Poţi să bei cafea dacă ai ficat gras?

| |

Cred că pentru mulţi, o viaţă fără a putea să bea cafea ar fi o viaţă de coşmar. Aşa că m-am hotărât să scriu acest articol astăzi pentru a vă răspunde la întrebarea importantă din titlu: poţi să bei cafea dacă suferi de steatoză hepatică?

Din fericire, cafeaua nu este unul dintre alimentele pe care trebuie să le eliminaţi din dieta zilnică. Ea este considerată chiar benefică pentru ficat, conform anumitor studii. Dar tot există lucruri ce trebuie avute în vedere când beţi cafea, dacă suferiţi de ficat gras – şi despre astea vom vorbi astăzi.

Da, ştiu, din păcate nu există un răspuns simplu şi clar când vine vorba de diverse alimente şi ficatul gras. Dar suntem aici să învăţăm!

Este cafeaua bună pentru steatoza hepatică?

Există diverse studii făcute pentru a descoperi efectele benefice ale cafelei pentru organismul nostru, cel mai recent pe care îl ştiu eu fiind un studiu din 2016, efectuat în Spania.

cafea si steatoza hepatica

Acest studiu (efectuat pe şoareci, nu oameni!) a descoperit că sunt, într-adevăr, efecte benefice pe care cafeaua le poate avea asupra unui ficat gras. E drept, doza folosită este mare (echivalentul a şase shoturi de espresso pentru un adult de 70 de kilograme), dar descoperirile sunt încurajatoare.

Dar există diverse alte studii şi discuţii ale experţilor care susţin că ficatul este ajutat, într-adevăr, de cafea. De la reducerea riscului de ciroză, până la diverse alte beneficii, gen colesterol mai scăzut şi reducere balonării, chiar şi un consum moderat de cafea poate să ajute.

Este drept, studiile menţionate mai sus includ cantităţi mai mari de cafea consumate zilnic, nu doar o ceaşcă.

Sigur, acum nu înseamnă că trebuie să bem câte şase shoturi de espresso pe zi pentru toate efectele benefice – dar cei care consumă deja multă cafea, au motive în plus de bucurie (atât timp cât nu au alte probleme de sănătate care să îi oblige să renunţe la cafea).

Dar, pentru cei care suferă de ficat gras şi nimic altceva, se pare că vorba noastră “cu cât mai mult, cu atât mai bine” se aplică perfect în cazul cafelei.

Doar aveţi grijă să nu exageraţi cu consumul doar pentru beneficii. Până la urmă, dacă beţi prea multă cafea şi nu mai puteţi dormi cum trebuie (sau dacă suferiţi de hipertensiune), tot nu e bine.

Ideal ar fi să discutaţi cu doctorul vostru despre câtă cafea aţi putea consuma, mai ales dacă aveţi alte probleme de sănătate.

Cum trebuie băută cafeaua dacă suferi de steatoză hepatică

Cafeaua este utilă în lupta împotriva ficatului gras, dar din păcate asta nu înseamnă că poate fi consumată oricum.

cafea decofeinizata pentru ficat gras

Ideal, cafeaua ar trebui să fie băută neagră (fără zahăr şi fără alte lucruri adăugate în plus). O cafea cu tot felul de arome, cu zahăr şi frişcă sau alte bazaconii similare devine din sănătoasă – nesănătoasă. Cel puţin pentru un ficat care deja suferă.

Am stabilit deja că zahărul trebuie eliminat din dietă iar asta înseamnă că nici cafeaua noastră nu se poate bucura de el.

Acum, realist vorbind, este puţin probabil ca toţi oamenii să poată să bea cafeaua neagră, simplă. Eu m-am străduit, dar nu am reuşit.

Aşa că am ales o alternativă: îmi îndulcesc cafeaua cu un vârf de linguriţă de miere. Puteţi încerca diverşi alţi îndulcitori – cum ar fi Stevia, eritritolul sau orice altă alternativă la zahăr. Doar nu puneţi cantităţi mari.

Chiar şi mierea, de exemplu, este 80% zahăr, deci tot nu extrem de diferită faţă de zahărul propriu-zis.

Uneori, adaug şi câţiva stropi de lapte degresat în cafea. Nu cred că acest obicei poate face rău, ba din contră – ajută ca tranziţia să fie mai uşoară pentru cei care erau obişnuiţi să bea cafeaua într-un mod diferit înainte de a fi diagnosticaţi.

Atâta timp cât nu se adaugă grăsimi în exces, carbohidraţi şi/sau alte chimicale, cafeaua va rămâne o băutură pe care o putem consuma când suferim de steatoză hepatică.

Astfel, ea se adaugă celorlalte băuturi permise (pe lângă apă): ceaiul verde şi apa cu lămâie.

Este cafeaua decofeinizată la fel de bună?

Din fericire pentru cei care nu pot bea cafea obişnuită din cauza altor probleme de sănătate sau fiindcă asta îşi doresc, cafeaua decofeinizată nu îşi pierde efectele benefice asupra ficatului.

cafeaua pentru steatoza hepatica

Totuşi, în privinţa acestui tip de cafea, trebuie avută mare grijă la metoda de decofeinizare. Majoritatea cafelelor decofeinizate trec printr-o serie de spălături chimice pentru a fi îndepărtată cofeina. Acest lucru o face nesănătoasă, conform diverselor păreri ale experţilor.

Puteţi citi un articol în limba engleză aici care detaliază modalităţile de producere a cafelei.

Concluzia este că cele mai sănătoase opţiuni ar fi metoda elveţiană (spălarea cafelei în apă), dar şi metoda CO2 este considerată mai bună decât baia în solvenţi chimici.

Pentru a creşte cantitatea de cafea băută zilnic, eu consum cafea decofeinizată ca cea de la Lavazza, dar mai cumpăr şi cafea bio decaf – deşi nu se specifică metoda decofeinizării, sper eu ca fiind bio, să nu se folosească toate elementele acelea nocive.

În concluzie, chiar şi cafeaua decofeinizată îşi păstrează beneficiile asupra ficatului, dar este foarte importantă metoda folosită pentru a o obţine, altfel suntem într-un fel de “un pas înainte, doi înapoi”.

Concluzie

Nu cred că ar mai fi foarte mult de scris pe acest subiect, dar pentru cei care nu ai citit articolul în întregime, vreau să termin cu o concluzie scurtă şi cuprinzătoare.

Cafeaua – atât cea normală, cât şi cea decofeinizată – este considerată utilă în lupta împotriva ficatului gras, ba chiar sănătoasă pentru ficat şi în cazul persoanelor care nu au probleme de sănătate.

Cantităţile de cafea mai mari consumate zilnic ajută mai mult, însă dacă suferiţi de alte afecţiuni sau pur şi simplu nu vreţi să consumaţi această băutură, nu sunt probleme.

În continuare, se poate vindeca ficatul gras chiar şi fără ajutorul cafelei – dar dacă este o licoare ce vă înseninează dimineţile, puteţi continua să o beţi. Bine-nţeles, având grijă ca ea să fie preparată sănătos, fără zahăr, arome sau extra grăsimi.

Previous

Este ceaiul verde bun pentru steatoza hepatică?

Ai voie cartofi dacă suferi de ficat gras?

Next

Leave a Comment