Fumatul și steatoza hepatică: trebuie să renunți?

| |

Chiar dacă pare că fumatul nu are legătură cu ficatul, acesta este chiar unul dintre motivele pentru care ficatul se poate deteriora în timp, cauzând steatoză hepatică non-alcoolică.

Chiar și fumatul pasiv crește riscul de a face steatoză hepatică, datorită multitudinii de substanțe chimice și elemente nesănătoase din fumul de țigară.

Fumatul este considerat dăunător de ani de zile și, din fericire, din ce în ce mai mulți oameni reușesc să renunțe la acest obicei, dar încă sunt mulți care îl consideră relaxant și se bucură de fumat în fiecare zi. Sau pur și simplu le este greu să renunțe.

Am fost și eu fumător, dar din fericire am reușit să mă opresc în 2008, cu mult înainte de a fi diagnosticat cu steatoză hepatică.

Prin urmare, nu cred că în cazul meu, fumatul a contribuit la apariția ficatului meu gras – dar nu pot ști cu siguranță niciodată.

Pentru că sunt din ce în ce mai mulți oameni care mă întreabă dacă fumatul este rău pentru ficatul gras sau nu, am făcut cercetări cuprinzătoare și am decis să împărtășesc rezultatele care sper să te motiveze să renunți la fumat.

Fumatul afectează ficatul/steatoza hepatică non-alcoolică?

Fumatul afectează ficatul sau steatoza hepatică non-alcoolică

Da, fumatul este asociat cu dezvoltarea și progresia bolii hepatice grase non-alcoolice (ficat gras). De exemplu, cei care au fumat mai mult de 20 de ani pot avea șanse cu până la 36% mai mari de a dezvolta un steatoză hepatică și alte complicații.

Acestea au fost concluziile unui studiu realizat pe 200.000 de adulți din Coreea de Sud, așa că putem fi de acord că a fost destul de extins. Puteți citi studiul complet pentru toate datele medicale aici (în Engleză).

Un alt studiu (în Engleză) care a colectat date din alte 20 de studii efectuate pe această temă, a descoperit că fumătorii pasivi au, de fapt, un risc și mai mare de a dezvolta ficatul gras decât fumătorii activi.

Nu s-a menționat de cât timp fumează fumătorii activi, dar concluzia este destul de evidentă, după părerea mea: fumatul este dăunător pentru ficat.

Fumatul crește șansele de a dezvolta steatoza hepatică non-alcoolică, existând totodată și posibilitatea ca aceasta să progreseze, dacă o aveți deja.

Ar trebui să renunți la fumat dacă ai ficat gras?

Ar trebui să renunți la fumat dacă ai ficat gras

Pe baza studiilor prezentate mai sus, este clar că este într-adevăr o idee bună să renunți la fumat dacă ai fost diagnosticat cu ficat gras.

Cu cât mai repede, cu atât mai bine, deoarece și timpul petrecut fumând (în ani) este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta steaoză hepatică.

Chiar dacă am putea crede că doar plămânii sunt afectați de țigări, nu este adevărat, deși probabil plămânii noștri sunt cei care suferă cel mai mult.

Cu toate acestea, fumul de țigară pe care îl inhalăm (ca fumători activi sau pasivi) este plin de toxine și, deoarece ficatul este responsabil cu eliminarea majorității toxinelor din corpul nostru, puteți vedea cu ușurință de ce sunt conectate…

Consensul în lumea medicală pare să fie că, într-adevăr, chiar și câteva țigări pe zi pot face mult rău ficatului care suferă deja.

Unul dintre studiile la care am ajuns datează din 2010 și a fost făcut doar pe șobolani. (Puteți citi mai multe despre acest studiu aici – în Engleză).

S-a dovedit că șobolanii obezi care suferă de ficat gras care au fost expuși la fumul de țigară (2 țigări pe zi, 5 zile pe săptămână timp de 4 săptămâni) au prezentat o creștere a severității steatozei hepatice non-alcoolice.

