Steatoza hepatică: care sunt cele mai bune alternative la zahăr?

| |

Dacă ați fost diagnosticați cu steatoza hepatică (ficat gras), probabil că știți deja că zahărul rafinat, zahărul alb, nu este bun pentru ficat – și, în general, nu este considerat sănătos, fiind recomandat să renunțăm la a-l consuma.

Iar acum exact asta trebuie făcut pentru a vindeca ficatul gras: să renunțăm la zahăr.

Am discutat despre cantitatea de zaharuri adăugate pe care ar trebui să o consumăm zilnic, precum și despre diverse alternative la zahărul alb, dar astăzi vreau să avem un articol care prezintă cele mai bune alternative la zahăr pentru cei care vor sau trebuie să renunțe la el.

Alternativele despre care vom vorbi astăzi sunt Stevia, Mierea, Siropul de Arțar sau Zahărul Brun.

Când vine vorba de ficatul gras / steatoza hepatica, alternativele la zahăr pe care toată lumea pare să le recomande online sunt mierea și siropul de arțar, cu Stevia aflându-se în ascensiune, precum și alți îndulcitori artificiali.

În final, unii oameni recomandă chiar și Zahărul Brun, așa că vreau să vorbesc și despre el în acest articol – citiți până la final, sunt convins că veți fi surprinși de rezultate!

Vă rog să rețineți: Acesta nu este un articol care vorbește despre ficatul gras indus de diabet. Dacă aveți și diabet, consultați-vă cu un doctor înainte de a face o alegere.

Alternativa la zahăr pentru ficatul gras: Mierea

miere pentru steatoza hepatica

Aceasta este probabil cea mai recomandată alternativă la zahăr și toată lumea o iubește. Este dulce, are un gust bun și este naturală.

Dar, chiar dacă este într-adevăr mult mai sănătoasă decât zahărul alb, aveți în vedere că totuși conține o cantitate mare de carbohidrați (care practic se transformă în zahăr în corpul nostru), așa că tot nu puteți cosnuma cantități nelimitate de miere.

De exemplu, dacă 100 de grame de zahăr au 100 de grame de carbohidrați, 100 de grame de miere au “doar” 82 de grame de carbohidrați.

Indiferent cum o întoarcem, este totuși o cantitate mare și, chiar dacă obțineți cu 18% mai puțini carbohidrați consumand-o, numerele sunt tot mari.

Cu toate acestea, numerele brute nu sunt singurul lucru care contează aici! Zahărul din miere este absorbit mai lent decât zahărul alb, astfel că nu are un impact la fel de mare asupra Indicelui Glicemic, ceea ce este un lucru bun.

Cu alte cuvinte, nu este o bombă care explodează instantaneu. În schimb, se scurge mai încet în fluxul sanguin, provocând mai puține daune și ajutându-vă, de asemenea, să vă simțiți sătui pentru o perioadă mai lungă.

De asemenea, mierea este considerată mai dulce decât zahărul. Asta înseamnă că jumătate de linguriță de miere ar putea fi la fel de dulce ca o linguriță întreagă de zahăr.

Acestea sunt doar estimări, dar este bine de știut că puteți atinge aceeași cantitate de dulceață folosind o cantitate mai redusă (care deja are mai puțini carbohidrați!)

Per total, mierea este într-adevăr o alternativă mai sănătoasă la zahăr dacă suferiți de steatoza hepatică, deoarece vă permite să reduceți instant cantitatea de carbohidrați pe care o consumați.

Plus, mierea conține și alte nutrienți, în timp ce zahărul alb este 100% carbohidrați.

Totuși, există un lucru EXTREM de IMPORTANT de știut despre miere: mulți oameni spun că încălzirea mierii în timpul gătitului o poate face toxică. Există chiar studii în această privință, deci este cel mai bine să nu o folosim la gătit.

Dacă alegeți să faceți schimbarea de la zahărul rafinat la miere (ceea ce eu am făcut), încercați să aveți în minte și alte lucruri pentru a vă asigura că beneficiați de toate avantajele posibile:

– folosiți mai puțină miere decât zahăr și reduceți mereu cantitatea. De exemplu, eu am început adăugând jumătate de linguriță de miere în cafea (în loc de o linguriță întreagă de zahăr), apoi am tot redus-o până astăzi când adaug doar un varf de linguriță.

– folosiți miere crudă sau miere organică sau cel puțin încercați să o obțineți de la surse de încredere. Se pare că multă miere din magazine este de fapt falsă și făcută cu zahăr, și exact de asta nu aveți nevoie.

Recomandări de miere ce poate fi cumpărată online:

Dacă bugetul permite, recomand mierea de Manuka (click pentru a vizita). Este o miere originală din Noua Zeelandă, ale cărei calități sunt lăudate de mulți experți în nutriție. Dezavantajul principal este că această miere este foarte scumpă.

Pentru o opțiune mai prietenoasă cu bugetul, recomand acest pachet de miere crudă. Delicioasă și sănătoasă, exact ce ne trebuie pentru lupta împotriva ficatului gras.

Am scris in detaliu despre miere si steatoza hepatica aici.

Alternativa de zahăr pentru ficatul gras: Siropul de Arțar

sticla cu sirop de artar

În opinia mea, Siropul de Arțar este puțin mai bun decât Mierea din două motive principale: are chiar mai puține zaharuri/carbohidrați decât mierea și este considerat stabil la căldură de către toată lumea.

