Ce este steatoza hepatică de grad 1, grad 2, grad 3 (tot ce trebuie să știi)

| |

Boala ficatului gras (sau steatoza hepatică) poate fi împărțită în diferite grade de severitate. Afecțiunea ficatului gras crește de la gradul 1 până la gradul 3.

Cu cât este gradul mai mare, cu atât este boala mai avansată și va dura mai mult timp pentru a scăpa de ea.

Vom învăța aici ce înseamnă fiecare grad al ficatului gras, care sunt diferențele între aceste trei grade și alte lucruri care te-ar putea interesa despre această boală.

Ficatul gras de gradul 1 – ce înseamnă?

Gradul 1 în ficatul gras este cea mai ușoară formă de steatoză hepatică, ceea ce înseamnă că ficatul gras tot are un număr nesănătos de celule grase.

Când celulele grase sunt între 5% și 33% în ficat, ele contribuie la greutatea totală a organului și intră în categoria de grad 1 în boala ficatului gras.

În gradul 1 al ficatului gras, celulele grase în excess se situează pe partea exterioară a organului, acumulându-se în clustere pe suprafața acestuia.

Deși nesănătoase, celulele grase nu sunt destul de numeroase pentru a avea un impact negativ în funcționarea ficatului.

În cele mai multe cazuri, doctorii pot detecta ficatul gras de gradul 1 la un control ecografic, și poate fi diagnosticat la o consultație de rutină, chiar dacă nu există întotdeauna simptome.

ecografie abdominala

Chiar și testele de sânge pot ieși normale în ficatul gras de gradul 1, așa că este destul de dificil de găsit în majoritatea cazurilor.

Dar dacă este diagnosticat, este cel mai ușor de vindecat dacă aduceți schimbări stilului de viață, trecând la unul sănătos.

Ficatul gras de gradul 2 – ce înseamnă?

Ficatul gras este considerat de gradul 2 atunci când celulele grase din ficatul tău sunt în procent de 34% până la 66% din greutatea organului.

Acest grad de severitate este considerat moderat și poate progresa din gradul 1, dacă forma ușoară este netratată sau nediagnosticată la timp.

Spre deosebire de gradul 1 de ficat gras care nu afectează funcționarea internă a ficatului, gradul 2 de ficat gras include celule grase care încep să invadeze celulele ficatului și crează buzunare umplute cu grăsime.

Acestea vor încetini abilitatea ficatului gras de a metaboliza nutrienții din stomac și intestine, și de a scăpa de toate toxinele din corp.

Gradul 2 în boala ficatului gras poate de asemenea să inflameze lobii ficatului. În plus, testele de sânge pot ieși anormale, și poți avea chiar unul sau mai multe simptome asociate cu steatoza hepatică.

teste de sange

Acesta este stadiu la care eram eu când am fost diagnosticat cu ficat gras, și de care am reușit să scap, așa că nu este imposibil. Vindecare poate dura mai mult în stadiul acesta, dar majoritatea nu vor întâmpina probleme.

Ficatul gras de gradul 3 – ce înseamnă?

Gradul 3 în boala ficatului gras e considerat cel mai sever și ultim stadiu de ficat gras, înainte ca probleme mai serioase să se dezvolte.

Când greutatea totală a ficatului este compromisă de mai mult de două treimi de celule grase, diagnosticul va fi de grad 3 de ficat gras.

Pe lângă toate celelalte simptome pe care le are gradul 2 de ficat gras, gradul 3 este reprezentat și de inflamarea cronică a ficatului.

Diferența de inflamare dintre stadiile 2 si 3 de ficat gras este aceea că la gradul 2 ficatul gras este acompaniat de episoade mixte de inflamare cronică, pe când la gradul 3 inflamarea organului este constantă.

Chiar dacă nu sunt medicamente directe care să trateze boala ficatului gras, toate măsurile de schimbare a stilului de viață, în special trecerea la un stil cu mâncare sănătoasă și exercițiu fizic, sunt necesare pentru a te pune din nou pe picioare.

Dacă este lăsat netratat pentru prea mult timp, un ficat gras in stadiul 3 poate duce la probleme de sănătate serioase și deteriorarea permanentă a ficatului. Pe scurt, viața îți este în pericol, așa că nu este ceva ce poți ignora.

Grad 3 ficat gras

În orice caz, până și gradul 3 de ficat gras poate fi inversat. Nu la fel de repede, dar cu timpul poate să scadă la nivelul 2 de ficat gras, apoi gradul 1, până ce este cu totul vindecat. Așa că acționează rapid pentru a începe vindecarea.

Vă recomand să citiți Reverse Your Fatty Liver – este în topul cărților citite de mine când vine vorba de o informație bine scrisă și documentată, bazată pe experiențe personale despre vindecarea ficatului gras. (Atentie – cartea este in limba engleza!)

Este posibil să vindeci orice grad de ficat gras?

Toate gradele de ficat gras sunt considerate reversibile, însă devin din ce în ce mai greu de vindecat cu cât este stadiul mai sever.

