Idei de prânz pentru ficat gras

| |

Continuăm seria articolelor dedicate ideilor de mâncare pentru cei care suferă de ficat gras. Astăzi vă propun o serie de idei de prânz pentru ficat gras. Am vorbit deja despre mic dejun pentru steatoza hepatică – asiguraţi-vă că citiţi şi acel articol dacă nu a-ţi făcut-o deja.

Când vine vorba de masa de prânz pentru ficatul gras, avantaj au din start cei care o pot consuma acasă, fiind mai multe opţiuni disponibile. Dar şi cei care trebuie să meargă la serviciu pot să ia la pachet multe dintre recomandările de mai jos.

Ar fi indicat să faceţi asta în loc de a cumpăra masa de prânz pentru că şi mâncărurile aparent sănătoase, dacă sunt preparate la un restaurant, pot deveni nesănătoase dacă sunt folosite ingrediente gen zahăr, exces de grăsime, prăjeli şi chiar diverse chimicale pentru îmbunătăţirea gustului sau conservare.

Aşadar, când vine vorba despre masa de prânz pentru cei care suferă de steatoză hepatică, ideal este ca mâncarea să fie preparată acasă, într-un mod cât mai sănătos cu putinţă. Iar mai jos vă dau nişte idei de prânz pentru ficat gras.

Supă de legume

supa ficat gras

Noi, ca români, cred că avem un avantaj când vine vorba despre mesele importante ale zilei, fiindcă suntem în general obişnuiţi să mâncăm multe supe şi ciorbe. Ele sunt extrem de sănătoase, mai ales când sunt pregătite fără ingrediente care să ne facă rău.

Cam orice supă de legume, simplă, este potrivită aici. Va trebui să o pregătim fără adaos de zahăr sau ulei, fără taiţei sau orez sau găluşte. Aş recomanda să nu se adauge nici ulei – supa să fie cât mai simplă şi sănătoasă cu putinţă.

O supă pe care mi-o fac foarte des şi care este extrem de simplu de preparat este cea de baby carrots. Într-o oală de supă pun cam 2l de apă, o pungă de 500g de baby carrots congelaţi, două cepe întregi pe care le scot şi arunc când supa e gata şi un cartof mediu tăiat cubuleţe.

Adăugaţi sare şi verdeţuri după gust. Eu pun doar sare, puţin piper, curcuma (turmeric) şi muuuuult pătrunjel.

Ciorbă de legume

ciorba ficat gras

Dacă vreţi ceva mai consistent, o ciorbă în locul unei supe poate fi alternativa perfectă. Aici va trebui să puneţi, tocate cubuleţe (sau cât mai mărunt) toate legumele pe care le aveţi la dispoziţie: ceapă, morcovi, ţelină, păstârnac, pătrunjel rădăcină, ardei gras… cam astea ar fi de bază.

Apoi, în funcţie de preferinţe, mai puteţi adăuga dovlecel, varză, boabe de mazăre, fasole verde, sos de roşii (atenţie să fie doar roşii, fără conservanţi sau concentrat!).

Cartofii ideal nu-i punem sau folosim doar un cartof mediu pentru 4 porţii. Nu adăugăm paste sau orez, nu zahăr (trebuie să renunţăm la zahăr dacă suferim de ficat gras) şi ideal nici ulei sau alte grăsimi, sau carne.

Salată grecească / bulgărească

salata ficat gras

Nu contează foarte mult cum îi zicem, ingredientele sunt cam aceleaşi. Roşii din plin, castravete şi ceapă, ardei gras şi, opţional, măsline. Adăugăm sare şi ulei de măsline extravirgin şi salata delicioasă este gata.

Putem să o mâncăm cu nişte brânză – dar atenţie la cantităţi, fiindcă brânza este foarte grasă! Important este să mâncăm salata fără pâine sau maxim o felie de pâine dacă sunteţi ca mine şi vă place mult să înmuiaţi în sosul salatei…

Piept de pui la grătar cu salată verde

pui la gratar ficat gras

O bucată de piept de pui (mare cât o palmă) făcut la grătar (sau chiar cuptor), fără a fi uns cu ulei. Ca garnitură, facem o salată verde mare – putem folosi şi rucola, baby spanac, salată de varză cu morvov ras sau doar radem doi morcovi raşi alături de carne.

Practic, putem mânca puiul cu orice legume proaspete, făcute salată. Nu mâncăm cu garnitură de cartofi, indiferent cum sunt făcuţi. Carnea cu cartofi nu este recomandată, iar cartofii în sine terbuie consumaţi în cantităţi cât mai mici cât suferim de steatoză hepatică.

Muşchiuleţ de porc cu garnitură de legume

proc ficat gras

Din când în când, putem mânca şi porc – dar doar muşchiuleţ sau cotlet. Alegem cea mai slabă carne a porcului şi o pregătim la cuptor sau grătar, fără adaos de ulei.

Ca garnitură, putem mânca orice tip de salată sau legume proaspete, precum şi diverse mâncăruri de legume – ghiveci, felii de vinete la cuptor, mâncare de dovlecei sau mâncare de fasole verde.

Peşte cu lămâie

peste ficat gras

Peştele ar trebui să fie principala carne pe care o consumăm cel mai des. Ideal ar fi să mâncăm peşte slab, pescuit şi nu de crescătorie. Ton, macrou, cod de Alaska… dar şi variante locale gen şalău, crap sau chiar somn.

Peştele cel mai uşor de făcut este la cuptor sau fiert. Din nou, nu adăugăm ulei când îl preparăm, dar putem face o marinadă cu diverse condimente, cu lămâie şi apă.

Ca garnitură, o salată mare, verde, merge de minune.

