Se poate vindeca ficatul gras?

| |

Nu cred ca voi uita vreodată momentul în care am fost diagnosticat cu ficat gras. Doctoriţa care îmi făcea ecografia dicta multe lucruri pe care, deşi nu le înţelegeam, îmi dădeam seama că nu erau normale. A fost oribil.

Probabil văzându-mi expresia îngrozită, asistenta zâmbea şi mi-a zis că nu e mare lucru, chiar dacă sună rău.

Ce a fost mai rău, a fost ce mi-a zis doctoriţa: steatoza hepatică nu se vindecă. Tot ce am de făcut este să ţin regim şi să sper că n-o să fie mai rău.

Aveam 30 de ani atunci şi abia trecuseră cinci ani de când îmi pierdusem tatăl unei boli incurabile de ficat. Puţină lume poate să înţeleagă ce era în sufletul meu atunci.

Din fericire, nu sunt genul care să asculte o singură părere. Aşa că am ajuns acasă, am tras o porţie serioasă de plâns, am stat cu soţia în braţe şi m-am hotărât să înving boala.

Am început – ca şi tine acum – să fac research pe internet. După câteva ore eram încurajat de faptul că, se pare, poţi vindeca ficatul gras. Citeam poveşti ale unor oameni care o făcuseră. Articole cu sfaturi despre cum să o faci. Era chiar mai mult şi mai bine decât mă aşteptam.

Iar concluzia era clară:

Ficatul gras (sau steatoza hepatică) poate fi vindecată. Deşi nu există medicamente pentru această boală, ea tot poate fi vindecată printr-o schimbare – de obicei radicală – a dietei, prin slăbire (dacă sunt probleme cu kilogramele în plus) şi prin exerciţii fizice.

doctor priceput

Alte lucruri care pot ajuta vindecarea bolii sunt suplimentele alimentare cum ar fi silimarina sau anumite ceaiuri – deşi în privinţa lor nu s-a ajuns la un acord din partea doctorilor. Eliminarea stressului din viaţa noastră şi odihna ajută şi ele mult.

Dar se poate. Indiferent ce vă spun doctorii (din fericire, nu toţi ne sperie că e o boală incurabilă – am aflat după ce am vizitat alţi gastroenterologi). Ficatul gras se vindecă.

Cum să vindeci ficatul gras (povestea mea)

Specific aici că este povestea mea, pentru că vreau să fie clar că eu am trecut prin asta. Nu am căutat pe ici-colo şi vă zic din auzite.

Am făcut extrem de mult research şi am trăit acest lucru. Am învăţat pe parcurs, mi-a fost greu, am greşit, am avut scăpări, dar am reuşit în cele din urmă.

Iar povestea mea este similară cu a multor altor persoane care au vindecat steatoza hepatică. Nu este vreun mare secret, vreo mare descoperire personală. Este ceea ce se recomandă de către medicii pricepuţi.

Şi din fericire, chiar există mai multe opţiuni în privinţa celei mai importante arme împotriva aceste boli: dieta.

mancare sanatoasa pentru ficat

Da. Ceea ce mâncăm este extrem de important. Eu, personal, am ales să merg pe mâna unei diete mediteraneene (uşor modificată – deci fără alcool, fără prăjeli) fiindcă este cea mai des recomandată dietă.

Practic, schimbarea calităţii alimentelor – dar şi a cantităţii, dacă sunt astfel de probleme, este esenţială.

Am mai scris despre asta pe larg în articolele anterioare, dar pe scurt pot zice că practic eliminăm toate alimentele procesate din alimentaţie, precum şi zahărul (sau chestii similare), alcoolul şi alimentele prăjite în ulei.

Pe scurt, la asta se reduce marele secret al vindecării: mănânci sănătos, porţii mici, mâncare gătită acasă, fără chimicale şi aditivi.

În realitate, este o adevărată provocare – mai ales că avem atât de multe ispite la tot pasul. Dulciuri, băuturi, semipreparate şi aşa mai departe…

Trebuie să ţinem minte că trebuie să mâncăm pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca.

În afară de schimbarea drastică a dietei (care la mine a rezultat în pierderea kilogramelor în ritm alert), am început să fac exerciţii fizice. De 3 ori pe săptămână la sală, unde am făcut exclusiv cardio. De 4 ori ideal.

Am luat şi suplimentele pe care le-am menţionat în articolele de mai sus. Nu ştiu dacă m-au ajutat sau nu (tind să cred că n-au jucat un rol foarte important), dar cu siguranţă nu au făcut rău. Aşa că nu regret că le-am luat.

eliminarea stressului

Pe lângă aceste lucruri care sunt esenţiale, eu am mai făcut şi altele care ţin mai mult de sănătatea mentală. Pentru unii vor merge, pentru alţii nu. Cu siguranţă nu sunt elemente esenţiale ce ţin de vindecare, dar ajută.

Personal, am început să cochetez cu meditatul (urmam meditaţii ghidate de pe YouTube) şi am incercat să elimin stresul cât mai mult posibil din viaţa mea. Mai zen, mai odihnit, mai bine. Mai ignor lucrurile asupra cărora nu am control, mai las lucruri neterminate şi nu pierd nopţile pe tema asta.