Studiul a concluzionat: „Fumatul de țigară provoacă stres oxidativ și agravează steatoza hepatică non-alcoolică la șobolanii obezi. Studiile ulterioare ar trebui să evalueze dacă această constatare apare și la pacienții cu obezitate și ficat gras.

În afară de asta, diverse alte surse medicale, cum ar fi cele menționate mai sus, susțin că fumatul este rău pentru ficatul nostru și poate înrăutăți starea ficatului gras.

De ce este rău fumatul pentru ficat?

De ce este rău fumatul pentru ficat

Presupunerea mea inițială, că toxinele din fumul inhalat din țigări, trec prin ficat, adăugând, prin urmare, un stres suplimentar și dăunând mai mult, pare să fie confirmată și de experții în domeniu.

Dar se pare că nu doar toxinele contează. Aparent, fumul de țigară – în special nicotina pe care o conțin țigările – poate fi, de asemenea, conectată cu nivelul crescut de grăsimi din sângele nostru.

Fumatul face ca vasele noastre de sânge să se îngusteze, crescând tensiunea arterială și nivelul de grăsime din organism, dezvoltând alte probleme de sănătate, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Dacă acest lucru nu pare să aibă legătură cu ficatul, doar pare, deoarece ficatul este cel care produce colesterol, iar un ficat bolnav nu poate produce nici colesterol bun nici colesterol rău, iar acestea trebuie să fie echilibrate în corpul nostru.

La urma urmelor, se știe că fumatul are un efect cancerigen și, deși nu am reușit să găsesc niciun studiu pe oameni care să lege fumatul – sau efectele sale cancerigene – de ficat în sine, cred că este întotdeauna mai sigur să îl considerăm nociv din start.

Amintiți-vă: Atunci când ficatul dvs. este deja bolnav de steatoză hepatică non-alcoolică, este mai sensibil la substanțe dăunătoare decât un ficat sănătos!

Unii oameni susțin că fumatul îi ajută să slăbească și acesta este ceea ce îi împiedică să se oprească, dar chiar dacă este adevărat, tot nu va învinge o dietă sănătoasă și echilibrată.

De asemenea, fumatul vă obosește și vă va fi mai greu să faceți exerciții fizice, ca mersul pe bicicletă.

Deoarece trebuie să introduci mișcare în noul tău stil de viață, după ce ai fost diagnosticat cu steatoză hepatică, pentru a-ți recăpăta sănătatea, țigările vor face lucrurile mai dificile pentru tine.

Concluzie

Lasa-te de fumat daca ai ficat gras

Din moment ce am fumat în trecut și am reușit să mă las, știu cât de greu este să te oprești.

Dar pot să te asigur că, odată ce vei depăși acea fază inițială oribilă a sevrajului – care durează de la 2 până la 4 săptămâni – vei fi fericit că ai reușit să renunți să îți mai faci rău prin fumat.

Te vei simți mult, mult mai bine din toate punctele de vedere și vei vedea îmbunătățiri imediate în sănătatea ta generală.

În plus, probabil că te ajută foarte mult în lupta pentru a vindeca steatoza hepatică, așa că este o victorie pe toate fronturile.

E greu, știu, dar trebuie făcut! Ești suficient de puternic ca să o faci, așa că nu pierde timpul și oprește-te! Pentru sanatatea ta. Pentru fericirea ta. Pentru a-ți oferi mai mult timp de petrecut alături de cei dragi!

Și cred că asta răspunde la întrebarea arzătoare din titlu: Da, fumatul este rău pentru ficatul gras (și sănătatea generală), așa că ar trebui să te oprești cât mai curând posibil. Am reușit să o fac, au făcut-o și mulți alții, așa că se poate.

Previous

Poți mânca miere atunci când ai ficat gras?

Ficatul gras: durere sub coasta dreaptă – ce e de făcut?

Next

Leave a Comment