Este dieta keto recomandată pentru ficatul gras?

| |

Când vine vorba de vindecarea ficatului gras, sunt diverse diete care funcţionează. Cea mai bună este dieta medieteraneană (care m-a ajutat pe mine să scap de steatoza hepatică)… dar dieta ketogenică sau pur şi simplu keto devine din ce în ce mai populară.

Iar astăzi vom discuta despre această dietă-minune şi vom afla dacă este o dietă pe care s-o urmaţi pentru a scăpa de ficatul gras.

Pentru că este, cu siguranţă, o dietă tare îmbietoare: o dietă destul de permisivă când vine vorba de consumul de grăsimi. Cine n-ar vrea să înceapă ziua cu o porţie de ouă prăjite cu bacon, iar asta să fie considerat “mâncare sănătoasă”?

Cred că deja începe să fie clar cam unde vreau să ajung, de la alăturarea baconului şi a prăjelilor cu ideea de dietă sănătoasă. Dar haideţi să începem cu începutul!

Ce este dieta keto şi cum funcţionează?

Ideea principală din spatele acestei diete este reducerea drastică a consumului de carbohidraţi, ducându-ne corpul într-o stare de ketoză, unde organismul începe să ardă grăsimea pentru a primi energia zilnică necesară.

ficat gras keto

Există dovezi nenumărate ale faptului că această dietă funcţionează, cu multe persoane arătând rezultatele “înainte şi după”. Se pare că într-adevăr, cei care reuşesc să urmeze îndeaproape această dietă extremă, au rezultate.

Dar dieta keto este o dietă extremă. Trebuie să consumi aproape zero carbohidraţi zi de zi (fie că vin din zahăr adăugat, fie din fructe şi legume), dar în acelaşi timp să consumi grăsimi mai multe pentru a-i oferi corpului combustibil de ars pentru energia de care are nevoie.

În plus, starea de ketoză (sau cetoză), nu este neapărat una de invidiat. Chiar dacă începm să ardem grăsimi mai rapid decât în general, primim alte potenţiale neajunsuri (conform HealthLine): oboseală, insomnie şi respiraţie urât mirositoare sunt câteva dintre potenţialele efecte negative ce vin la pachet cu dieta ketogenică.

Dar acestea sunt neajunsuri cu care majoritatea pot trăi foarte uşor, mai ales că vorbim despre o dietă care promite să ardă grăsimi deşi mănânci mâncăruri aparent nesănătoase: alimente bogate în grăsimi (unt, brânzeturi, ouă şi carne roşie) dar şi peşte sau legume care au un conţinut redus de carbohidraţi.

Practic, ai voie să mănânci orice aliment, atâta timp cât la finalul zilei ai consumat maxim 20 de grame de carbohidraţi. Iar dacă asta nu sună rău, trebuie să ne gândim la faptul că o singură banană conţine 2 de grame de carbohidraţi. Deci… adio banane dacă urmezi această dietă.

Totuşi, trebuie să recunosc că, deşi majoritatea fructelor sunt interzise (sau, mai degrabă, pot fi consumate în cantităţi foarte mici), rămân o sumedenie de mâncăruri delicioase ce pot fi consumate. În special pentru cei care nu prea consumă dulciuri, această dietă este ca un vis devenit realitate.

Dar probabil că deja ştim cu toţii că lucrurile care sună prea bine ca să fie adevărate, chiar nu sunt…

Părerea mea despre dieta keto

Încep prin a spune că nu neg faptul că această dietă poate funcţiona dacă este urmată întocmai. Cu toate astea, nu cred că este o dietă potrivită pentru cei care suferă de steatoză hepatică.

Principalul motiv pentru care fac această afirmaţie este faptul că dieta keto este una în care trebuie să mănânci extrem de multe grăsimi, ignorând majoritatea fructelor şi o mare parte din legume. Şi astfel, o dată cu ele, pierzând toate beneficiile nutriţionale ale acestora (vitamine, minerale, fibre etc).

