Când vorbesc cu cei diagnosticați cu ficat gras, sau steatoză hepatică, principala lor îngrijorare este faptul că nu au ce mânca, deoarece dieta pare destul de restrictivă.
Este cu atât mai greu când vine vorba de gustări, mai ales când majoritatea lucrurilor pe care noi le considerăm gustări, sunt nepotrivite pentru o dietă sănătoasă dacă îți dorești să scapi de ficatul gras.
Dar nu te îngrijora, am o listă intreagă de gustări pentru toți cei ce suferă de ficat gras.
Ținând cont de faptul că recomandarea mea este sa mănânci de cel puțin 5 ori pe zi, s-ar putea dovedi problematic să nu ai destule idei de gustări, când cel puțin 2 din cele 5 dăți vor fi gustări. (Recunosc, uneori iau și a 3a gustare, dar încerc să mă abțin!)
Însă, adevarul este că atunci când vorbim de ficat gras, dieta nu este la fel de strictă ca în cazul multor altor probleme medicale, așa că avem o gamă variată de alimente pe care le putem consuma. Adevărata provocare este să știi care sunt acelea și cum le poți combina.
Am scris acum ceva timp despre idei de mic dejun pentru ficat gras, dar acum e timpul să vă prezint o arie unde majoritatea oamenilor duc lipsă de inspirație: gustări pentru cei ce suferă de ficat gras.
S-ar putea să ți se pară complicat să îți găsești opțiuni sănătoase de gustări, mai ales atunci când nu mai poți lua o pungă de chipsuri, de biscuiți, sau un baton de ciocolată.
Recunosc, nu mai e la el de simplu, însă opțiuni încă există, și o să vă arăt îndată ce gustări sănătoase puteți consuma pentru steatoza hepatică.
Țineți cont de faptul că orice aliment trebuie consumat in moderație și diversificat: țineți sub control marimea porției și încercați să nu consumați mereu aceași gustare.
Combinați și amestecați alimentele în așa fel încât să aveți mereu o gustare sănatoasă și gustoasă.
Acestea find zise, să vede ce opțiuni avem pentru gustări sănătoase când avem ficat gras.
Fructe
Fructele proaspete sunt favoritele mele ca și gustare chiar de când am fost diagnosticat cu ficat gras. Avem nevoie de multe vitamine și vitamine, așa că fructele sunt o bună alegere când vine vorba de gustări.
O banană, un măr, un pahar de afine, două portocale sau două piersici – alege-ți fructul favorit și savurează-ți gustarea preferată.
Nu depăși porția, și, foarte important, mănâncă fructe de sezon pentru mai multe vitamine și minerale (și mai puține chimicale).
De asemenea știu că unele persoane susțin că trebuie să te oprești din a mânca fructe când ai steatoză hepatică. Nu este însă așa, și poți să citești în amănunt despre asta aici.
Mie, de exemplu, îmi plac la nebunie aceste batoane de fructe, extrem de sănătoase (ce conțin uleiuri Omega 3), bogate în proteine și fibre, cu un conținut scăzut de zahăr, și fără gluten. Sunt gustoase și nu sunt scumpe.
Batoane proteice
Îmi plac batoanele proteice pentru că sunt extrem de săţioase. Nu vom consuma decât fără zahăr adăugat şi cu ingrediente cât mai naturale.
Mai jos vă las nişte opţiuni dacă doriţi să cumpăraţi online, dar găsiţi ce recomand eu şi în diverse magazine de la noi (eu iau în general de la Carrefour – dar probabil sunt şi în alte magazine mari):
- Baton MyFibre – Silhouette sau Tranzit (link alternativ pe eMag)
- Baton TheRight pe Emag sau Vegis.ro (eu sunt fan cel cu cocos si cel cu crunchy peanuts & caramel)
Important: Dacă alegi alte batoane proteice față de cele pe care le-am recomandat, nu uita să citești lista de ingrediente. Ai grijă să nu conțină zahăr adăugat sau siropuri. Şi, deşi bune, nu aş recomanda mai mult de unul pe zi (ideal, nu zilnic).
Batoane de fructe
Aș putea spune că nimic nu întrece mâncatul fructelor, nici măcar batoanele cu 100% fruct, dar acestea sunt foarte utile atunci când ne dorim să avem puțină varietate, ca să nu ne plictisim de gustările sănătose prea repede.
De asemenea, foarte utile și când suntem pe fugă. Ia un baton de fructe când pleci de acasă ca să te asiguri că nu sari peste gustare.
