Durerea în partea dreaptă, chiar sub coastă, este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale ficatului gras.
Surprinzător, însă, deşi majoritatea celor care suferă de steatoză hepatică simt această durere sub coasta dreaptă, majoritatea doctorilor încă ne spun că este imposibil şi că “ficatul nu doare”.
Exact acelaşi lucru l-am păţit şi eu când am fost la doctor, înainte de a fi diagnosticat.
Ba chiar şi după diagnostic, doamna doctor insista că nu are cum să mă doară în partea dreaptă şi că dacă într-adevăr mă doare (de parcă aveam vreun motiv să bat câmpii!) nu este din cauza ficatului gras.
Se pare însă că nu avea dreptate. Deşi într-adevăr sunt alte probleme de sănătate care pot provoca această durere, la mine investigaţiile ulterioare nu au descoperit nimic în plus.
De atunci, toate persoanele diagnosticate cu ficat gras cu care am discutat mi-au spus că simt această durere în partea dreaptă, sub coaste.
Aşa că astăzi vom vorbi despre acest lucru: unul dintre cele mai comune simptome ale steatozei hepatice.
Este durerea sub coasta dreaptă normală dacă ai ficat gras?
În primul rând, nici o durere nu este normală: nu ar trebui să ne doară nimic, niciodată. Dar din păcate, acest tip de durere este foarte des întâlnită în cazul celor care suferă de ficat gras.
Majoritatea persoanelor o simt ca pe o durere surdă, care vine şi pleacă. Uneori poate să fie simţită doar câteva minute, alteori perioade mai lungi.
Se poate intensifica după o masă în care consumăm alimente nepermise cu steatoza hepatică dar de obicei apare şi dispare fără vreun motiv aparent.
Eu personal am avut, în perioadele de început ale bolii, înainte de a trece la o dietă sănătoasă pentru ficatul gras o durere constantă sub coasta dreaptă şi de cele mai multe ori destul de intensă.
Nu suficient de tare încât să ţip de durere, dar suficient cât să fie tare deranjantă.
Iar această durere, după cum ziceam, deşi nu este normală, este unul dintre simptomele principale ale acestei boli.
Nici doctorii care spun că ficatul nu doare nu sunt chiar incompetenţi. Practic, ei au dreptate: ficatul în sine nu are receptori ai durerii, deci ceea ce simţim noi acolo nu este ficatul în sine care ne doare.
Dar durerea este reală! Şi se pare că principala cauză a acestei dureri este tot ficatul.
În momentul în care suferi de steatoză hepatică, ficatul îşi măreşte volumul, umflându-se mai mult sau mai puţin de la excesul de grăsime care se depozitează acolo.
Crescând în dimensiuni, ficatul începe să apese pe alte organe de lângă el sau pur şi simplu “împinge” în părţi ale corpului pe care nu ar trebui să le atingă, provocând astfel durere. Puteţi afla mai multe detalii (în limba engleză) aici.
Concluzia este că, deşi ficatul în sine nu doare, el este cel care cauzează aceste dureri şi totul este provocat de steatoza hepatică.
De obicei, durerea aceasta sub coastă se simte mai intens după-amiaza sau seara.
Însă şi aici cercetătorii au găsit nişte posibile explicaţii: în primul rând, în această perioadă a zilei suntem de obicei acasă, mai relaxaţi şi avem pur şi simplu mai mult timp să sesizăm acest simptom.
De asemenea, poziţia corpului poate avea o influenţă asupra acestei dureri: când stăm întinşi pe spate, ficatul mărit poate să apese în diverse puncte mai dureroase.
Cel mai sigur, însă, este să faceţi toate testele recomandate de doctor pentru a elimina alte potenţiale cauze pentru această durere (cea mai comună cauză, dacă nu este vorba de ficat gras, fiind probleme legate de fiere).
Cum să scăpăm de această durere de sub coasta dreaptă?
Din păcate, analgezicele nu prea au efect când vine vorba despre această durere.
Ba chiar este posibil să facă mai mult rău pe termen lung, fiindcă majoritatea medicamentelor pun şi mai multă presiune pe ficat.
Deci nu luaţi medicamente pentu calmarea durerilor decât dacă vă recomandă medicul! Oricum, nu vor avea niciun efect!
Oricât de incredibil ar părea, însă, adevărata metodă care vă va scăpa de această durere este… vindecarea ficatului gras.
Dacă începeţi să mâncaţi sănătos şi vă ţineţi de regim, durerea va începe să se amelioreze rapid, urmând să dispară complet după o vreme.
În cazul meu, durerea a scăzut ca intensitate şi frecvenţă după primele două săptămâni de dietă.
După şase luni, revenea foarte, foarte rar – de obicei doar atunci când mâncam ceva nesănătos.
Iar acest lucru s-a menţinut, din păcate chiar şi în ziua de azi, la atâţia ani de la vindecarea ficatului gras: dacă mănânc ceva interzis (de obicei ceva foarte gras), acea durere revine să tragă semnalul de alarmă şi să mă readucă pe “calea cea dreaptă”.
Deci dacă vreţi să scăpaţi de această durere, începeţi să mâncaţi sănătos cât mai repede cu putinţă!
Pe lângă această metodă care vă va ajuta să scăpaţi permanent de durere, mai există alte lucruri pe care le puteţi încerca pentru a ameliora simptomele. Iată lucrurile pe care le puteţi încerca:
– schimbarea poziţiei, în special dacă staţi întinşi pe spate, poate ajuta. Staţi pe o parte câteva minute – s-ar putea să ajute.
De obicei, cel mai bine este să staţi pe partea stângă, dar încercaţi diverse poziţii să vedeţi care dintre ele funcţionează cel mai bine în cazul vostru.
– compresele calde pot ajuta. Ideal ar fi să aveţi o “poşetuţă” din acelea speciale care se umplu cu apă caldă, dar orice metodă de a încălzi zona poate fi utilă.
Aveţi grijă ca temperatura să nu fie prea ridicată şi încercaţi să nu aplicaţi direct pe piele.
Anumite persoane nu suportă deloc căldura în această zonă, mai ales când îi doare aşa ca nu insistaţi dacă nu se simte bine din momentul aplicării compresei calde!
– ţineţi un jurnal al alimentelor care vă fac rău şi nu le mai mâncaţi. La mine oricând mănânc chipsuri din cartofi (o face extrem de rar, din fericire), dupa 15-20 de minute vine şi durerea. Incă un motiv bun să nu mănânci cartofi.
Sunt convins că multe alimente de pe lista neagră ar avea acelaşi efect. Deci ţineţi evidenţa lucururilor pe care le mâncaţi şi pur şi simplu nu mai consumaţi alimentele care vă fac rău.
Ştiu că majoritatea persoanelor se aşteaptă să primească o pilulă magică, gata să îi scape imediat de durere, dar în cazul acesta, din păcate, acest lucru nu este posibil.
Dar o dietă sănătoasă nu este greu de urmat şi vă garantez că veţi începe să vă simţiţi mai bine foarte repede.
Concluzie
După cum am zis, deja la două săptămâni de la trecerea la un stil de viaţă sănătos, durerea de sub coasta dreaptă se va fi ameliorat enorm… iar după doar câteva luni va fi mai mult o amintire neplăcută decât o realitate.
În încheiere vreau să repet: deşi această durere este unul dintre cele mai comune simptome ale ficatului gras, nu înseamnă automat că nu poate fi cauzată de alte probleme de sănătate.
Este foarte important să vorbiţi cu un doctor, să se facă investigaţiile necesare pentru a elimina alte posibilie cauze.