În momentul diagnosticării cu steatoză hepatică, printre primele lucruri care sunt recomandate în misiunea de a scăpa de această boală se află silimarina (milk thistle in limba engleză).
Dar chiar te ajută acest supliment numit silimarină să scapi de ficatul gras? Despre asta vom vorbi în articolul de azi.
Extrasă dintr-o plantă numită Silybum marianum, silimarina a fost mereu lăudată pentru proprietăţile sale curative.
Datorită antioxidanţilor şi a ingredientelor active pe care le conţine, este considerată un remediu naturist care ajută ficatul să se regenereze şi să îşi menţină sănătatea.
Eu, personal, nu sunt genul care să aibă încredere în leacuri băbeşti sau tratamente naturiste ori homeopate. Dar pot să accept că, în anumite cazuri, beneficiile unui astfel de tratament naturist au fost dovedite ştiinţific.
Aici este inclusă şi silimarina, despre care există studii ce-i confirmă beneficiile aduse ficatului. Iar unde avem lucruri dovedite ştiinţific, totul se schimbă în bine.
Deci haideţi să vedem cum anume acţionează silimarina în repararea sau vindecarea ficatului gras, cât de utilă este (bazându-mă inclusiv pe propria-mi experienţă cu acest supliment) şi cum se ia.
Care este cea mai bună silimarină pentru ficatul gras?
Există diverse tipuri de silimarină disponibile în farmacii sau magazine naturiste. Cel mai bine ar fi să discutaţi cu doctorul vostru despre cea mai bună recomandare pe care o are, deşi adevărul este că atâta timp cât doza de substanţă activă este suficient de mare (200mg de extract, echivalente cu 1,000mg de plantă), marca în sine nu contează foarte mult, fiindcă nu au fost raportate efecte adverse după luarea acesteia.
Eu personal am folosit inţial silimarina recomandată de doctor – cea produsă în România, de Dacia Plant. După prima lună, însă, am trecut la Silimarina Forte produsă de Walkmark pentru că, pur şi simplu, o consider o firmă de renume în care am mai mare încredere.
Preturile sunt similare in ambele cazuri, deci chiar se rezuma totul, in cele din urma, la ce brand doreste fiecare sa cumpere.
Dar, sincer, pot zice că oricare dintre cele două opţiuni ar fi bună.
Ce este silimarina?
Silimarina este extractul din planta numită, în mod comun Milk Thistle sau, în limba română, armurariu (o plantă din familia Asteraceae).
De obicei, ea se extrage din seminţele acestei plante. Se poate extrage şi din planta în sine: aceasta a fost folosită de mii de ani pentru tratarea afecţiunilor hepatice.
Considerată unul dintre cele mai de încredere remedii naturiste din lume, silimarina acţionează asupra ficatului, ajutându-l în procesul de detoxifiere, în acelaşi timp îmbunătăţind funcţionarea acestuia.
După cum ziceam mai devreme, nu doar tradiţia stă în spatele acestui produs, dar există nenumarate studii oficiale (precum acesta) care îi confirmă efectele benefice asupra ficatului. Peste 400 de studii au fost efectuate, toate cu rezultate promiţătoare.
Practic, s-a confirmat ca silimarina (prin substanţa activă pe care o conţine, silibinină) are efecte pozitive asupra ficatului, protejându-i celulele împotriva toxinelor şi oferind efecte hepatoprotectoare.
Mai mult, s-a dovedit că silimarina ajută la scăderea cantităţii de grăsime din ficat, ajutând la normalizarea valorilor ALT şi AST (care indică funcţionarea optimă a ficatului). Partea şi mai bună este ca nu s-au raportat efecte adverse după folosire.
Veşti bune, aşadar, pentru cei care au fost diagnosticaţi cu ficat gras! Orice ajutor este binevenit în lupta împotriva acestei boli, iar silimarina este o armă importantă împotriva ei.
Cum să iei silimarină pentru steatoza hepatică?
În mod normal, se ia o capsulă în fiecare zi, dimineaţa. Nu contează dacă se ia pe stomacul gol sau nu, dar eu personal o luam după micul dejun, deci dupa masa.
Doza uzuală este de 1,000mg extract de plantă (200mg extract uscat), precum în recomandările de mai sus.
Aceasta este doza pe care mi-a zis doctorul să o iau şi cel puţin nu a făcut niciun rău, având în vedere că am scăpat de ficatul gras.
Dacă nu sunteţi siguri ce doză este ideală pentru situaţia voastră, cel mai bine este să discutaţi cu doctorul.
Eu personal am luat supliment de silimarină trei luni la rând, zi de zi, urmate de o pauză de o lună. Apoi, din nou trei luni de silimarină. În acest timp, am avut un al doilea control al ficatului şi deja se observa o îmbunătăţire.
Am făcut o pauză de două luni, după care am mai luat două luni silimarină. La controlul următor, la 18 luni de la diagnosticare, mi s-a confirmat că am scăpat de ficatul gras.
Nu aş atribui acest succes exclusiv silimarinei, dar nu neg faptul că probabil a ajutat. Dintre toate suplimentele pe care le poti lua, inclusiv ceaiuri pentru ficatul gras, eu consider silimarina printre cele mai bune optiuni.
Este silimarina suficientă ca să scapi de ficatul gras?
Din păcate pentru cei care nu vor să îşi schimbe modul de viaţă, nu. Silimarina nu este un medicament împotriva steatozei hepatice, ci doar un adjuvant.
Va trebui, totuşi, să urmaţi o dietă pentru ficat gras şi să faceţi nişte schimbări serioase în modul de viaţă, în special ce mâncaţi.
Dacă nu schimbăm nimic şi singurul lucru pe care îl facem este să luam pilula cu silimarină în fiecare dimineaţă, probabil că ficatul nu se va vindeca la fel de repede – dacă se va vindeca complet. Ea doar ajută ca întreg procesul de vindecare să fie mai rapid.
Personal (deşi nu sunt doctor sau cercetător), cred că se poate scăpa de ficatul gras şi fară luarea acestui supliment, atâta timp cât se urmează o dietă strictă.
Dar nu am vrut să experimentez asta şi am luat suplimentul timp de 8 luni (cu pauzele de rigoare). Dacă m-a ajutat într-adevăr sau nu, este greu de zis. Dar cu siguranţă nu mi-a făcut rău, din moment ce am scăpat de ficatul gras.
Până la urmă, toate studiile acelea făcute de diverse companii independente au dovedit eficienţa acestui extract şi beneficiile pe care le aduce ficatului.
Aşa că, în cazul acesta, tind să cred ca are valoare acest tratament naturist.
Acum ştiţi mai multe despre silimarină şi potenţialele beneficii pe care le aduce în lupta împotriva ficatului gras. Avem şi propria-mi experienţă care pare să confirme utilitatea lui, precum şi recomandările mele personale.
Acum depinde de voi ce hotărâţi să faceţi: este vorba despre sănătatea voastră şi decizia vă aparţine, atâta timp cât este făcută în cunoştinţă de cauză.
Buna ziua. Din experiența Dvs. pot face o zacusca (vinete, ardei, roșii, ceapa) fără ulei? Doar fierte. Multumesc
Da, se poate si rezultatul este delicios 🙂