Simptome ficat gras (steatoza hepatică)

| |

Înainte de a fi diagnosticat cu ficat gras (oficial numit steatoză hepatică), am avut o serie de simptome pe care nu ştiam cărei boli să le atribui. Problema cu simptomele unui ficat bolnav este că de obicei nu sunt suficient de clare sau rele pentru a te împinge să vizitezi un doctor.

Ca orice boală, ficatul gras este mai uşor de învins dacă este descoperit devreme. Aşadar, orice semne de boală – mai ales cele pe care nu le puteţi atribui unei probleme de care deja ştiţi – ar trebui să fie urmate de o vizită la doctor.

Dar care sunt simptomele unui ficat gras? Despre asta vom vorbi astăzi, pentru a vă ajuta să identificaţi problema pe care o aveţi.

Este foarte important de avut în vedere, însă, că simptomele asociate steatozei hepatice sunt destul de vagi şi pot fi cauzate de alte probleme de sănătate. Aşa că, deşi autodiagnosticarea poate fi un bun început, o vizită la doctor este esenţială pentru primirea diagnosticului corect.

Cu aceste lucruri în minte, haideţi să vedem mai jos care sunt cele mai comune simptome ale ficatului gras!

1. Durere în partea dreaptă, sub coastă

simptome ficat gras - durere

Probabil acesta este cel mai comun şi mai clar simptom aociat steatozei hepatice.

Este vorba despre o durere surdă, mai degrabă o jenă. Aceasta poate să aparară după ce mâncăm, dar şi aparent fără motiv. Poate să fie prezentă şi câteva ore la rând, la fel cum pot trece ore întregi fără să fie simţită.

În cazul meu, durerea venea sau se accentua după ce mâncam mâncăruri grase sau după mese foarte bogate. La mine, simptomele s-au agravat când eram la mare, deci consumam şi mai multă bere decât de obicei, cam toate mesele incluzând alimente nepermise cu ficatul gras.

Această durere sub coasta dreaptă este însă cel mai comun simptom, pe care majoritatea celor care suferă de ficat gras îl raportează. Am scris mai pe larg desprea această durere aici, inclusiv metode de a scăpa de ea.

2. Oboseală excesivă

Un ficat bolnav ne face să ne simţim obosiţi mereu, fără un motiv evident. La mine, oboseala era atât de severă încât uneori mă simţeam pur şi simplu epuizat şi nu aveam energie nici să mă dau jos din pat.

Lucram (şi încă lucrez) foarte mult la calculator, aşa că ochii mei sunt mereu obosiţi şi am constant această stare de oboseală, dar înainte de a fi diagnosticat, parcă era mai rău ca oricând.

Mai mult, această oboseală nu dispărea complet nici după ce dormeam – era oribil să mă trezesc în fiecare dimineaţă deja obosit sau chiar epuizat.

Din fericire, după ce am fost diagnosticat şi am început să am grijă de dieta mea, această problemă (la fel ca celelalte) s-a rezolvat.

3. Balonare

simptome ficat gras - balonare

Eu am început să simt această balonare excesivă în timpul concediului la mare, chiar înainte de a fi diagnosticat cu steatoză hepatică. În acele momente, credeam că este vorba doar de mâncarea nesănătoasă pe care o consum, fiindcă până atunci nu eram de obicei balonat.

Am aflat mai târziu ca balonarea este unul dintre simptomele asociate ficatului gras. Aşadar, dacă începeţi să vă simţiţi balonat, puteţi să începeţi să vă puneţi nişte întrebări.

4. Senzazţie de greaţă

Din nou, acesta a fost un simptom care la mine a apărut relativ târziu, venind la pachet cu toate cele de mai sus.

Greaţa pe care o simţeam era însă persistentă şi supărătoare, apărând după fiecare masă. Bine-nţeles, nu mâncam sănătos la acea vreme – după ce am început să urmez dieta pentu ficat gras, greaţa a dispărut.