Urmând dieta ketogenică, undeva în jur de 75% din caloriile consumate zilnic trebuie să provină din grăsimi, 20% din proteine şi doar 5% din carbohidraţi. Asta exte extrem de mult: pentru cantitatea zilnică medie de 2,000 de calorii, 1,500 de calorii vor veni din grăsimi (cam 160 de grame de grăsime).

Având în vedere că recomandarea este de a consuma între 44 şi 78 grame de grăsime pe zi (la 2,000 de calorii), urmând dieta keto am consuma până la de trei ori mai mult! Ceea ce este de-a dreptul extrem şi exagerat.

Mai ales în cazul celor care suferă deja de ficat gras. Care ce este? O acumulare excesivă a grăsimilor în ficat. Ceea ce înseamnă că fix ceea ce nu vrei să bagi în tine este un exces de grăsimi (cu menţiunea că şi carbohidraţii tot în grăsime se transformă DACĂ sunt în excess).

dieta ketogenica pentru ficat gras

În plus, ficatul va fi forţat să producă un exces de ketone, care să înceapă să ardă grăsimea pentru energie. Ficatul care deja este sub presiune va fi forţat şi forjat pentru a produce aceste elemente necesare dietei ketogenice. Şi nu cred că punerea de presiune în plus asupra ficatului este o idee bună.

Ca să nu mai spunem că dieta în sine este extrem de dificil de urmat. Dacă nu este urmată îndeaprope, corpul nu intră în starea de ketoză şi nu vom avea efectele dorite. Astfel, vom face chiar şi mai mult rău corpului nostru.

Dar chiar şi dacă reuşim să urmăm dieta întocmai – pe termen lung – aceasta este una extremă. Este foarte greu de urmat pe termen lung şi mult prea restrictivă, privându-ne organismul de nutrienţi de care are nevoie.

Totodată, dieta ketogenică a fost numită cea mai proastă “dietă sănătoasă” de către US News, în timp ce dieta pe care eu o recomand (şi pe care am urmat-o ca să scap de steatoza hepatică) – dieta mediteraneană – este pe locul 1, la egalitate cu dieta DASH.

Deci nu sunt doar eu cel care spune că această dietă care câştigă popularitate nu este una pe care ar trebui să o urmaţi sau pe care să încercaţi să o urmaţi.

Nu uitaţi: regimul alimentar când suferim de ficat gras este unul pe care va trebui să îl urmăm pentru tot restul vieţii. Iar dieta keogenică este extrem de dificil de urmat pe termen lung şi foarte lung – asta fără să luăm în calcul faptul că este o dietă extremă şi exagerată.

Urmăm dieta ketogenică pentru steatoza hepatică?

Având toate lucrurile de mai sus în vedere, putem spune că, pe termen lung, dieta ketogenică nu este recomandată pentru ficatul gras. Este extremă, dificil de urmat şi considerată de-a dreptul nesănătoasă de experţi.

Deşi nu neg faptul că, pe termen scurt, ea poate aduce beneficii şi rezulta în pierderi de greutate, trebuie să recunoaştem că avem opţiuni mult mai bune şi mai sănătoase.

Moderaţia este cuvântul cheie când vorbim despre steatoza hepatică, iar dieta ketogenică vrea exact opusul: exces de grăsimi.

Ştiu că această dietă are foarte mulţi susţinători înrăiţi care probabil vor fi deranjaţi de concluzia mea, dar acesta este adevărul.

Însă, aşa cum am mai zis, eu nu sunt doctor sau dietician deci, până la urmă, depinde de fiecare persoană să ia decizia pe care o cred corectă fiindcă este vorba, în cele din urmă, despre sănătatea lor.

Dacă vreţi nişte idei de mâncăruri variate şi sănătoase pe care eu personal le-am mâncat pentru a scăpa de ficatul gras, citiţi articolele de mai jos:

Idei de mic dejun pentru ficatul gras
Idei de prânz pentru ficatul gras
Idei de cină pentru ficatul gras

Previous

Idei de cină pentru cei care suferă de ficat gras

Ai voie bere dacă ai ficat gras?

Next

Leave a Comment