Cu toate astea, eu aș alege în continuare fructele proaspete, și apelez la batoanele de fructe doar de 2-3 ori pe săptămână. Acestea sunt favoritele mele:
- Baton cu cocos şi caise
- Baton Hipp sau Holle (acestea sunt în general vândute ca “pentru bebeluşi” fiindcă nu au zahăr – dar garantez că nu fac rău adulţilor)
Se pot găsi, de obicei, prin orice magazin. Eu mai cumpăr de la Lidl ceva similar cu ce avem mai jos:
Mare atenţie cu aceste batoane din fructe! Majoritatea conţin curmale, care au un conţinut ridicat de carbohidraţi, apropiat de cel al zahărului. Deci nu facem exces!
Important: Daca te hotarasti să încerci alte mărci, asigură-te că nu au zahăr adăugat, sau chimicale inutile și conservanți.
Nici siropul de fructoză nu este recomandat, deoarece acesta este tot un zahăr nesănătos. În plus, fructele sunt suficient de dulci, nu au nevoie de adaosuri.
Ține cont de faptul că, deși sunt făcute 100% din fructe, au un conținut ridicat de carbohidrați. Așa că mare grijă la cantitatea pe care o consumați.
Legume
Trebuie să recunosc că nu apelez la aceste gustări pe cât de des ar trebui, însă legumele crude pot fi o opțiune bună, pe care mă îndoiesc ca ai încercat-o prea des. Pot fi și gătite, dacă crezi că te convinge să le consumi mai des.
Cea mai simple variantă este recomandată chiar de Bugs Bunny. Doi morcovi ar fi suficienți pentru a te bucura de o gustare sănătoasă. Însă opțiunile sunt nenumărate aici, așa că alege după pofta inimii.
La fel ca în cazul fructelor, e bine să mergeți pe varianta celor de sezon, pentru a evita chimicalele, sau optează pentru legume organice.
Chipsuri de legume
Prepară-ți acasă singur chipsurile din legume. Am încercat să fac din cartofi (chiar dacă nu sunt prea sănătoși), dar merge chiar și din superalimete ca sfecla sau morcovii. Poți vedea și alte superalimente aici.
Taie legumele in felii foarte subțiri (această răzătoare îți poate fi de mare ajutor) și așează-le pe o farfurie care poate fi introdusă în cuptorul cu microunde.
Important: Ai grijă să nu stea unul peste altul. Chiar va dura mai mult deoarece nu e suficient spațiu, altfel nu se fac.
Setează cuptorul cu microunde la putere maximă timp de 1 – 1.5 minute. Când sunt gata, întoarce-le pe farfurie pe partea cealaltă, și repetă pasul unu tot pentru 1- 1.5 minute.
Lasă-le să se răcească și vei avea chipsuri sănătoase, delicioase, crocante și făcute acasă, care sunt potrivite pentru ficatul gras.
Iaurt
Chiar dacă cel mai adesea iaurtul este folosit ca sos la diverse salate, el poate fi consumat și ca o gustare, potrivită pentru cei cu steatoză hepatică nonalcoolică.
Alege întotdeauna un iaurt fără zahăr, simplu, și cu un conținut scăzut de grăsime. Poți adăuga o mână de afine, dacă vrei să fie ceva mai special, sau câțiva biscuiți făcuți în casă.
Unele persone, nu doctori, nu recomandă iaurtul, însă cel simplu și slab (sub 1% grăsime) este chiar sănătos și bun.
Alune și nuci
Ai o gamă variată aici, și poți alege orice variantă, sau chair să amesteci mai multe feluri ca să te bucuri de gustare. De la nuci, arahide, cajun, fistic, migdale, până la semințe de floarea soarelui sau semințe de dovleac.
Din nou o regulă foarte importantă aici este aceea de a nu mânca pre multe. Au un conținut ridicat de calorii și sunt destul de grase, chiar dacă acestea fac parte din categoria grăsimilor sănătoase.
Alegeți-le pe cele coapte (sau chiar crude, dacă se poate) și aveți grijă să nu luați din cele prăjite în ulei. De asemenea, luați din cele simple, fără arome, pentru a evita aditivii și chimicalele.
O mână de alune sau nuci (în jur de 50 de grame) este suficientă o dată la câteva zile. Conține destule calorii și nu este indicat să le consumi prea des.
Biscuiți
Ideal ar fi să consumați doar biscuiți din graham sau secară făcuți în casă. Însă dacă nu ești prea bun în bucătărie, chiar dacă biscuiții sunt destul de ușor de făcut, poți opta pentru cei din magazin, atâta timp cât optezi pentru unii cât mai naturali, și cu cât mai puține ingrediente posibile.
