Ficatul gras: ce alimente nu mai ai voie să mănânci?

| |

Am stabilit deja că cea mai importantă armă pentru a scăpa de ficatul gras este urmarea unei diete potrivite (cum ar fi această dietă mediteraneană). Dar cam orice tip de dietă funcţionează atâta timp cât eliminăm complet anumite alimente şi ţinem porţiile sub control.

Iar astăzi vom discuta despre mâncărurile pe care nu mai aveţi voie să le consumaţi după ce aţi fost diagnosticaţi cu steatoză hepatică. Partea bună este că, deşi există păreri diferite vis-a-vis de alimentele ce trebuie consumate, cu cele ce trebuie eliminate complet cam toţi experţii sunt de acord.

Deci, care sunt alimentele pe care să nu le mai mâncaţi dacă vreţi să scăpaţi de ficatul gras? Am lista mai jos: dacă le eliminaţie pe acestea, cu siguranţă veţi reuşi să scăpaţi de steatoza hepatică, atâta timp cât consumaţi restul alimentelor cu moderaţie.

Moderaţia este reţeta succesului aici: dacă o mâncare nu este interzisă, nu înseamnă că ar trebui consumate kilograme zilnic. Atâta timp cât mâncăm pentru a trăi şi ne oferim strictul necesar (cu mici “recompense” ici-colo) totul va fi bine.

Alimente interzise în steatoza hepatică

Dar să revenim acum la alimentele şi tipurile de mâncăruri pe care nu mai trebuie să le consumăm după diagnosticarea cu ficat gras!

1. Mâncăruri prăjite

Mancare interzisa ficat gras: prajeli

Îmi amintesc şi acum spusele doctoriţei mele despre mâncărurile prăjite: sunt atât de rele pentru ficatul gras, că nu ar trebui nici măcar să le miros.

Sigur, aceasta este o exagerare, dar care dovedeşte cât de rele sunt aceste alimente pentru sănătatea noastră, dar în special pentru un ficat gras.

Vorbim aici despre absolut orice gen de mâncare pe care o preparăm în mai mult sau mai puţin ulei: de la carofi prăjiţi la “tradiţionala” ceapă călită cu care par să înceapă toate reţetele pe la noi, inclusiv orice tip de carne prăjită. Chiar şi legumele devin nesănătoase dacă le prăjim!

După ce am fost diagnosticat, am eliminat complet uleiul din dieta mea şi lucrurile au mers excelent, eu reuşind să scap de steatoza hepatică în aproximativ 18 luni. Şi asta fără să îmi fie extrem de greu: ceapa poate fi “călită” în puţină apă, carofii copţi la cuptor fără strop de grăsime sunt delicioşi iar carnea poate fi, cu uşurinţă, făcută la grătar fără să aibă gust oribil.

Ştiu că aroma aceea plăcută a uleiului prăjit nu poate fi egalată, dar este vorba despre sănătatea noastră până la urmă. Cred că merită făcute câteva sacrificii pentru ea – mai ales că ne vom obişnui foarte rapid cu o dietă fără mâncăruri prăjite.

De ce trebuie să evităm mâncărurile prăjite?

În momentul în care prăjim un aliment – orice aliment – sporim considerabil cantitatea de grăsimi pe care o consumăm. Ba mai mult, prin prăjire, grăsimile devin saturate, adică grăsimi nesănătoase. Exact lucrul de care nu avem nevoie, mai ales că deja suferim de un ficat gras (adică exces de grăsimi stocate în ficat).

Până la urmă, dacă vi se pare mult prea extremă calea pe care am folosit-o eu: aceea de a elimina complet uleiul din procesul de preparare a mâncărurilor, folosiţi doar cantităţi infime când gătiţi. Încercaţi să reduceţi la cel puţin jumătate cantitatea de ulei recomandată în reţete şi testaţi înainte toate tipurile de mâncare, fiindcă unele chiar sunt la fel de bune fără a fi prăjite în ulei.

