Ficatul gras poate fi reversibil dacă urmați o dietă adecvată și faceți exerciții fizice. Există, de asemenea, multe alimente care pot ajuta la curățarea ficatului și la inversarea afecțiunii mai rapid.
Unul dintre aceste superalimente pentru ficatul gras este sfecla roșie. Deci dacă vă intrebaţi dacă este adevărat că sfecla este bună pentru ficat, răspunsul este clar: DA!
Sfecla roșie este benefică pentru sănătatea ficatului și poate fi de ajutor în vindecarea steatozei hepatice.
Un compus găsit în sfecla roșie ajută la descompunerea acizilor grași din ficat și, prin urmare, îmbunătățește recuperarea. De asemenea, sfecla este bogată în minerale, vitamine și antioxidanți.
Sfecla roșie este un tip de aliment extrem de sănătos în general, dar diverse cercetări au arătat că are beneficii de sănătate crescute pentru ficat în mod special.
Ceea ce este o veste minunată pentru cei diagnosticați cu steatoza hepatica non-alcoolică.
Sfecla roșie este adesea recomandată în toate tipurile de probleme legate de ficat și rezultatele pentru cei care adaugă mai multă sfeclă roșie în dieta lor sunt impresionante și încurajatoare.
Chiar dacă sfecla roșie este benefică in special pentru ficat, o dieta echilibrata este importanta atunci când vine vorba de vindecarea acestuia – ceva similar dietei mediteraneene recomandata aici funcționează cel mai bine pentru vindecarea ficatului gras.
Acest lucru se datorează faptului că ficatul nostru are nevoie în continuare de nutrienți și minerale din alte alimente pe care le consumăm și care nu sunt prezente în sfecla roșie.
Pe de altă parte, consumarea a mai multă sfeclă roșie este extrem de utilă atunci când vine vorba de vindecarea steatozei hepatice sau în general de menținerea sănătății ficatului.
Să aflăm mai multe despre motivele pentru care consumul de sfeclă roșie este bun pentru ficatul gras!
De ce este sfecla roșie benefică pentru ficat?
Sfecla roșie este plină de minerale, vitamine și antioxidanți. Conține cantități ridicate de fier, calciu, vitamina C și vitamine din complexul B, alături de potasiu și o cantitate mare de fibre alimentare.
Una dintre fibrele pe care le conține este numită pectină, care stimulează curățarea și eliminarea toxinelor din ficat.
De asemenea, ea contine betaină, un compus dovedit ştiinţific să ajute la îmbunătățirea steatozei hepatice non-alcoolice (studiu aici, în engleză), precum și la îmbunătățirea sănătății generale a celor care o consumă.
Prin urmare, prin consumul sporit de sfeclă roșie și făcând-o parte din dieta ta zilnică (sau cel puțin consumând-o de câteva ori pe săptămână), vei hrăni corpul cu micro- si macro-nutrienti de care are atât de mare nevoie.
Această combinație masivă de minerale, vitamine și antioxidanți se spune că este perfectă pentru ficat, ajutându-l să își îmbunătățească funcțiile și să se vindece mai repede.
Sfecla roșie în sine nu este “remediul” pentru ficatul gras, dar cu siguranță este unul dintre acele alimente care pot ajuta.
În cel mai rău caz, nu are niciun efect, deşi este greu de crezut asta. Avem, până la urmă, destule studii care sustin contrariul – ca cel pe care l-am menționat mai devreme sau acesta (tot în limba engleză).
Personal, după ce am fost diagnosticat cu steatoză hepatică, am început să mănânc sfeclă foarte des (cel puţin de 2-3 ori pe săptămână). Faţă de cum mâncam înainte – adică deloc – a fost un progres uriaş, dar se poate şi mai bine.
Totuşi, chiar şi aşa, eu am reuşit să vindec ficatul gras într-un an şi jumătate. Deşi am urmat dieta recomandată mai sus, am început să fac exerciţii fizice şi practic mi-am schimbat modul de viaţă, sunt convins că şi consumul de sfeclă a avut rolul lui.
Drept urmare, şi astăzi consum sfeclă roşie cu sfinţenie, mai ales în timpul lunilor de iarnă când este în sezon (şi atât de ieftină în pieţe/supermarketuri).
Mare atenţie însă! Dacă optaţi să consumaţi sfeclă roşie la borcan sau deja preparată, verificaţi eticheta! De cele mai multe ori, aceasta vine cu adaos de zahăr, iar zahăr nu avem voie să mâncăm.
Se găseşte însă, gata preparată (sau fiartă) in Lidl sau Carrefour (fară alte ingrediente) atunci când nu mai este în sezon.
Câtă sfeclă roșie este recomandată pentru un ficat gras?
Deși mai toti expertii consideră sfecla un superaliment, din păcate mâncăm cantități foarte mici din aceasta.
Ideal ar fi să consumați una sau două sfecle medii pe zi (200 de grame), fie ca salată, parte a altor mancaruri, smoothie-uri sau chiar suc.
