Ficat Gras: Idei mic dejun sănătos

| |

Surprinzător sau nu, după ce am fost diagnosticat cu steatoză hepatică, mie cel mai greu mi-a fost să găsesc idei de mic dejun sănătos pentru ficat, care să meargă mână în mână cu o dietă pentru ficatul gras. Cum probabil nu sunt singurul în această situaţie, astăzi vom vorbi fix despre asta: idei de mic dejun sănătos pentru ficatul gras.

Trecând peste şocul iniţial, când pare că nu mai ai nicio opţiune de mâncare, regimul alimentar pentru ficat gras este destul de permisiv atâta timp cât stai departe de alimentele nepermise.

Cu toate astea, dacă eşti cum eram eu – şi anume obişnuit să mănânci un mic dejun foarte consistent şi săţios, tranziţia va fi puţin mai dificilă.

Dar cum este vorba de propria sănătate, merită aceste mici sacrificii. Mai ales că, după cum veţi vedea, nu e nevoie decât de câteva săptămâni pentru a vă acomoda cu noul stil de a mânca.

Eu în continuare am vrut ca micul dejun să fie suficient de săţios (nu sunt genul care să poată considera un iaurt mic dejun), dar fără a îmi face mai mult rău.

Am găsit opţiuni care merg perfect cu noul stil de viaţă pe care îl urmăm şi pe care vreau să le împărtăşesc cu voi mai jos, să vă ajut în caz că nu mai aveţi opţiuni când vine vorba de micul dejun pentru ficat gras.

1. Guacamole pe pâine de secară

Mic dejun ficat gras: guacamole

Acesta a devenit unul dintre felurile mele preferate de mâncare. Guacamolele îl fac dintr-un avocado, pe care îl pasez bine împreună cu nişte sare, un căţel de usturoi, o linguriţă de zeamă de lămâie şi cam o linguriţă de ketchup.

Ideal ar fi cu roşii pasate, poate si niste ceapa si patrunjel, dar încerc să cumpăr un ketchup cât mai sănătos cu putinţă. Foarte simplu însă şi rapid de făcut!

Pâinea de secară este făcută în casă, dintr-o combinaţie de făină de secară şi făină integrală, doar cu apă, drojdie şi sare.

De obicei, îmi fac o felie de pâine cu jumătate din cantitatea de guacamole (celalaltă o mănâncă băieţelul meu). Cred însă că s-ar putea păstra şi la frigider pentru a doua zi sau pentru mai târziu.

2. Terci de ovăz

Mic dejun ficat gras: terci

Mult mai bun decât sună şi destul de uşor de preparat. Eu fierb un pahar de fulgi de ovăz (simpli, fini) într-un pahar de lapte degresat şi unul de apă.

Se pot fierbe doar în apă pentru a fi şi mai dietetici, dar laptele nu mă deranjează. De asemenea, se mai poate adăuga apă dacă preferaţi mai lichid (sau dacă e nevoie).

După ce clocoteşte terciul vreo 5 minute, adaug fructe congelate. Personal, adaug câteva linguri de zmeură, căteva de afine congelate şi câteva de coacăze, le mai las vreo 2-3 minute şi apoi le mănânc.

Partea bună aici este că micul dejun este foarte săţios şi puteţi folosi ce combinaţii de fructe vreţi. Ies cam trei porţii din reţeta de mai sus.

3. Brânzică pe pâine (sau nu)

Mic dejun ficat gras: branzica

Aici avem multe opţiuni şi posibilităţi. Cel mai important lucru aici este să folosim o brânză naturală, simplă, cât mai slabă. De exemplu, avem brânza proaspătă de vacă, cottage cheese (perluţe de brânză) sau brânzica Făgăraş.

Eu de obicei amestec această brânzică cu ceapa tocată mărunt, nişte boia şi piper şi o mănânc astfel. Câteva feliuţe de roşie lângă nu strică – ba din contră! Diverse combinaţii sunt posibile aici, important este să păstrăm grăsimile si zaharurile cât mai aproape de zero.

Dacă vreţi neapărat, crema de brânză se poate întinde pe o felie de pâine făcută în casă (făină integrală sau de secară).

4. Budinca de chia

Mic dejun ficat gras:  chia

Înainte de a fi diagnosticat cu ficat gras, nu aveam idee ce este aceea “chia”. Dar acum o consum relativ frecvent. Partea bună este că a devenit destul de ieftină de-a lungul anilor şi este considerată superaliment (adică foarte sănătoasă).

Eu personal amestec două linguri de seminţe de chia cu lapte (mi-e greu să spun cât, pun “din ochi” cam o jumătate de pahar). Le las la “înmuiat” vreo 20 de minute, împreună cu 10 stafide.

După această perioadă, adaug o lingură de cocos ras, nişte scorţişoară, un sfert de linguriţă de miere şi fie o jumătate de linguriţă de unt de arahide (100% arahide, nu din acela cu ulei şi zahăr) sau arunc direct nişte alune în budincă.

