După multe cercetări pe siteuri de specialitate, am ajuns la concluzia că: Da, stevia (glicozide de steviol) poate fi considerată sigură pentru persoanele care au ficat gras.