Va fi necesar mai mult timp pentru a te vindeca complet, dacă suferi de gradul 3 de ficat gras, dar nu imposibil.

Deși nu există medicamente aprobate care să vindece boala ficatului gras, sunt destul de multe metode naturale care să te ajute să scapi de această afecțiune.

Cea mai recomandată metodă de a vindeca ficatul gras este să slăbești, ca rezultat al mâncatului sănătos și exercițiului fizic.

Schimbări importante ale stilului de viață, cum ar fi de a include în dietă doar grăsimi sănătoase, fructe și legume, exerciții fizice regulate, renunțarea la alcool, grăsimi saturate, și zahăr în excess, poate avea un efect major în lupta împotriva ficatului gras.

Stil de viata sanatos

Sportul, sau chiar mișcarea de orice fel ajută la arderea grăsimilor nedorite, iar o dietă sănătoasă va preveni depunerea altora noi.

Odată ce grăsimile nedorite sunt arse, severitatea ficatului gras va începe să scadă până când ficatul tău va reveni la normal, cu sub 5% din greutatea lui totală compromisă de celule grase.

Care sunt consecințele ficatului gras de gardul 3?

Consecințele gradelor mai scăzute de ficat gras pot progresa în cel mai avansat grad, și cel mai periculos, gradul 3.

Dacă nu sunt luate măsuri pentru tratarea gradului 3 de ficat gras, el poate avansa și transforma în fibroză hepatică, ciroză hepatică, hipertensiune hepatică, cancer hepatic sau chiar insuficiență hepatică.

Unele din aceste condiții sunt ireversibile și vă pot pune în pericol viața.

Odată ce ajungi la ciroză hepatică, cicatricile de pe ficat nu pot fi reparate și pot duce foarte rapid la cancer hepatic, care are mai puțin de 50% rată de supraviețuire.

Daca gradul 3 de ficat gras este lăsat netratat, poate să aibă nevoie chiar de transplant de ficat pentru ca pacientul să nu ajungă la insuficiență hepatică.

Deoarece ficatul este un organ vital, este esențial să tratăm orice problemă de ficat întâlnită, mai cu seamă ficatul gras, cât mai repede cu putință, pentru a nu se transforma într-o afecțiune din care nu te mai poți întoarce.

Multă lume, inclusiv doctorii, minimizează severitatea și importanța steatozei hepatice (ficat gras), ceea ce resultă în agravarea bolii.

Ei susțin că „toată lumea are ficat gras”, și chiar dacă acestă afirmație este adevărată, devine din ce în ce mai des întâlnită.

Chiar dacă nu este periculoasă când este în stadiu incipient, nu are rost să riscăm să avanseze. Este o boală ce ar trebui tratată, fără dubii. Cel puțin asta este părerea mea!

Cum tratezi diferitele grade de ficat gras?

Este posibil să tratezi toate gradele de ficat gras, însă, cu cât gradul este mai sever, cu atât tratamentul va fi mai intens și de lungă durată.

Dacă ai ficat gras de gradul 1, schimbarea stilului de viață pentru a elimina grăsimile saturate, zahărul adăugat și alimentele procesate, și a adăuga exerciții zilnice în programul tău, poate fi suficient pentru a scăpa de ficat gras în mai puțin de 6 luni.

Ficatul gras de gradul 2 îți poate afecta funcția hepatică. Pe lângă schimbările stilului de viață sugerate la gradul 1 de ficat gras, vei avea nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca complet.

Ține cont de faptul că nu ai dezvoltat această afecțiune peste noapte, așa că nu trebuie să te aștepți nici ca vindecarea să dureze puțin.

De asemenea, ținerea sub control a altor condiții, ca diabetul, sau tratarea alcoolismului, sunt pași necesari, pentru a ține boala ficatului gras sub control și a preveni progresia acesteia.

Există metode de tratare pentru ficare grad de ficat gras, dar cea mai bună metodă este prevenirea lui. Ai grijă de ficatul tău mâncând sănătos, mișcare regulată și menținerea consumului de alcool sub control, de preferat redus total.

Dacă reușești să vindeci ficatul gras după ce ai fost diagnosticat, nu reveni la vechile obiceiuri de trai sau alimentație nepotrivite și nesănătoase. Ficatul gras poate reveni oricând.

Concluzie

Ficatul gras variază în severitate de la gradul 1 (formă ușoară) la gradul 3 (formă severă).

Diferențele între grade sunt date de aportul celulelor grase la greutatea totală a ficatului, și de asemenea și impactul excesului de grăsimi asupra funcțiilor hepatice.

Toate cele 3 grade ale ficatului gras sunt reversibile, dacă reușești să îți schimbi stilul de viață într-unul sănătos, dedicat slăbitului și a arderii grăsimilor.

Previous

Ficat Gras: gustări sănătoase pentru Steatoză Hepatică

Stevia și ficatul gras: este bună sau nu?

Next

Leave a Comment