5. Mâncărime a pielii

simptome ficat gras - mancarime

Acesta este un simptom pe care eu nu l-am avut, dar care este deseori asociat cu ficatul gras sau cu un ficat bolnav. Mâncărimea aceasta este supărătoare, permanentă şi apare fără un motiv aparent.

De multe ori am fost întrebat de persoane care sufereau de o mâncărime a pielii dacă poate fi cauzată de un ficat gras. De cele mai multe ori, erau doar reacţii alergice ale pielii. Acestea sunt foarte uşor de identificat, deoarece pielea se şi înroşeşte în zona în care apare mâncărimea.

La ficatul gras, mâncărimea pielii apare fără schimbarea culorii pielili – cel puţin în majoritatea cazurilor.

6. Organismul îţi cere mâncare sănătoasă

Acesta este un simptom extrem de vag, pe care nu l-am văzut raportat de alte persoane. Totuşi, în cazul meu – şi sunt sigur că nu doar al meu – corpul îmi trimitea mesaje clare că trebuie să fac ceva.

Deşi greu de explicat, pur şi simplu simţeam nevoia să mănânc sănătos. Cartofii prăjiti, mâncărurile grele şi alte lucruri ce puteau fi considerate apetisante nu mă mai atrăgeau deloc. Simţeam nevoia să mănânc supe, să mănânc mâncăruri mai light.

La acea vreme, nu prea ştiam exact ce mâncăruri sunt cu adevărat sănătoase şi consumam foarte mulţi cartofi, de exemplu. De asemenea, beam multe lactate şi mâncam brânză, fiindcă asta simţeam că îmi cere organismul. Totuşi, îmi era mult mai bine după aceste mâncăruri decât dupa cine ştie ce prăjeli şi cărnuri grase.

Ficat Gras mancare sanatoasa

Nu prea sunt genul care să meargă pe latura aceasta holistică, dar în situaţia de faţă chiar cred că organismul meu îmi trimitea nişte semnale. Aşa că niciodată să nu ignoraţi astfel de mesaje trimise de propriul corp!

Concluzie

Este foarte important de ştiut că ficatul gras este o boală care poate să nu provoace niciun fel de simptom. Cel mai probabil, majoritatea dintre noi suferă de steatoză hepatică dinainte de a fi conştienţi de simptome.

Totodată, deşi anumite persoane spun că în momentul în care aceste simptome apar, ficatul gras este într-un stadiu foarte avansat (sau ficatul în sine este foarte bolnav), acest lucru nu este adevărat. Simptomele pot să apară oricând, indiferent care este stadiul bolii. Doar o vizită la doctor poate spune cât de avansată este boala.

Când vine vorba despre aceste simptome, anumite persoane le pot avea pe toate, iar artele doar o parte sau un singur simptom. Din păcate, aici nu există vreo regulă care să facă totul să fie foarte clar.

Dar, atât timp cât există măcar una dintre simptomele de mai sus, o vizită la doctor este necesară. Nu înseamnă neapărat că aveţi ficat gras sau orice altă boală – dar este mai bine să mergeţi să faceţi investigaţiile necesare.

Ştiu că majoritatea persoanelor încă sunt îngrozite de ideea de a merge la doctor (din păcate şi eu mă număr printre aceştia), dar dacă alegem să ignorăm simptomele evidente nu ne facem niciun bine – ba din contră!

Cu cât ştim mai repede exact cu ce problemă ne confruntăm, cu atât mai repede putem să începem să luăm măsurile necesare pentru a scăpa de ea. Mie de exemplu mi-a luat un an şi jumătate ca să primesc confirmarea că am scăpat de ficatul gras.

Probabil că dacă m-aş fi dus mai repede la doctor, imediat ce am început să simt aceste simptome şi nu doar când s-au agravat, aş fi reuşit să scap de această boală mai repede. De asta recomand tuturor să facă urgent o programare la doctor, pentu a ştii exact ce problemă au şi pentru a putea începe vindecarea.

Previous

Ficatul gras: ce alimente nu mai ai voie să mănânci?

Ficat Gras: Idei mic dejun sănătos

Next

Leave a Comment