Deşi există numeroase ceaiuri despre care se spune sau se crede că ajută vindecarea ficatului, aceste lucruri nu sunt confirmate 100% de studii medicale. Dar unul dintre ceaiurile pentru care avem dovezi că ajută vindecarea ficatului gras este ceaiul verde.
Ceaiul verde conţine un aminoacid benefic ficatului – EGCG – care reduce inflamarea acestui organ, ajutând în acelaşi timp pierderea în greutate şi reducerea nivelului de grăsime din ficat.
Aceste date au fost confirmate in 2008 aici, în urma unui studiu care s-a întins pe durata a 16 săptămâni. Rezultatele studiului au fost încurajatoare, dovedindu-le oamenilor de ştiinţă că ceaiul verde are, într-adevăr, efecte benefice asupra ficatului.
Ba mai mult, avem o serie de 10 studii din SUA şi China, toate efectuate în ultimii ani în ideea testării efectelor ceaiului verde asupra organismului. 8 din cele 10 studii au concluzionat că acest ceai are într-adevăr efecte benefice şi protective asupra ficatului, dovedind o relaţie clară între consumul de ceai verde şi atenuarea problemelor ficatului (sursa aici).
Nu putem decât să ne bucurăm de acest lucru! Ceaiul verde nu este doar delicios, ci şi sănătos pentru ficat – dovedit ştiinţific.
Ne ajută nu doar să avem ceva diversificare când vine vorba despre lucrurile pe care le putem bea (când ne săturăm de apa cu lămâie), dar ne oferă şi un ajutor în vindecarea steatozei hepatice.
Nu aş merge însă foarte departe cu ridicarea în slăvi a acestui ceai. Chiar dacă studiile arată efecte pozitive asupra ficatului, asta nu înseamnă că putem continua un stil de viaţă haotic, cu mâncare nesănătoasă, şi să scăpăm de ficatul gras bând câte un ceai zilnic.
O dietă corespunzătoare (ca cea pe care o recomand aici) este în continuare esenţială.
DAR, foarte important, avem încă o armă în arsenal, armă care ne va ajuta să ne vindecăm mai rapid. Aşa că dacă ceaiul verde nu era deja o băutură consumată zilnic, poate ar fi cazul să devină una!
Mai bine chiar, combinăm ceaiul verde cu suplimentele de silimarină, cu exerciţii fizice şi o dietă corespunzătoare în care încludem cât mai multe superalimente pentru ficat şi suntem pe drumul cel bun!
Cum să bei ceaiul verde dacă suferi de steatoză hepatică
Preparerea acestei băuturi nu este cine ştie ce inginerie. În apă fierbinte, punem un pliculeţ de ceai, pe care îl lăsăm 2-3 minute, iar apoi bem licoarea “magică”.
Pe timp de vară, putem prepara infuzia într-o cantitate redusă de apă, peste care să adăugăm apoi apă de la frigider sau cuburi de gheaţă. Astfel, putem să ne şi răcorim dacă situaţia o cere!
Important aici este să consumăm ceaiul verde fără zahăr (extrem de nociv ficatului) şi fără îndulcitori. Are un gust plăcut şi neîndulcit, ceea ce îi oferă puncte bonus.
Nu cred că beneficiile acestui ceai dispar dacă îl combinăm cu alte arome, la fel de naturale.
Mie, personal, îmi place să beau ceai verde cu mentă. Dar în magazine găsim o sumedenie de combinaţii, deci este imposibil să nu găsiţi ceva pe gustul vostru.
Cel mai important este ca toate ingredientele să fie naturale şi ceaiul în sine să nu se bea îndulcit. Se poate adăuga şi un strop de suc de lămâie proaspăt stors pentru un plus de vitmine.
Care este cel mai bun ceai verde pentru steatoza hepatică?
Atâta timp cât ceaiul este natural, orice marcă este perfectă.
Trebuie avut în vedere că anumite ceaiuri sunt considerate a fi pline de pesticide – iar exact de asta nu avem nevoie pentru ficatul nostru deja suferind.
Din această cauză, dacă nu este un efort financiar prea mare, ceaiul organic ar fi mai sigur, el având (cel puţin în teorie) mai puţine pesticide.
Eu, personal, am două mărci preferate pe care le alternez, şi pe care le găsesc cu uşurinţă în supermarket: Ceaiul verde Twinnings şi Ceaiul verde Lipton. Acestea sunt două mărci de ceai care, deşi nu este organic, am certitudinea că este păstrat şi ambalat aşa cum trebuie, rezultând într-o băutură sănătoasă, nu una care face mai mult rău decât bine.
Dar, aşa cum am zis, fiecare poate să testeze şi să aleagă ce marcă doresc. Iar dacă preferaţi cumpărăturile online celor direct din magazin, Vegis este locul unde veţi găsi o ofertă variată de ceaiuri verzi organice şi delicioase.
Concluzie
Eu am reuşit să vindec ficatul gras iar ceaiul verde a fost una dintre băuturile pe care le-am consumat aproape zilnic.
Sigur, nu îi atribui doar lui succesul meu, fiindcă am urmat o dietă strictă, am mâncat foarte sănătos şi am făcut mişcare – dar în acelaşi timp sunt sigur că a contribuit şi el, măcar puţin.
În cel mai rău caz, nu are niciun efect. Dar atâta timp cât nu face rău, este o adiţie binevenită fiindcă varietatea băuturilor pe care le putem consuma cu steatoză hepatică nu este atât de mare.
În concluzie, ceaiul verde este o băutură recomandată în lupta împotriva ficatului gras, susţinut şi de studii efectuate în anii trecuţi.
Chiar dacă nu este, în niciun caz, vreun fel de medicament-minune, nu strică să îl consumăm zilnic, mai ales dacă ne place gustul.