Alege varianta fără diverse arome, conservanți și alte ingrediente fără sens. Ideal ar fi să aibă doar făină de secară, apă, sare și puțin ulei, nimic altceva.
Popcorn
Înainte să te bucuri prea tare, această gustare este potrivtă numai dacă o faci singur acasă, fără grăsime. Dacă ai boabe de porumb poți face popcorn în cuptorul cu microunde sau într-o oală.
Poți adăuga sare, pentru a da gust, însă dacă cumperi din magazin, asigură-te că nu au grăsimi ca unt, sau alte arome ce pot fi nocive și nesănătoase pentru ficatul gras.
O porție mică de popcorn este suficientă ca și gustare, deoarece popcornul are destul de mulți carbohidrați.
Smoothie-uri
Smoothie-urile făcute acasă au multe avantaje, pe lângă faptul că îți poți alege singur ingredientele după bunul plac, dar sunt și mult mai proaspete decât cele din magazin.
Uneori folosesc rețeta mea de curățare a ficatului gras, făcută din: 1 sfeclă medie, 1 morcov, 1 cană de frunze verzi (varză sau spanac), 1 lămâie fără coajă, 1 măr pentru gust și un pic de apă (în funcție de câtă ai nevoie pentru a aduce smoothie-ul la consistența potrivită).
Bucăți de măr cu unt de arahide
Trebuie să recunosc că este mai mult decât o gustare, este un desert foarte sănătos, și sunt sigur că și voi îl veți aprecia.
Un măr mediu tăiat în bucăți este tot ce ai nevoie, pentru a întinde un strat subțire de unt de arahide peste.
Însă nu orice fel de unt de arahide, ci aveți grijă să fie 100% arahide, fără adaos de uleiuri sau zahăr. Majoritatea celor din magazine au așa ceva.
Bunătăți de avocado
Sigur acesta este o legumă, și chiar dacă am vorbit deja despre legume, la fel ca mărul cu unt de arahide anterior, trebuie să scot în evidență acest aliment extrem de sănătos, separat de gustările de legume menționate mai sus.
Avocdo îți dă destul de multe opțiuni de a crea o gustare delicioasă. Cu jumătate de avocado poți face guacamole, sau doar adaugă puțină sare după ce îl faci piure, și îl poți mânca cu tulpină de țelină, sau chiar cu biscuiți integrali făcuți în casă.
Profită de orice oczie de a folosi acest superaliment, fie ca masă sau ca și gustare, deoarece propritățile lui nutritive sunt extraordinar de sănătoase.
Beef Jerky
Nu este o gustare tradițional românească, însă dacă aveți ocazia sa cumpărați Beef Jerky fără conservanți, arome, și alte chimicale adăugate, o să vă surprindă să auziți că este o gustare destul de sănătoasă pentru ficatul gras.
De asemenea aveți grijă ca beef-ul să nu fie cumva pui sau porc, deoarece se găsesc în diferite forme și cu diferite arome.
Însă acel 100% beef jerky are 0 carbohidrați, doar 3 grame de grăsimi pe porție și 15 grame de proteine. Cu alte cuvinte, excelent!
Concluzie
Așadar, acestea au fost ideile mele de gustări sănătoase și potrivite pentru peroanele care au ficat gras.
Sunt destul de variate încât să vă puteți alege la fiecare gustare ceva diferit, ca să nu vă mai plângeți că aveți opțiuni limitate în dieta pentru steatoza hepatică.
Desigur, acestea nu sunt singurele gustări din care puteți alege, mai ales dacă puteți găti acasă, vă puteți prepara singur mult mai multe snackuri. Sunt o mulțime de rețete online, trebuie doar să alegi ceva sănătos și pe placul tău.
Vei afla foarte curând, la fel ca mine, că dieta pentru ficatul gras nu e așa de restrictivă pe cât ți-ai imaginat, și că poți să te bucuri de o dietă variată, după ce elimini toate alimentele nocive pe care obișnuiai să le consumi înainte.
Dacă ești în căutare de mai multe rețete pentru ficatul gras, și un plan pentru a-l vindeca, uită-te la programul meu preferat – Reverse your fatty liver. Vei găsi, (ATENTIE – în engleză!), mai multe opțiuni de rețete și soluții de a face progrese spre vindecare.
Nu este un program gratis, dar nici scump nu e, însă merită toți banii deoarece e un ghid complet ce conține toți pașii necesari pentru a reduce ficatul gras. În plus include și peste 180 de rețete potrivite pentru steatoza hepatică.
Dacă ești în căutare de mai multe idei de prânz pentru ficatul gras sau idei pentru cină, am scris cu alte ocazii în alte articole și te poți inspira de acolo.