Una dintre principalele dileme ale pacienţilor diagnosticaţi cu ficat gras este dacă mai au voie să bea alcool sau nu. Mulţi consideră că, dacă diagnosticul este steatoză hepatică nonalcoolică, nu alcoolul a provocat-o, deci încă se poate consuma.
Din păcate pentru cei care au asemenea speranţe, am o veste proastă: nu este adevărat. Iar astăzi voi explica de ce nu mai poţi să bei alcool dacă ai ficat gras / steatoză hepatică.
Alcoolul este procesat în principal în ficat (în proporţie de până la 98%). Când acest lucru se întâmplă, alcoolul se transformă într-o substanţă toxică pentru ficat.
Deşi aceasta, în cantităţi mici, s-ar putea să nu provoace efecte adverse, ficatul gras este deja bolnav, fiindu-i mai greu să facă faţă toxinelor suplimentare provocate de consumul de alcool.
Substanţa toxică ce rezultă din metabolizarea alcoolui în ficat se numeşte acetaldehydă. La un ficat deja suferind, enzimele care o procesează pot să nu funcţioneze cum trebuie, rezultatul fiind probeleme suplimentare pentru propriul ficat.
Chiar şi cantităţi reduse de alcool pot provoca daune mari, fiindcă ficatul pur şi simplu nu mai poate procesa alcoolul cum trebuie (sursa aici).
În concluzie, în momentul în care aţi primit diagnosticul de ficat gras, acesta vine mână în mână cu interdicţia de a consuma orice tip de alcool, în orice cantitate. Vezi aici o listă completă a alimentelor interzise dacă ai ficat gras.
De ce nu trebuie să bei alcool dacă suferi de steatoză hepatică?
Dacă explicaţia oarecum ştiinţifică de mai sus nu este suficientă, o vom “traduce” în limba română. Practic, sunt două efecte negative importante pe care alcoolul le are asupra ficatului, direct şi indirect:
1. În mod direct în momentul metabolizării alcoolului. Când acest lucru se întâmplă, reacţia chimică din ficat duce la inflamarea acestuia şi chiar distrugerea celulelor.
2. Cât timp se află în intestin, alcoolul îi face rău şi acestuia. Astfel, bacterii din intestin pot ajunge în ficat, provocând şi mai multe probleme.
Cred că deja toată lumea ştie că alcoolul nu este sănătos – nici pentru cei care nu au probleme cu ficatul. Dar cu atât mai mult cei care suferă de steatoză hepatică trebuie să stea departe de el, fiindcă ficatul lor este deja bolnav, alcoolul făcându-i şi mai mult rău.
Astfel se poate întârzia vindecarea acestuia sau chiar se poate ajunge ca situaţia să se înrăutăţească. Un risc inutil ce nu merită luat, oricât de dificil ar părea la început renunţatul total la alcool.
Aici este inclusă şi berea, şi şpriţul, şi vinul, şi orice altă băutură alcoolică, indiferent dacă are 0.2% alcool sau 60%.
Mai are farmec viaţa dacă nu bei?
Este de înţeles o astfel de teamă. Şi eu am simţit-o după ce am fost diagnosticat. Deşi nu eram un foarte mare băutor, de fiecare dată când ieşeam în oraş beam bere cu prietenii… uneori chiar ceva mai tare, ca să “înceapă distracţia”.
Eram convins că, fară acest “stimulent” viaţa va fi mult mai tristă. Că prietenii mei mă vor renega, că nu voi putea să mă mai distrez. Din fericire, nu am avut dreptate şi vă garantez că viaţa are farmec şi distracţia poate fi la maxim şi dacă nu bei deloc alcool.
Eu am oprit complet consumul de alcool în momentul în care am fost diagnosticat (sfârşitul lui august 2014) şi, cu toate că am scăpat de ficatul gras între timp (după un an şi jumătate), am ales să nu mă ating de alcool. Deci am o perioadă foarte lungă în care nu am băut nici măcar o bere şi încă sunt bine.
Chiar mult mai bine decât înainte, aş spune!
E drept, am avut momentele mele în care aproape am căzut pradă tentaţiei de “doar o gură,” dar am reuşit să mă ţin tare. Partea bună este că, odată cu trecerea timpului, devine din ce în ce mai uşor să spui nu, iar acum (de câţiva ani, chiar) nu cred că mai simt nevoia sau dorinţa de a bea.
Iar toate astea s-au întâmplat fără să îmi pierd prieteni, fără să îmi distrug viaţa socială, şi fără să intru în depresii că nu mai beau.
Ba din contră, am realizat cu mare bucurie ce frumos este să mă întorc acasă după o noapte de distracţie fără să mă roadă stomacul şi să vreau să dau iama în frigider (sau, mai corect, la vreun fast-food).
Am văzut ce frumos este să ma trezesc după o noapte lungă fără mahmureală sau dureri de cap. Sau fără pierderi de memorie, cum era după unele dintre cele mai intense nopţi “cu băieţii”.
Sigur, veţi avea prieteni care nu vor întelege că nu mai trebuie să beţi, care vor insista, care vor încerca să vă convingă.
