Unul dintre principalele simptome pe care le-am avut eu chiar dinainte de a fi diagnosticat cu steatoză hepatică a fost oboseala. Oboseala – indiferent de instensitate – poate fi asociată cu probleme de ficat, inclusiv ficatul gras.
Deci da, există o legătură între bolile de ficat şi oboseală. Chiar dacă încă nu se ştie exact de ce un ficat bolnav ne face să fim mai obosiţi, există diverse studii efectuate pe această temă, toate având concluzii similare: oboseala este unul dintre simptomele ficatului gras şi al altor probleme cu ficatul.
Sigur, chiar şi o oboseala excesivă şi anormală nu poate să însemne neapărat că ai probleme la ficat. Aceasta poate avea orice alte cauze – inclusiv complet inofensive. Dar în acelaşi timp, poate fi ca rezultat al unor probleme cu ficatul.
Din fericire, un studiu efectuat în 2008 a concluzionat că nu există legături directe între cât de obosit te simţi şi cât de gravă este problema de care suferi.
Bazându-mă pe propria experienţă, nu pot decât să confirm acest lucru. În cazul meu, oboseala pe care am simţit-o a fost extremă. Aveam zile când eram pur şi simplu extenut şi orice activitate – mers, job, orice – îmi păreau extrem de obositoare.
Cu toate acestea, când am fost diagnosticat cu steatoză hepatică, doctoriţa mi-a spus că sunt undeva între gradul 1 şi 2 – deci nu extrem de avansat.
Dar oboseala era cruntă – probabil sporită şi de faptul că petreceam, din cauza jobului, cel puţin 8 ore pe zi în faţa unui ecran de calculator care îmi obosea ochii foarte mult.
Am ajuns însă atât de rău cu oboseala încât am hotărât să îmi iau o pauză de o lună – timp în care nu am făcut altceva decât să mă relaxez, să dorm, să mă odihnesc şi să mă vindec.
Totul combinat cu o dietă pentru ficatul gras şi mişcare cât de mult posibil (dar în general doar mers fiindcă nu mă simţeam în stare ce ceva mai mult).
Puteam să mă trezesc simţindu-mă destul de odihnit, doar pentru ca o oboseală intensă să mă “atace” după vreo 3 ore.
La prânz deja mă simţeam extenuat, dar masa şi un pui de somn după îmi dădeau ceva energie în plus, suficientă încât să mă târâi până la sfârşitul zilei…
Din fericire, toate aceste lucruri – culminând în cele din urmă cu vindecarea ficatului gras – m-au ajutat enorm.
Oboseala a dispărut treptat şi, deşi nici acum, după atâţia ani, nu pot spune că nu sunt mai obosit în general decât majoritatea oamenilor, sunt mult, mult mai bine.
Dar în acelaşi timp sunt convins că dacă aş fi ignorat oboseala extremă pe care o simţeam, poate acum n-aş mai fi fost aici să vă vorbesc despre experienţa mea.
Poate ficatul gras / steatoza hepatică să provoace oboseală?
Da, oboseala este extrem de comună în rândul celor care au probleme cu ficatul. Aceasta nu este singurul simptom şi poate fi cauzată de alte probleme, dar marea majoritate a celor care sunt diagnosticaţi cu ficat gras suferă de oboseală excesivă.
Unii sunt mai norocoşi decât alţii, în sensul că se simt doar puţin mai obosiţi. Alţii – cum am fost eu – ajung să se simtă extenuaţi, până la punctul în care le este foarte dificil să facă lucrurile normale din viaţa de zi cu zi.
Un alt studiu, de data aceasta din 2019, concluzionează că “ficatul este esenţial în patogeneza oboselii, care este dependentă de regularea energiei şi legată de interlegăturile dintre ficat, colon, ţesuturile musculare şi creier”.
Astfel, unele persoane care se simt extrem de obosite pot să sufere în acelaşi timp de insomnii sau alte probleme cu somnul. Cu toţii probabil că am avut momente când eram extrem de obosiţi, dar în acelaşi timp ne era aproape imposibil să adormim.
Indifierent în ce categorie intrăm – a celor care ar putea dormi toată ziua sau a celor care suferă de insomnii – oboseala cauzată de ficatul gras va fi vindecată tratând principalele cauze. Iar cea mai importantă este steatoza hepatică în sine.
Cum scăpăm de oboseală dacă avem ficat gras?
Automat, vindecând steatoza hepatică, vom rezolva marea parte a problemelor legate de oboseală. Acest lucru însă necesită timp şi, cel mai probabil, câteva lucruri suplimentare din partea noastră.
1. Odihna este esenţială
În primul şi în primul rând, oboseala nu trebuie ignorată. Chiar dacă pentru noi sau prieteni sau familie pare exagerat, trebuie să ne odihnim. Dacă organismul cere 12 ore de somn pe zi, atât trebuie să îi oferim.
Trăgând de noi să nu dormim, să nu ne odihnim, să ne prefacem că nu există nicio problemă (sau doar ignorând-o) nu vom scăpa de oboseală.
Îmi amintesc că îi spuneam uneori soţiei că sunt convins că nu îşi poate închipui cât de obosit mă simt. Şi chiar sunt convins că, în cazul celor ca mine cu oboseală extremă, nu poţi să concepi un asemenea nivel de extenuare. Dar există şi cu cât îl ignorăm mai mult, cu atât va fi mai greu.