Pentru momentle în care sunteţi grăbiţi, eu pot să vă mai recomand unul dintre favoritele mele: un peşte semipreparat disponibil în supermarketuri. Este un peşte marca Frosta – eu prefer codul Alaska italian, dar au şi o variantă cu broccoli care este destul de bună.

Deşi are ceva zahăr adăugat, precum şi mai mult ulei decât aş pune eu, cantităţile sunt acceptabile iar restul ingredientelor, foarte sănătoase. Plus că gustul este de vis!

Bărcuţe de vinete

barcute de vinete ficat gras

Una dintre mâncărurile mele preferate, se gătesc destul de uşor. Se taie vinetele în două şi se scobeşte miezul din fiecare jumătate.

Amestecăm miezul cu dovlecel tocat, roşii cubuleţe (merge şi sos de roşii atâta timp cât e 100% roşii sau doar roşii şi sare) şi ceapă.

Amestecul acesta se perpeleşte într-o tigaie cu puţină apă (în loc de ulei), apoi se umplu jumătăţile de vinete. Radem puţin caşcaval peste (cam o lingură de caşcaval ras peste fiecare jumătate) şi dăm la cuptorul încins 20 de minute. O masă excelentă!

Mâncare de linte cu ou

linte ficat gras

Am ajuns să prefer lintea fasolei pentru că se găteşte mult mai uşor. Punem o ceapă tocată şi doi morcovi raşi la gătit într-o oală, în 3-4 linguri de apă.

Când apa se evaporă, turnăm trei căni de apă iar când apa clocoteşte, adăugăm o cană de linte roşie clătită în peralabil. Lăsăm la fiert cam 20-25 de minute, până când este gătită lintea. Eu adaug doar sare în plus.

Mâncarea de linte se poate mânca direct cu un ou poşat sau fiert (sau prăjit în foarte puţin ulei) sau cu murături. Uneori prepar alături orez negru fiert simplu în apă, pe care îl amestec cu mâncarea de linte – este delicios!

Salată de fasole cu porumb

salata de fasole ficat gras

O mâncare extrem de uşor de făcut, dar şi delicioasă. Vom amesteca într-un castron o conservă de boabe de fasole albă şi una de boabe de fasole roşie. Adăugăm o conservă mică de porumb dulce (atenţie să nu aibă zahăr adăugat – mai toate din magazin au!) şi o ceapă roşie tocată mărunt.

Facem un sos dintr-o linguriţă de muştar, o lingură de ulei de măsline extravirgin şi două de oţet (plus 2-3 de apă, în funcţie de cât de lichid doriţi sosul). Se amestecă toate ingredientele şi se consumă. Ies cam trei porţii.

Ghiveci de legume (tocană de legume)

ghiveci ficat gras

Practic, aici iei cam ce legume ai prin casă – cu cât mai multe, cu atât mai bine – şi le găteşti pe toate împreună, la foc mic.

Eu într-o tigaie înaltă pun la “prăjit” (în apă) următoarele legume, exact în această ordine: un morcov ras şi o ceapă tocată mărunt, o jumătate de vânătă şi un dovlecel micuţ cubuleţe, apoi ardei gras tocat cubuleţe şi el.

Se mai pot adăuga păstăi de fasole sau mazăre verde – eu de obicei nu le pun.

După ce toate aceste ingrediente se gătesc vreo 20 de minute (in tigaia înaltă cu capac), adaug o mână de varză tocată – ideal varză roşie – şi o mână de conopidă congelată. După alte cinci minute (sau cât este necesar să clocotească lichidul), adaug 500ml de sos de roşii şi 2 căţei de usturoi daţi pe răzătoare.

Se mai lasă la fiert vreo 10-15 minute şi este gata. Nu uitaţi să adaugaţi condimente în funcţie de necesităţi: sare, piper, curcuma şi/sau verdeaţă proaspătă.

Stufat de legume

stufat ficat gras

O mâncare migăloasă pe care o pregătesc în special primăvara, când avem din abundenţă ceapă verde, usturoi verde, dragavei (ştevie) şi alte verdeţuri. Practic, se toacă toate aceste frunze şi se fierb împreună.

Se mănâncă împreună cu un ou moale şi sunt delicioase.

Alte idei pentru prânz

Fără a intra la fel de mult în detalii, mai avem multe alte posibile mâncăruri pe care le putem consuma la prânz. Le voi menţiona mai jos, dar important este să aveţi în vedere să le gătiţi cât mai sănătos cu putinţă (fără grăsimi şi zahăr).

  • mâncare de mazăre
  • mâncare de fasole verde / galbenă (păstăi)
  • omletă cu brânză şi salată de roşii
  • mâncare de quinoa cu legume
  • mâncare de dovlecei / zucchini
  • mămăligă cu iaurt slab şi brânzică de casă (rar)

După cum vedeţi, şi când vine vorba despre masa de prânz, avem destul de multe variante disponibile. Totul se poate integra uşor în meniul săptămânal pentru ficat gras.

Ideea principală când gătim (sau mâncăm) sănătos este să stăm cât mai departe de toate alimentele procesate, de chimicale şi conservanţi, dar şi de zahăr sau grăsimi în exces. Carnea, după cum vedeţi, o consumăm cu moderaţie – şi doar carne slabă când o mâncăm.

Ca desert, dacă chiar este nevoie de aşa ceva, va trebui să ne mulţumim cu un fruct.

Şi cam acestea ar fi recomandările mele de prânzuri pentru ficatul gras. Dacă aveţi idei suplimentare, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu mai jos. Mereu sunt în căutare de noi idei!

Previous

Poţi mânca banane dacă ai ficat gras (steatoză hepatică)?

Superalimente pentru ficat gras care ajută vindecarea

Next

Leave a Comment