5. Salată de fructe

Mic dejun ficat gras: salata de fructe

Sigur, sună mai interesant “salată,” dar adevărul este că de obicei mănânc o banaă şi-un măr, şi cam asta a fost tot.

Dar se pot face tot felul de combinaţii aici, ţinând cantităţile sub control: banane, mere, pere, căpşune, portocale, pere, kiwi… toate fructele proaspete pot fi combinate şi mâncate ca mic dejun. După ele se face foame mai repede decât cu alte ocazii, dar nimic nu-i perfect…

6. Salată de legume

Mic dejun ficat gras: salata

Nu mi se pare foarte potrivită ca opţiune de a începe ziua, însă poate voi aveţi altă părere. O clasică salată de roşii cu castraveţi, ceapă şi puţină brânză este perfectă pentru începutul unei zile.

Eu m-am obişnuit să mănânc salata fără pâine (deşi credeam că este imposibil acest lucru), aşa că recomand să faceţi la fel. E drept, recunosc, salata de legume o consum mai des la cină decât la micul dejun, dar este o opţiune.

7. Ouă fierte

Mic dejun ficat gras: oua fierte

Sunt voci şi voci aici, unele persoane zicând că n-ar trebui să mâncăm ouă dacă avem ficat gras. Eu am consumat din când în când, fără probleme. (Nu mai mult de 2 ouă pe săptămână).

Cel mai uşor este să fierbi două ouă tari şi să le mănânci cu puţin muştar, un strop de brânză şi un castravete sau o roşie (sau chiar ambele).

8. Omletă sănătoasă

Mic dejun ficat gras: omleta

Probabil că ideea unei omlete preparată fără ulei sună ciudat, dar trebuie să ne adaptăm. Eu bat două ouă bine şi le condimentez după gust (personal, adaug sare, boia şi puţin piper).

Toc mărunt nişte ceapă şi jumătate de ardei gras, pe care le amestec apoi direct în ou. Totul se pune într-o tigaie neaderentă, ca o omletă normală.

Am încercat să pun întâi la prăjit ceapa şi ardeiul (nu se fac foarte bine altfel), dar nu mi-a plăcut nici această variantă prea mult. Dar omleta în sine este cel puţin acceptabilă!

9. Sandwich cu magiun şi peanut butter

Mic dejun ficat gras

O variantă adaptată de “PB & Jelly sandwich”. Magiunul este făcut din fructe, fără adaos de zahăr, deci o variantă dulce accesibilă.

Pe o felie de pâine (repet: integrală sau de secară, făcută în casă) punem un strat subţire de unt de arahide (100% arahide) şi unul ceva mai generos de magiun.

Uneori, beau şi o jumătate de pahar de lapte cu sandwich-ul. Foarte bun!

10. Hummus făcut în casă

Mic dejun ficat gras: hummus

O nouă reţetă pe care am ajuns să o iubesc este aceea de hummus. Îl fac în casă fiindcă tot ce am găsit în magazine are conservanţi (şi mult mai multe grăsimi decât pun eu). Îl fac simplu, din năut fiert amestecat cu tahini, nişte zeamă de lămâie, sare şi usturoi.

Recent, am copt ardei, pe care l-am congelat şi pe care îl amestec cu hummusul când îl pasez. Iese o mâncare excelentă, pe care încerc să o mănânc simplă, dar de cele mai multe ori o consum pe o felie de pâine.

Concluzie

După cum vedeţi, există opţiuni suficiente când vine vorba de micul dejun sănătos pentru ficat gras. Partea bună este că lista de mai sus nu este una completă: cu siguranţă mai există alte opţiuni, dar 10 consider că sunt un punct bun de început.

Dacă aveţi şi voi sugestii suplimentare de mâncăruri sănătoase pentru micul dejun, nu ezitaţi să ne daţi nişte detalii în secţiunea de comentarii de mai jos.

Previous

Simptome ficat gras (steatoza hepatică)

Poţi să bei alcool dacă ai ficat gras?

Next

3 thoughts on “Ficat Gras: Idei mic dejun sănătos”

    • Buna ziua! Eu folosesc 400g faina integrala de secara combinata cu 100g de faina integrala de grau, un cub de drojdie proaspata lasata la dizolvat intai in niste apa incalzita f. putin, o jumatate de lingurita de sare (optional) si 400ml de apa.

      Puteti incerca direct cu 500g de faina de secara, dar aceasta nu creste si este amaruie (de aceea fac compromisul cu faina integrala).

      Iese o paine mare, care se consuma in 3 zile de doua persoane in cazul nostru. Painea in sine rezista mai mult.

      Reply
      • Buna! Mulțumesc cu recunoștință pentru efortul de a face acest site! Este extrem de util! Poți sa ne spui exact ce faina ai folosit (de la ce firma/producător)? Multumesc

        Reply

Leave a Comment