Este carnea de pui bună pentru steatoza hepatică / ficat gras?

| |

Carnea de pui este considerată la noi un fel de remediu universal valabil, sănătos pentru orice tip de boală. Dar este carnea de pui într-adevăr bună pentru cei care suferă de ficat gras? Despre asta vom vorbi astăzi!

Multe persoane, odată diagnosticate, au impresia că trebuie să renunţe la a mânca orice fel de carne pentru a se vindeca. Acest lucru este, din fericire, incorect. Nu este contraindicat să renunţăm la carne, dar nici o cerinţă pentru a ne vindeca.

Este carnea de pui recomandată celor care suferă de ficat gras?

Da, putem continua să mâncăm carne de pui dacă suferim de steatoză hepatică. Totuşi, puiul trebuie gătit şi mâncat fără piele. Pieptul de pui este cel mai bun pentru ficatul gras datorită numărului redus de calorii şi în special de grăsime.

piept de pui ficat gras

Felul în care gătim puiul este important şi el: fără grăsimi suplimentare, fără sosuri grase sau cu zahăr şi în niciun caz prăjit sau făcut pane pentru că toate aceste metode de gătit cresc cantitatea caloriilor, a grăsimilor şi a carbohidraţilor.

În seria de articole dedicate alimentelor permise (sau nu) cu ficatul gras, am mai vorbit despre lactate şi ouă. Recomand să citiţi şi aceste articole pentru a avea o privire de ansamblu mai clară asupra alimentelor permise.

Este pieptul de pui cea mai bună carne pentru ficatul gras?

Da, pieptul de pui este cea mai bună carne de pui pe care o putem consuma când avem ficat gras. Ea se alătură restului de tipuri de carne slabă, cum ar fi peştele şi chiar carnea slabă de porc (muşchiuleţ sau cotlet).

În general, când vorbim despre dieta pentru ficatul gras, trebuie să avem în vedere că nu putem mânca decât carne foarte slabă – în general carnea albă.

Pieptul de pui este cea mai slabă parte a puiului – şi extrem de hrănitoare, fiind foarte bogată în proteine.

În realitate, însă, nici puplele de pui nu sunt extrem de nocive, atâta timp cât ne uităm la pulpă fără piele, degresată.

Astfel, 100 de grame de pulpă de pui (fără piele, fără os, degresată) au cam 220 de calorii şi 15g de grăsime. Aceste valori nu sunt extrem de rele!

Dar 100 de grame de pipet de pui (fară piele, fără os) au doar 165 de calorii şi doar 3.5g de grăsime. Deci din start lucrurile arată MULT mai bine.

Chiar şi din punct de vedere al proteinelor, pieptul de pui câştigă detaşat cu 30% faţă de doar 15% cât au pulpele de pui.

Dar cum pulpele sunt considerate de majoritatea persoanelor mai gustoase şi mai fragede, putem să le consumăm din când în când, cu moderaţie şi gătite corect.

Cum gătim puiul dacă avem ficat gras

pui pentru steatoza hepatica

În primul rând, indiferent de tipul de carne pe care o mâncăm, trebuie să îndepărtăm pielea şi orice exces de grăsime vizibilă cu ochiul liber.

În al doilea rând, va trebui să gătim carnea de pui într-un mod cât mai dietetic cu putinţă.

Asta înseamnă, aşa cum am mai zis, că nu vom folosi niciun fel de ulei sau grăsime când gătim, dar nici nu vom face paneuri sau schnitzel ori sosuri care să aibă grăsimi şi/sau zahăr adăugat.

Toate aceste lucruri – în special prăjitul în ulei – ar spori numărul de calorii pe care le consumăm, dar şi cantitatea de grăsimi, în special grăsimile saturate (cele mai nesănătoase).

Aşadar, rămânem cu următoarele opţiuni când vine vorba despre gătitul cărnii de pui pentru steatoza hepatică:

La grătar: simplu, punem feliile de piept la grătar cu puţină sare şi alte condimente, după gust.

La cuptor: la fel, fără uleiuri şi alte bazaconii.

Fiert: de obicei ca bază pentru o supă sau ciorbă, dar poate fi mâncată şi carnea simplă, fiartă.

Puiul poate fi marinat înainte de a-l găti, cu condiţia ca în marinadă să nu punem ulei sau zahăr. Un amestec de condimente şi eventual sos natural de roşii poate fi folosit. Sucuri proaspete de citrice sunt şi ele permise şi puteţi experimenta diverse arome aici.

salata de pui pentru ficat gras

Ca sosuri, putem încropi un sos de roşii cu diverse legume dar în care să nu adăugăm ulei sau zahăr. Rântaşuri, făină în sos (sau altceva similar pentru omogenizare) – din nou ingrediente pe care să nu le folosim.

Puiul gătit îl putem mânca cu garnitură de legume gătite sau crude (salată), dar nu cu cartofi. Fără pâine!

Pentru mai multe idei de meniuri şi feluri de mâncare sănătoase pentru steatoza hepatică, puteţi citi următoarele articole:

Putem mânca ficat de pui dacă avem steatoză hepatică?

Eu reţin că doctoriţa mea mi-a zis iniţial să nu mă ating de ficat – să şi uit că există. Lucru pe care l-am făcut până când am citit, întâmplător, cât de bun este, de fapt, ficatul.

Plin de vitamine şi minerale, el nu este chiar atât de gras pe cât credeam eu. Ba din contră, este chiar un fel de superaliment.

100 de grame de ficat de pui au doar 116 calorii, doar 4.8g de grăsime, 0.9g de carbohidraţi şi 24.5g de proteine. Extrem de bine, până la urmă. Chiar comparabil cu pieptul de pui.

Ficatul de pasăre are însă o sumedenie de minerale şi vitamine, în cantităţi uriaşe. De exemplu, 100g oferă o gamă largă de vitamine B (între 50 si 200% din doza zilnică recomandată), fier (50%), vitamina A (200%) şi multe altele în cantităţi mai mici, dar nu neglijabile.

Are însă o mare problemă: colesterolul. 100 de grame de ficat de pui vor depăşi cu 10% limita de colesterol recomandată zilnic.

Cu toate astea însă – şi în special pentru cei care nu au probleme cu colesterolul – ficatul de pui rămâne un aliment extrem de bun, cu multe beneficii.

Mâncat în cantităţi reduse şi în niciun caz zilnic, el poate fi o alegere foarte bună pentru o masă. Gătit dietetic, la fel ca şi carnea normală de pui.

Concluzie

Dacă nu vreţi să renunţaţi la consumul de carne după diagnosticarea cu ficat gras, nu trebuie să o faceţi!

Carnea de pui (inclusiv ficăţeii) este o alegere bună şi hrănitoare. Pieptul de pui este într-adevăr cel mai dietetic dintre toate opţiunile pe care le avem, dar nici pulpele nu sunt chiar groaznice, atâta timp cât le gătim corespunzător, fără piele şi degresate cât de mult posibil.

Nu aş recomanda să se consume zilnic carne, iar când mâncăm, trebuie să ţinem porţiile sub control. Dar dacă chiar nu se poate altfel, nu văd de ce nu s-ar putea mănca o carne slabă de pui chiar de 5 ori pe săptămână, cu garnituri serioase de legume.

Previous

Ai voie lactate (brânză, iaurt) dacă suferi de ficat gras?

Oboseala şi ficatul gras: există o legătură?

Next

Leave a Comment