Deşi nu sunt nici pe departe vreun habotnic – m-aş considera mai degrabă agnostic – am început să ma rog. În fiecare zi.

Repet – acest lucru a funcţionat la mine la nivel spiritual, dându-mi putere să merg mai departe. Cu siguranţă ficatul se poate vindeca fără asta, dar orice ajută e binevenit, atâta timp cât nu face rău altora.

Dar cu siguranţă doar atât (mă refer la partea spiritual-mentală) nu ar fi nici pe departe suficient.

Cât durează să vindeci ficatul gras?

În cazul meu, la primul control (după şase luni), doctoriţa mi-a zis că ficatul meu arată “aproape vindecat”. Cumva, cred că a făcut asta doar pentru a nu mă culca eu pe-o ureche şi a continua schimbările pe care le începusem.

Dar oficial, a fost “mult mai bine” nu “vindecat”.

Următorul control l-am avut după un an, când mi s-a confirmat că nu mai sufăr de ficat gras. Nu se mai vedeau infiltraţii de grăsime, ficatul nu mai era mărit… totul era bine. Inclusiv analizele de sânge care erau mult mai bune decât la diagnosticare (deşi nici atunci nu era nimic peste).

În concluzie, oficial, la mine a durat un an şi jumătate să-mi vindec ficatul gras. Cunosc persoane care au primit confirmarea că s-au vindecat după 4 luni, altele după 8 luni. Deci se poate face relativ repede.

Sigur, sunt persoane care ani de zile se luptă cu ficatul gras. Dar principala problemă aici este că nu reuşesc să se ţină de dietă.

Este de înţeles – este o dietă resticrivă şi un nou mod de viaţă pentru majoritatea dintre noi… dar până la urmă, este modul sănătos de a trăi şi pot să spun, din proprie experienţă, că merită.

Previous

Cele mai bune suplimente de vitamine şi minerale pentru ficatul gras

Silimarina (Milk Thistle) pentru ficat gras: Funcţionează sau nu?

Next

6 thoughts on “Se poate vindeca ficatul gras?”

 1. Buna seara,este f interesant blogul dvs.Am prins curaj citindu-l.Cum v-a fost pus diagnosticul de steatoza hepatica ? Analizele mele sant ok,nu am niciun simptom si am facut un fibroscan .Acolo a aparut un scor ce indica steatoza.Ecografia nu arata nimic.
  Sant putin derutata.

  Reply
  • La mine diagnosticul a venit in urma ecografiei. Analizele de sange erau si ele normale. S-a confirmat in urma unei alte analize (insa am uitat denumirea).

   Pana la urma, fibroscanul este tot un soi de ecografie, deci daca acolo a iesit ficat gras, inseamna ca este. Daca nu s-a vazut in ecografia clasica, probabil este inca intr-o faza incipienta si va fi mult mai usor de vindecat.

   Reply
 2. Mulțumesc pentru încurajare..Și pentru articol.Ieri am fost diagnosticat cu ficat gras și ceva inflamație iar medicul s-a grăbit să pună și diagnosticul de hepatită cronică. Ciudat că e nu consum alcool de peste 20 de ani și nici atunci nu consumam decât extrem de rar.

  Banuiesc că aparut la mine după o dieta de îngrașare, pentru că eram subponderal. Si mai ciudat e că acum un an nu era nimic în neregula. Sper ca voi reuși să elimin acea grăsime.. Chiar a venit ca un trăznet diagnosticul… Inca o data îți mulțumesc!

  Reply
  • Imi pare rau sa aud de diagnostic, dar sunt sigur ca daca reusesti sa schimbi dieta si sa slabesti, totul va fi bine. Daca anul trecut totul era OK, inseamna ca a aparut relativ recent si ar trebui sa fie usor de vindecat prin dieta.

   Reply
   • In urma repetării ecografiei la un spital ,urmat de un CT, hepatita cronică nu mai exista peste două săptămâni,nici steatoza hepatica.Ceea ce mă neliniștea mult mai tare era un nodul ,care s-a dovedit a fi inofensiv.. Printre cele mai îngrozitoare experiențe pentru că am așteptat cu un posibil diagnostic grav până la noua investigație…Un sfat celor care merg la medic ,sa ceară și a doua opinie și să aibă încredere că se vor vindeca…Nu cred că diagnosticul inițial a fost total greșit deoarece aveam simptome de hepatită..In doua săptămâni am slăbit vreo 3 kilograme deși nu aveam nevoie,am mers vreo 10 kilometri zilnic și mi-am făcut program de somn.Somnul la timp e cel mai important in regenerarea ficatului.Plus … rugăciune.Fara cred că o luam razna.Multa sănătate!

    Reply
   • Felicitari, Alex! Ma bucur sa vad ca s-a rezolvat totul atat de repede. Recomandarea mea este sa continui cu stilul de viata sanatos, sa nu mai treci printr-o asemenea sperietura!

    Reply

Leave a Comment