Mai mult, pentru a reduce cantitatea de grăsimi nesănătoase consumată, încercaţi unde este posibil, să adăugaţi uleiul după ce mâncarea este gătită şi, repet, doar cantitaţi minimale.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe detalii despre cât de nocive sunt prăjelile pentru corpul nostru, acest articol va fi foarte util.

2. Mâncăruri procesate

Steatoza hepatica mancaruri procesate

Aceste tipuri de mâncare, deşi sunt delicioase şi extrem de uşor de consumat, sunt extrem de nocive pentru sănătate în mod general, dar în special pentru un ficat deja suferind. Pe lângă conservanţi şi alte chimicale nesănătoase, acestea au de obicei cantităţi uriaşe de grăsimi şi carbohidraţi, făcându-le extrem de nesănătoase. Un articol în limba engleză de aici va detalia totul foarte bine.

Partea relativ proastă este că lista de mâncăruri procesate este extrem de lungă şi conţine alimente pe care le-am putea considera sănătoase: făină albă, de exemplu, sau orez alb, cereale, chipsuri, şi toate ronţăielele dulci sau sărate pe care le cumpărăm din magazine (sau aproape toate).

De asemenea, mâncarurile semipreparate sunt de obicei extrem de nesănătoase, la fel ca mâncărurile din conserve (cumpărate din magazin) şi cam toate tipurile de mezeluri.

Aici este intr-adevăr o listă destul de lungă, lăsându-ne în mare parte cu opţiuni destul de limitate. Practic, ideal este să consumăm alimentele de bază şi să ne preparăm singuri mâncarea folosind aceste ingrediente sănătoase. Scurtăturile sunt nocive.

Sigur, în ziua de astăzi ni se pare că avem din ce în ce mai puţin timp pentru a face tot ceea ce avem de făcut şi pierdutul timpului cu gătitul pare deseori o corvoadă, dar din nou este vorba despre sănătatea noastră, care ar trebui să fie mai importantă. Plus că, o dată ce îţi intri în ritm, nici gătitul folosind ingrediente de bază nu mai este chiar atât de greu.

De ce să evităm mâncărurile procesate?

În mod normal, acestea sunt pline de chimicale şi conservanţi, iar toate acestea sunt procesate în ficatul nostru care pur şi simplu nu mai are nevoie de aceste atacuri externe.

Totodată, chiar dacă nu sunt făcute cu aceste chimicale, ele au de obicei un conţinut foarte ridicat de grăsimi (în special saturate, nesănătoase) şi zaharuri – ambele extrem de rele pentru ficat.

3. Alcool

Ficat gras alimente interzise: alcoolul

Da, ştiu, alcoolul nu este un aliment, dar e musai să-l trecem pe lista lucrurilor pe care trebuie să le eliminăm complet din dieta noastră.

Iar asta cu siguranţă pare mai greu decât este în realitate. Am aflat acest lucru pe propria-mi piele: nu m-am mai atins de alcool, de nici un fel, din septembrie 2014, când am fost diagnosticat (deci nici măcar după ce am scăpat de ficatul gras).

Iniţial credeam că va fi un coşmar: credeam că ieşitul în oraş va fi anost, la fel ca mai toate întâlnirile cu prietenii. Până la urmă, nu te poţi distra fară puţin alcool, nu? Ei bine, se poate – ba chiar foarte bine. Este mult mai uşor să nu te atingi de alcool şi, chiar dacă unii dintre “prieteni” vor insista să luaţi “măcar o gură” trebuie să fiţi fermi – este pentru binele vostru.

Chiar dacă ficatul gras nu este cauzat de consumul de alcool (de obicei nu alcoolul este cauza principală), alcoolul în sine este extrem de nociv pentru ficat şi chiar şi o cantitate foarte mică poate provoca probleme uriaşe.

