Una dintre cele mai dificile misiuni ale noastre, ale românilor, după diagnosticarea cu steatoză hepatică este renunţarea la pâine. Acest lucru este recomandat de toţi medicii şi exact despre asta vom vorbi astăzi: dacă mai ai voie să mănânci pâine când ai ficat gras.
Nu avem aici un răspuns scurt şi la obiect, din păcate. Întreaga situaţie este ceva mai nuanţată şi diferă de la individ la individ. La final, voi veţi decide cum veţi trata pâinea şi dacă o veţi mai consuma (precum şi cât de mult veţi mânca), totul în cunoştinţă de cauză.
Ideal ar fi să se renunţe definitiv la consumul de pâine. Astfel, procesul de vindecare a ficatului gras va fi mult mai rapid şi mai uşor. Dar, din fericire pentru cei care “nu pot fără pâine” eu aş zice că situaţia nu trebuie să fie neapărat atât de drastică.
Pentru că pur şi simplu nu putem arunca toate tipurile de pâine în aceeaşi găleată, trebuie să înţelegem mai bine diferenţele dintre diversele sortimente de pâine şi care sunt mai puţin nocive pentru ficatul suferind.
Pâinea şi ficatul gras
Indiferent de tipul de pâine pe care l-am putea consuma, situaţia ideală pentru steatoză hepatică este eliminarea completă a acesteia din dieta noastră.
Pâinea conţinue un număr foarte mare de carbohidraţi (care în exces ne fac rău) precum şi ingrediente rafinate sau chiar diverse chimicale, aditivi şi alte prostioare.
Totul depinde de pâinea pe care o consumăm, dar în zilele noastre, cam toate pâinile din comerţ au nişte ingrediente ce nu ar trebui să fie acolo în mod normal.
Aşadar, dacă aveţi posibilitatea de a elimina complet pâinea din dietă, ar trebui s-o faceţi. Nu mai e nevoie să citiţi mai mult din acest articol. Doar renunţaţi la pâine şi nu aţi pierdut nimic.
Dar majoritatea persoanelor nu pot renunţa complet la pâine. La noi în ţară se consumă extrem de multă pâine şi eliminarea ei din dieta pare imposibilă.
Eu personal, înainte de a fi diagnosticat, consideram că nu poţi să te saturi la masă, indiferent cât mănânci, dacă nu ai pâine.
Evident, acest lucru este greşit. Dar, din fericire, eu am reuşit să scap de ficatul gras deşi nu am eliminat complet pâinea din dieta recomandată.
Multe alte persoane care s-au vindecat nu au eliminat complet pâinea, deci sunt ceva speranţe pentru iubitorii acestui aliment al nostru “de toate zilele”.
Totuşi, cantitatea consumată va trebui redusă drastic. La fel, va trebui să fim mult mai atenţi la ce tip de pâine mâncăm fiindcă nu toate pâinile sunt create egale. Haideţi să vedem de ce!
De ce este pâinea neindicată pentru steatoza hepatică?
Deşi în ultimul deceniu am asistat la un fel de război împotriva pâinii, cu sute de studii şi opinii referitoare la cât este ea de nocivă, adevărul este că pâinea nu este chiar baza tuturor răutăţilor. Sigur, nu este nici cel mai sănătos element dintr-o dietă, dar nici cel mai rău.
Pâinea albă însă are o categorie aparte, fiind de departe cea mai rea pe care o putem consuma. Această pâine făcută dintr-o făină albă extrem de rafinată este în mare parte carbohidraţi simpli, care se absorb aproape instant, rezultând în valori exagerate ale zahărului în sânge şi făcând foarte mult rău. In plus, pâinea albă nu aduce mai nicio valoare nutriţională dietei noastre.
Şi mai rău este faptul că acesta este principalul sortiment de pâine găsit în magazine sau la brutării.
Care, pentru a-l face cât mai apetisant, folosesc diverşi aditivi, de la zahăr la alte chimicale pentru a le oferi o viaţă mai lungă pâinicilor, dar şi pentru a le face mai pufoase şi gustoase.
Ba chiar, pentru a se obţine albul acela aproape ireal, făina este înălbită în mod chimic. Unele dintre aceste chimicale sunt interzise în Uniunea Europeană tocmai pentru că sunt extrem de nesănătoase. Găsim mai multe detalii despre asta în articolul de pe Healthline.
În concluzie, toate aceste lucruri pe care le-am învăţat despre pâinea albă ne ajută să tragem o concluzie extrem de simplă. Pâinea albă este, în general, extrem de nocivă. În special pentru un ficat deja suferind.
Din fericire, nu toate pâinile sunt albe! Făina integrală (indiferent că este de grâu, secară sau alte cereale) conţine carbohidraţi complecşi care sunt absorbiţi mai lent, având astfel un impact mai redus asupra nivelurilor de zahăr din sânge. Drept urmare, este mai sănătoasă.
Totuşi, pâinea din făină integrală nu este automat mai bună decât cea albă, mai ales când este cumpărată din magazine sau brutării. În continuare poate fi făcută cu zahăr şi numeroase alte chimicale, deci cel mai bine este să citiţi lista de ingrediente înainte de a cumpăra.
Nu rareori mi-a fost dat să văd că “pâinea integrală” pe care voiam să o cumpăr avea tot felul de conservanţi şi aditivi, precum şi o cantitate majoritară de făină în compoziţie. La fel, există riscul ca “pâinea neagră” să nu fie din făină integrală, ci doar o făină… vopsită.