Ficatul vostru va iubi adaosul acestui aliment – dar dacă vi se pare dificil să o consumați atât de des, încercați să o faceti cel puțin câteva ori pe săptămână.
Înainte de a fi diagnosticat cu ficat gras, dupa cum am zis, eu nu mancam absolut deloc sfeclă roșie… sau poate doar o dată pe an. Nu era o alegere de top, deși ar fi trebuit să fie. Acum știu.
Oricum, probabil că nu sunt singurul al cărui consum a fost limitat, așa că voi împărtăși câteva recomandări despre cum să o integrați mai ușor în dieta.
Sucuri / smoothie din sfeclă roșie
Una dintre cele mai simple modalități de a consuma mai multă sfeclă roșie pentru a-ți ajuta ficatul să se vindece este să o transformi în suc sau smoothie.
Există diverse rețete de sucuri din sfeclă roșie combinată cu alte legume și/sau fructe – practic, o poți combina cu orice și nu poți da greș.
Sucurile mele preferate sunt cele din sfeclă roșie cu mere și morcovi sau cu portocale. Sunt delicioase și conțin o cantitate importantă de vitamine și minerale care sunt benefice pentru ficatul tău.
Deși mulți susțin că sucurile din sfeclă roșie sunt suficiente pentru a obține toate beneficiile oferite de aceasta, nu este chiar așa.
Sunt cu siguranță mai bune decât să nu consumi deloc sfeclă roșie, dar acestor sucuri le lipseste un element major care face ca sfecla roșie să fie atât de sănătoasă: fibrele alimentare din pulpa acesteia.
Asta nu înseamnă că nu ar trebui să bei sucuri, mai ales dacă îți plac. Ideal ar fi să păstrezi și pulpa de sfeclă roșie și să o consumi pentru a obține toate fibrele.
Alternativ, poți să consumi pulpa singură, înainte sau după ce bei sucul.
Sau poți să faci smoothie-uri folosind sfecla roșie – astfel, nu se pierde nicio bucățică din aceasta și vei beneficia de toate avantajele pe care le oferă!
Sfecla crudă (salată)
Recunosc că nu sunt cel mai mare fan al texturii și gustului sfeclei crude și prefer s-o consum gătită, dar adevărul este că atunci când o consumi crudă nu pierzi niciun nutrient – cum se întâmplă dacă o găteşti. De aceea încerc să consum cât mai multă sfeclă crudă, si va recomand si voua la fel.
De obicei o consum sub formă de salată, care este extrem de ușor de preparat: pur și simplu speli și cureți sfecla, o razi într-un bol (o sfeclă mica ar trebui să fie suficientă pentru o masă, pentru o persoană).
Adaugi puțin usturoi, ulei de măsline extra virgin și oțet de mere, apoi sare după gust și o consumi proaspătă. Este delicioasă și foarte ușor de preparat!
Merge bine ca garnitură pentru toate felurile de mâncare sau o poți consuma ca gustare / masa de sine statatoare.
Folosind reţeta simpă de mai sus, nu numai că primești toate beneficiile sfeclei și ale fibrelor sale, dar și toate beneficiile usturoiului și oțetului de mere, care sunt considerate utile în vindecarea ficatului gras.
Sfecla roșie gătită
Există diverse moduri de a consuma sfecla roșie gătită și poți găsi o mulțime de rețete online.
Asigură-te doar să cauți rețete care sunt sigure pentru ficatul gras (fără prăjeli, fără adaos de zahăr sau alte dulciuri).
O poți fierbe sau coace când o gătești și eu personal prefer s-o fierb, apoi să o transform în salată, așa cum am menționat mai sus.
Unul dintre cele mai mari dezavantaje atunci când gătești sfecla este că pierde din nutrienți (cu cât o gătești mai mult, cu atât pierzi mai mult), dar în majoritatea cazurilor, tot primești un cocktail serios de vitamine, minerale și fibre alimentare sănătoase.
Este bună sfecla murată pentru ficatul gras?
Da, sfecla murată este bună pentru ficat deoarece păstrează nutrienții care îi conferă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Asigură-te doar că nu se adaugă zahăr în procesul de murare, deoarece zahărul este ceva ce nu ar trebui să consumam, dupa cum am mai zis.
Concluzie
Există multe moduri de a incorpora sfecla roșie în dieta ta pentru vindecarea ficatului gras și ar trebui să o faci pentru beneficiile sale. Încearcă să o consumi de cel puțin câteva ori pe săptămână.
Partea bună despre acest superaliment este că are un gust plăcut și o textură frumoasă și cu atât de multe opțiuni de a-l încorpora în dieta ta, nu ar trebui să ai probleme să mănânci mai mult.
Obiectivul tău aici este să mănânci sfecla roșie crudă, deoarece în acest fel beneficiezi cel mai mult de ea, dar poți alterna ușor cu sfecla roșie gătită și cu sucuri sau mai ales cu smoothie-uri care conțin acest aliment.