Ştiu că sunt unii doctori care spun că nu e chiar un capăt de lume dacă mai consumi câte un pahar de vin din când în când, dar riscurile sunt mult prea mari. Aşa că trebuie să eliminăm complet alcoolul de pe lista lucrurilor permise când ai ficat gras.

4. Zahărul şi mâncărurile cu mult zahăr

Ficat gras alimente interzise: zahar

În mod normal, acestea intră în categoria mâncărurilor procesate, dar chiar şi-o prăjitură de casă este o bombă cu ceas când încerci să vindeci un ficat bolnav.

Zahărul în sine, precum şi toate alimentele cu mai mult sau mai puţin zahăr trebuie eliminate din dietă. Prăjituri, sucuri, bombonele, ciocolată, chiar şi iaurturi – dacă au zahăr adăugat, nu trebuie consumate.

Din fericire, se pot consuma fructe în cantităţi mai mari, deoarece corpul uman s-a obişnuit, de-a lungul mileniilor, să proceseze zahărul din fructe, care zahăr este absorbit mai lent decât cel procesat. Dar în rest, nici n-ar trebui să mai aveţi zahăr în casă (sau în orice aliment pe care îl consumaţi).

Dacă la anumite alimente nu puteţi renunţa complet la zahăr, găsiţi alternative mai sănătoase, gen extract de 100% stevia sau miere. Chiar şi în acest caz, folosiţi mult mai puţin decât in mod normal.

Din proprie experienţă – precum şi din discuţiile cu alte persoane sau din documentările făcute până acum – pot spune că renunţatul la zahăr ba fi cea mai dificilă dintre provocări. Primele două, trei săptămâni fără zahăr vor fi extrem de grele, dar după aceea organismul se va obişnui şi totul va fi mai bine.

Dar este vital de-a dreptul să renunţaţi la zahăr!

Concluzie

Steatoza hepatica alimente interzise concluzie

Deşi această listă a lucrurilor pe care nu mai trebuie să le mâncăm după ce am fost diagnosticaţi pare să elimine cam toate mâncărurile bune, adevărul este că în curând veţi vedea că nu este aşa. Încă vom avea numeroase tipuri de mâncare disponibile, inclusiv variante sănătoase pentru reţetele tradiţionale sau pe care le consumăm în mod obişnuit.

Problema principală este că ne-am obişnuit organismul cu mâncăruri extrem de nesănătoase: cantitatea de zahăr şi grăsime pe care o consumăm creşte de la o zi la alta, fiindcă producătorii sunt într-o luptă continuă să ne câştige de partea lor şi adaugă din ce în ce mai mult zahăr şi grăsimi pentru a face mâncărurile să aibă un gust mai bun.

Da, acesta este adevărul: principalele lucruri pe care trebuie să le eliminăm au un gust bun. Partea bună este că, în realitate, mâncarea este extrem de bună şi fără acest exces de aditivi, iar organismul nostru se va obişnui cu aceste mâncăruri.

Încă reţin momentul în care, după şase luni de la începerea regimului pentru a scăpa de ficatul gras, am hotărât să mă recompensez: am mers la cofetăria preferată pentru a mânca prăjitura mea preferată.

Am rămas şocat când am realizat cât de scârboasă mi se părea: scârbos de dulce şi mult prea grasă! Şi sunt convins că nu îi schimbaseră reţeta în cele şase luni de când nu mai mâncasem. Pur şi simplu organismul meu se obişnuise cu mâncarea sănătoasă şi reacţiona la porcăria pe care încercam să i-o ofer drept “recompensă”.

Deci, chiar dacă cel puţin la început lucrurile vor fi destul de dificile, vă veţi acomoda în maxim trei săptămâni şi veţi vedea că este mult mai bine să urmaţi un astfel de stil de viaţă, cu o dietă sănătoasă, ideal şi după ce scăpaţi de steatoza hepatică.

Previous

Cea mai bună dietă pentru ficat gras: dieta mediteraneană

Simptome ficat gras (steatoza hepatică)

Next

Leave a Comment