În ceea ce privește zahărul, 100 de grame de Sirop de Arțar au 67 de grame de carbohidrați în timp ce aceeași cantitate de zahăr alb are 100 (iar mierea – 82).

De asemenea, conține toate celelalte minerale bune și antioxidanți pe care i-ați putea dori pentru un boost de sănătate.

Deci, Siropul de Arțar este într-adevăr o alternativă mai sănătoasă decât Zahărul Alb (și în opinia mea, considerând doar carbohidrații, mai bun decât mierea).

Acesta are dezavantajul că nu este foarte comun în România, și este și destul de scump.

Dacă totuși vă hotărâți să îl încercați, recomand să utilizați Sirop de Arțar de grad B, mai închis la culoare, deoarece se consideră că are mai mulți antioxidanți și are un gust mai dulce, mai puternic.

De asemenea, aceleași reguli care se aplică la miere se aplică și aici: asigurați-vă că o cumpărați de la o sursă de încredere pentru a cumpăra produsul adevărat și nu ceva procesat și făcut cu zahăr.

În final, asigurați-vă că folosiți cât mai puțin posibil și reduceți utilizarea la minim.

Alternativa de zahăr pentru ficatul gras: Stevia

indulcitor natural Stevia

Acesta este considerat îndulcitorul minune și chiar sună impresionant când citești despre el!

Se spune că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul alb și conține ZERO calorii și ZERO carbohidrați.

Stevia poate fi considerată într-adevăr cea mai bună alternativă la zahărul alb din punctul acesta de vedere. Eu am inceput sa o folosesc din ce in ce mai mult si nu am, momentan, de ce sa ma plang.

E adevărat, unii oameni spun ca Stevia lasă un ușor gust metalic post consum, dar asta este ceva cu care te poți descurca (și nu toată lumea simte asta – de exemplu, eu nu il simt).

Singura problemă potențială cu Stevia este că nu există foarte multe studii despre ea.

Există multe întrebări privind potențialele probleme de sănătate pe care le poate cauza dacă este folosită în cantități mari sau pe termen lung, dar în acest moment nu există dovezi reale, factuale (din câte știu) care să sugereze că Stevia ar fi nesănătoasă.

Eu personal o recomand și o consider „îndulcitorul minune”, așa că ar trebui cel puțin să îi dați o șansă. Macar in combinatie cu o ciocolata buna pentru ficatul gras.

Țineți minte că, deoarece Stevia este atât de incredibil de dulce, trebuie să adaptați toate cantitățile atunci când gătiți sau o folosiți.

De asemenea, ar putea fi un pic problematică cu unele rețete care folosesc zahăr, deoarece zahărul de asemenea conferă volum (practic, pentru 200 de grame de zahăr, veți folosi doar 1 gram de Stevia), dar puteți recâștiga acel volum adăugând iaurt cu conținut scăzut de grăsime sau albușuri de ou bătute. Există o soluție pentru orice!

Când achiziționați Stevia, asigurați-vă că asta primiți. Multe mărci o amestecă cu alți îndulcitori artificiali (pentru a o face de fapt mai puțin dulce).

Singurii îndulcitori artificiali considerați mai siguri sunt așa-numițele zaharuri alcoolice (care nu conțin de fapt alcool) cum ar fi Eritritolul, care de obicei este amestecat cu Stevia în produsele cumpărate din magazin.

Așadar, citiți întotdeauna lista de ingrediente pentru a fi siguri ca produsul contine doar Stevia.

Dacă doriți să cumpărați online, avem acest set de Stevia în formă de comprimate, care conține 100% Stevia.

De asemenea, puteți citi acest articol detaliat pe care l-am scris în trecut despre Stevia și steatoza hepatică, pentru a afla mai multe despre acest îndulcitor.

Zahărul brun ca alternativă la zahărul alb

Mulți încă recomandă zahărul brun ca o alternativă mai sănătoasă la zahărul alb, dar adevărul este că diferențele dintre cele două sunt minime.

E drept, dacă ai doar aceste două optiuni, Zahărul Brun este într-adevăr puțin mai bun.

Cu toate acestea, din punct de vedere nutrițional, este aproape același lucru: 100 de grame de Zahăr Brun au 98 de grame de carbohidrați, în timp ce Zahărul Alb are 100.

Deci diferența este prea mică pentru a considera Zahărul Brun ca o alternativă mai sănătoasă la zahărul alb.

Este puțin mai puțin procesat, dar există opțiuni mult mai bune disponibile, așa că personal nu l-aș recomanda.

Concluzie

Zahărul este nociv atunci când suferiți de ficat gras și ar trebui cosnumat cât mai puțin posibil (ideal deloc). Pentru cei care nu pot renunta definitiv la el, avem ca alternative mierea, siropul de arțar sau Stevia.

Dacă nu aveți probleme cu Stevia și gustul pe care il poate lasa dupa ce este consumata (încercați-o întâi, deoarece nu toate persoanele simt acest gust), atunci ar putea fi considerată cea mai bună opțiune dintre toate, deoarece are 0 carbohidrați și zaharuri.

Deși alternativele la zahăr sunt un pas important în lupta pentru vindecarea steatozei hepatice, o dietă sănătoasă și exercițiile fizice trebuie și ele să facă parte din programul general de vindecare.

Previous

Cele mai bune exerciții fizice pentru ficatul gras (steatoza hepatică)

Ai voie să mănânci portocale dacă suferi de steatoză hepatică (ficat gras)?

Next

Leave a Comment