Dar trebuie mereu să aveţi în vedere că este vorba de sănătatea voastră aici, despre binele vostru, despre binele şi fericirea celor cu adevărat apropiaţi.
Pur şi simplu nu merită riscul, doar pentru că un aşa zis prieten nu vrea să accepte că trebuie să vă schimbaţi stilul de viaţă.
Şi vă garantez că, la final, totul va fi mult mai bine decât era când obişnuiaţi să consumaţi alcool, chiar dacă o făceaţi foarte rar. Vă puteţi concentra pe dieta perfectă pentru steatoza hepatică, puteţi să scăpaţi de ficatul gras rapid şi să vă reinventaţi. Garantez, aşa cum am zis, că merită şi nu e deloc greu!
Dar unii doctori spun că poţi să bei cu moderaţie!
Unii doctori spun că nu poţi scăpa de ficatul gras (cum a fost doctoriţa mea, căreia i-a fost dovedit contrariul, din fericire). Unii spun că ficatul gras nu e o boală prea periculoasă şi o tratează cu superficialitate. Ştim cu toţii că doctorii sunt şi ei oameni şi uneori mai greşesc.
Chiar şi când este vorba de băut moderat – un pahar de vin la cină, de câteva ori pe săptămână sau doar la ocazii speciale, tot consum de alcool este şi tot nesănătos este.
Sunt acele discuţii despre faptul că un pahar de vin este, de fapt sănătos – chiar există studii care să confirme asta.
Dar şi acele studii sunt făcute pe oameni sănătoşi. Pentru cineva cu ficat gras, problema este complet diferită. Este ca şi când i-ai zice unui diabetic că zahărul nu-i face rău, pentru că ţie, care eşti sănătos, nu îţi face.
În momentul în care eşti diagnosticat cu ficat gras, situaţia ta se schimbă şi automat lucruri care, în anumite condiţii, sunt permise oamenilor sănătoşi, ţie nu îţi mai sunt permise. Este un risc prea mare. Unul pe care sper că nu eşti dispus să ţi-l asumi.
Poţi să bei bere fără alcool sau alte băuturi nonalcoolice?
Şi aici părerile sunt împărţite, dar eu vă voi spune cum am făcut eu. Nu înseamnă neapărat că este bine astfel, dar faptul că am reuşit să scap de ficatul gras poate oferă ceva mai mare greutate cuvintelor mele.
În primele şase luni după diagnostic, nu am băut niciun fel de bere, nici fără alcool. De fapt, în primele şase luni, nu am băut decât apă, cafea şi ceai. Nimic altceva.
După şase luni însă, primind veşti încurajatoare în urma vizitei la doctor, am schimbat puţin placa. M-am hotărât să îmi permit, la ocazii speciale, o bere fără alcool (cu atenţie mare să fie 0% alcool!). Mai apoi, după ce am scăpat de tot de ficatul gras, am început să consum acest tip de băutură ceva mai des.
Se pare că nu mi-a făcut rău acest lucru. Dar niciodată nu am întrecut măsura. Mereu încerc să beau maxim 2 beri fără alcool pe săptămână, dar probabil am luni în care nu beau nici măcar o gură. Chiar dacă nu există alcool, berea are mulţi carbohidraţi, care fac rău ficatului.
Dar pentru cei care vor neapărat, cred că, după câteva luni de regim strict, o bere fără alcool nu este un capăt de lume. Mai există şi vin fără alcool – am încercat câteva tipuri dar nu am fost foarte mulţumit.
Am descoperit recent şi “tării” fără alcool şi am fost plăcut surpins de gustul de whiskey fără alcool – extrem de apropiat de cel al băuturii adevărate. Dar aceste “tării” sunt făcute dintr-o sumedenie de E-uri, ceea ce le face cel puţin la fel de periculoase ca alcoolul în sine, deci nu aş recomanda.
Dar, aşa cum am zis, o bere fără alcool merge din când în când. Mie îmi place foarte mult Nenea Iancu, de exemplu: mi se pare că este identică la gust cu cea cu alcool (bine, din ce mai ţin eu minte, având în vedere că n-am mai băut de 6 ani).
La fel, mi s-au părut bune Heineken fără alcool, Tuborg şi Ursus. Aici e vorba de preferinţe personale, deci încercaţi şi vedeţi cum e la voi, dacă-i musai…
Dacă nu, cu atât mai bine! Dar important este ca alcoolul, o dată ce aţi fost diagnosticaţi, să dispară complet din viaţa voastră. Veţi vedea că, deşi pare greu de crezut, va fi mult mai bine fără!
Buna seara. Din ce am inteles, din articol…. De ex: un suc de mere cu morcov si sfecla, facut la storcator, nu e bun nici ala la ficatul gras?
Este mai bun decat o bere, dar prin eliminarea pulpei, se pierde o mare parte din nutrienti. In cazul acesta, morcov cu sfecla, sucul nu este la fel de rau ca unul facut din fructe, fiindca nu avem la fel de multi carbohidrati. Dar ideal ar fi sa se faca un smoothie, pentru a se pastra si pulpa.