În concluzie, citiţi eticheta înainte de a cumpăra. După ce faceţi asta, veţi ajunge probabil să faceţi ca mine: să cumpăraţi o maşină de făcut pâine şi să vi-o preparaţi acasă. Astfel veţi ştii cu siguranţă ce ingrediente sunt folosite şi nu vor fi surprize neplăcute.
În fine, pâinea mai are o problemă: glutenul. Acesta pare să devină inamicul public numărul unu în societatea modernă.
Însă majoritatea oamenilor de ştiinţă afirmă că, exceptând cazul în care sunteţi intoleranţi la gluten sau suferiţi de vreo boală care vă interzice consumul acestuia, nu sunt motive clare pentru a renunţa la el. Nu o faceţi doar pentru că este la modă.
Ca să facem un mic rezumat, putem spune că pâinea (în special cea albă) este nesănătoasă şi neindicată dacă aveţi steatoză hepatică. Oferind o sumedenie de carbohidraţi, calorii goale, chimicale şi conservanţi, este într-adevăr un aliment problematic.
Mâncăm sau nu pâine dacă avem ficat gras?
Eu cred că puţină pâine nu va fi un capăt de lume, atâta timp cât alegem varianta cea mai sănătoasă. Şi, bine-nţeles, atâta timp cât nu suntem alergici la ea, avem intoleranţă la gluten sau cine ştie ce boală care s-o interzică total.
Dar trebuie s-o consumăm în cantităţi infime. Trebuie să ne autoeducăm să mâncăm fără pâine. Nu mai mult de o felie la o masă, dar ideal nu la fiecare masă.
Eu personal am urmat regula de a mânca un maxim de 2 felii de pâine la o masă, dar niciodată mai mult de trei felii într-o zi. Astfel, puteam să îmi fac două sandwich-uri la micul dejun, dar pentru prânz şi cină nu mai aveam decât o felie.
Şi, sigur, asta nu însemna că la prânz mâncam paste, iar seara cartofi. Important este să ne ţinem de un regim şi să fim responsabili, nu să încercăm să găsim metode de a trişa.
Poate părea puţin pentru majoritatea – mai ales dacă sunteţi obişnuiţi să “radeţi” o juma’ de pâine la o farfurie de ciorbă… dar pot să garantez că organismul se va obişnui destul de rapid cu acest nou stil de a mânca.
Foarte important însă este să renunţaţi la pâinea albă, precum şi la orice tip de pâine cu zahăr adăugat, cu conservanţi sau alţi “amelioratori” cum zic brutarii noştri diverselor chimicale pe care le bagă în pâine.
În mod normal, pâinea trebuie să aibă un număr extrem de redus de ingrediente: făină (integrală), apă şi drojdie. Eventual puţină sare. Nu ulei, nu zahăr, nimic altceva. Sigur, putem adăuga seminţe pentru a îmbunătăţi gustul, dar nu este necesar.
În magazinele noastre, după cum veţi vedea, va fi foarte greu să găsiţi astfel de pâine. De aceea, eu am ales să-mi cumpăr o maşină de făcut pâine şi, din 2014 încoace am mâncat aproape exclusiv doar pâinea făcută în casă, aşa cum trebuie.
Nu este foarte uşor, nu este la fel de comod ca băgatul mâinii într-o pungă şi scosul unei felii gata să fie consumate, dar este mult mai sănătos.
Şi, urmând aceste reguli despre care v-am vorbit, am reuşit să scap de ficatul gras în 18 luni de la diagnosticare. Fără să elimin complet pâinea (cum am făcut cu alcoolul, de exemplu)
Concluzie
Când vine vorba despre dieta potrivită pentru ficatul gras, eu consider că cea mai importantă regulă este moderaţia. Aproape orice este permis, atâta timp cât nu se fac excese. Iar aici includem şi pâinea.
Astfel, un minim de felii din cea mai sănătoasă pâine posibilă nu vor face, cel mai probabil, niciun rău. Făina integrală din această pâine are nu doar carbohidraţi complecşi, dar şi mai multe fibre, eventual un număr mai mare de minerale şi vitamine decât pâinea din făină albă.
Dacă la sfârşitul zilei, sunteţi puţin sub numărul de calorii recomandat, nu văd de ce ar fi mari probleme. La mine a mers şi mai cunosc alte persoane care au urmat o rută similară şi au scăpat de steatoza hepatică.
Sigur, ideal ar fi să se elimine complet din dietă şi să fie înlocuită cu alte surse mai bune de fibre şi vitamine (legume, fructe). Dar în acelaşi timp, dacă pur şi simplu vă place pâinea, un stropşor este permis.
Doar asiguraţi-vă că mâncaţi (sau faceţi în casă) pâine doar cu ingrediente de bază, nu cu zahăr, grăsimi şi alţi aditivi.
Ce fel de drojdie a-ți folosit si daca pâinea cu bicarbonat este permisă?multumesc.
Am folosit si drojdie proaspata, si uscata, dar mai mult succes am avut cu drojdia proaspata. Nu am folosit bicarbonat, dar nu este un ingredient despre care sa fi auzit ca ar fi interzis la steatoza hepatica.
Bună! Am masina de făcut pâine, am faina integrala de secara și de grâu, dar nu știu cum sa fac pâinea. In reteta ta am vazut drojdie proaspata. Dar la mașina trebuie folosita doar drojdia uscata. Tu cum ai procedat?
Poate fi folosita si drojdie uscata, ca in retetarul masinii de facut paine, nu e problema.