Deci cel mai important lucru dacă ne simţim obosiţi din cauza ficatului gras este să ne odihnim.
2. Dieta este la fel de importantă
Apoi, dieta este esenţială. Chiar dacă vom simţi nevoia să mâncăm mai mult dulce sau mâncăruri cu carbohidraţi, acestea sunt interzise. Da, primim un mic impuls de energie dacă le mâncăm, dar scopul nostru este să scăpăm de probleme pe termen lung. Să ne vindecăm.
Iar acest lucru nu se poate decât dacă trecem prin dificila misiune de a mânca sănătos. Altfel nu se poate.
3. Avem nevoie de exerciţiu fizic
Nu trebuie să îmi spuneţi că pare imposibil să te urneşti să mergi la sală sau la alergat – sau chiar la o plimbare mai energică – atunci când te simţi extrem de obosit.
Şi deşi nu este recomandat să facem efort fizic atunci când suntem cu adevărat extenuaţi, nu trebuie să folosim acest lucru drept scuză pentru a nu face nimic.
Da, am avut zile când nu cred că ar fi fost fizic posibil să fac mişcare. Dar ştiu şi că în multe zile când n-am făcut mişcare, lucrurile nu erau atât de dificile.
Partea interesantă este că după ce începi să faci mişcare, lucrurile devin mult mai uşoare. Provocarea adevărată pare să fie să te ridici de pe scaun, nu sesiunea de exerciţii în sine. La mine cel puţin aşa era.
Şi, surprinzător sau nu, mereu după o vizită la sală (unde am făcut exclusiv cardio, în general doar mers şi alergat pe bandă), mă simţeam mult mai bine. Cu mai multă energie, cu mai mult chef de viaţă, deşi înainte de a pleca eram extrem de obosit.
Acest lucru ajută enrom pe termen lung şi trebuie să continuăm să facem mişcare. Chiar dacă în unele zile asta înseamnă doar o plimbare de 30 de minute, chiar dacă în altele alergăm 60 de minute fără oprire. Per total, la sfârşitul săptămânii, trebuie să putem zice că am făcut mişcare.
Exerciţiul fizic este extrem de important dacă vrem să scăpăm de oboseală pe termen lung. Ne ajută să menţinem sau să dobândim masă musculară şi are mult mai multe beneficii. Deci, este musai sa o facem!
4. Suplimentele pot ajuta
Nu sunt un mare fan al suplimentelor şi cu atât mai puţin al tratamentelor homeopate, dar anumite suplimente consider că pot ajuta.
Eu, personal, am luat şi m-au ajutat foarte mult suplimente de magneziu, precum şi multivitamine. În continuare iau 10 zile pe lună – ori doar magneziu, or doar multivitaminele.
Eu personal consider că m-au ajutat extrem de mult – în special magneziul. Eu aveam şi alte simptome care erau asociate cu lipsa de magneziu şi mi-a făcut foarte bine. Chiar există studii care arată că magneziul ajută în lupta împotriva oboselii.
Am luat şi silimarină şi am băut ceaiuri pentru ficat gras dar acestea sunt mai mult pentru a scăpa de boală în sine, nu direct împotriva oboselii.
5. Fără stress!
Este cu siguranţă mult mai uşor să zici “elimină stressul!” decât să o faci, dar trebuie să ne dăm silinţa şi aici.
Trebuie să încercăm să conştientizăm faptul că nimic nu este mai important decât sănătatea noastră. Orice altă problemă păleşte în faţa sănătăţii – aceasta fiind primul lucru ce trebuie rezolvat.
Unele lucruri care ne stresează sunt în afara controlului nostru oricum, deci nu putem face nimic în privinţa aceasta, aşa că nu are rost să ne stresăm cu ele.
Alte lucruri sunt normale în viaţa de zi cu zi, provocând mai mult sau mai puţin stress. Trebuie să învăţăm să ţinem totul sub control, să ne relaxăm (poate chiar să încercăm meditaţiile – pentru unii merg de minune), să facem lucruri care ne plac pentru a ne simţi bine.
Eu personal am ales să îmi reduc timpul petrecut pe Facebook şi alte social media la minim. Statul obsesiv cu ochii în lumina albastră nu ne ajută deloc, sporind oboseala şi contribuind chiar la sporirea stressului.
Ba mai mult, dacă privim această lumină albastră seara înainte de culcare, vom avea probleme cu somnul. Aşadar, fără laptop sau telefon cu cel puţin o oră înainte de somn!
Concluzie
Ficatul gras şi oboseala merg mână în mână iar uneori această oboseală poate fi catalogată drept “extenuare”.
Oricât de intensă ar fi, este doar un efect al bolii de care suferim şi pentru a scăpa de ea, trebuie să lucrăm să scăpăm de steatoza hepatică. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, dar ca persoană care a trecut prin asta, nu pot decât să garantez că merită!
Buna Calin,
Te-am descoperit de curand, si ca multi altii, apreciez efortul tau de a ne oferi din propria ta experienta informatii atat de eleborate. Realizez de cat efort este necesar, mai ales, ca simt prin prisma aceluiasi diagnostic cat de obositor este. Am simtit nevoia sa-ti multumesc si sa-ti urez sanatate.
Toate cele bune,
Rodica
Multumesc, Rodica! Apreciez gestul, inseamna mult pentru mine. Multa sanatate!