Care este cel mai bun ulei pentru steatoza hepatică?

| |

Deşi trebuie să consumăm cât mai puţine grăsimi dacă suferim de ficat gras, un ulei bun pentru steatoza hepatică ne va ajuta să ne hrănim corpul aşa cum trebuie, fără a face rău suplimentar. Iar astăzi vom afla care este cel mai bun ulei pentru steatoza hepatică.

Cel mai bun ulei pentru ficatul gras este uleiul de măsline extravirgin. Acesta este o parte importantă a dietei mediteraneene, cea pe care o recomand pentru vindecarea ficatului gras. El are o sumedenie de beneficii despre care vom vorbi astăzi.

Înainte de a trece mai departe, însă, vreau să menţionez un lucru foarte important. Deşi uleiul de măsline este într-adevăr recomandat pentru ficatul gras, acesta nu trebuie prăjit.

Nu doar că el îşi pierde proprietăţile şi poate deveni chiar nociv când este prăjit, dar nici noi nu mai avem voie să mâncăm niciun tip de mâncare prăjită dacă suferim de steatoză hepatică.

De asemenea, el nu trebuie consumat în cantităţi mari, chiar dacă este considerat un ulei sănătos. Mereu adăugăm cantităţi cât mai reduse cu putinţă.

La mâncarea gătită, ideal este ca uleiul să fie adăugat după oprirea procesului de gătire, pentru ca acesta să-şi păstreze intacte toate proprietăţile.

Cu aceste lucruri în minte, haideţi să vedem de ce ar trebui să consumaţi exclusiv acest tip de ulei şi nu altul.

De ce uleiul de măsline este cel mai bun pentru ficatul gras?

ulei de masline pentru ficat gras

Uleiul de măsline stă la baza dietei mediteraneene, pe care – aşa cum am zis deja – o recomand pentru a scăpa de ficatul gras. Aceasta este dieta pe care eu am urmat-o (cu mici modificări) şi care m-a ajutat să mă vindec.

De asemenea, uleiul de măsline conţine cantităţi impresionante de antioxidanţi, dar şi grăsimi sănătoase (nesaturate şi poli-nesaturate) care sunt benefice ficatului.

Dar este foarte important ca uleiul de măsline să fie extravirgin, presat la rece şi, dacă se poate – organic.

Aceste este cel mai bun tip de ulei nu doar pentru ca are cel mai bun gust, dar este cel mai puţin procesat dintre toate şi extras din măsline fără a se folosi procedee chimice – acestea trebuind să lipsească cu desăvârşire în întreg procesul de producţie.

Astfel, vom consuma cel mai pur şi sănătos dintre uleiurile de măsline. Despre care, apropo, se zice că aduce beneficii şi sistemului cardiovascular – deci avem chiar un bonus la consumarea lui.

maslina in ulei de masline

Intrând puţin în detalii, conform Centrului Naţional de Informaţie Biotehnologică din Statele Unite (aici), uleiul de măsline extravirgin conţine cantităţi impresionante de antioxidanţi precum flavonoizi, lignani (acetoxypinoresnol, pinoresinol) şi simpli phenoli (hydroxytyrosol, tyrosol).

Sigur, denumirile de mai sus nu spun mai nimic pentru majoritatea populaţiei, dar concluzia este importantă: faptul că uleiul de măsline extravirgin este sănătos este confirmat ştiinţific.

Chiar mai mult, acest tip de ulei conţine cel mai ridicat nivel de antioxidanţi dintre toate tipurile de ulei. Acest lucru îl face, fără doar şi poate, cel mai bun ulei pentru steatoza hepatică / ficat gras.

Ce marcă să alegi?

Aici depinde foarte mult de gusturile personale. Mie îmi plac uleiurile de măsline cu aroma aceea puternică, aşa că prefer uleiurile greceşti, care sunt mult mai aromate decât cele spaniole sau italiene. Dacă nu vă place în mod deosebit aroma lui, atunci alegeţi variantele din urmă.

Din fericire, în supermarketurile noastre găsim numeroase opţiuni când vine vorba despre uleiuri de măsline extravirgine, inclusiv organice.

Personal, aş recomanda oricare dintre variantele de mai jos (linkuri afiliate, dar nu plătiţi în plus din cauza aceasta):

Ulei din măsline Kalamata: acesta este preferatul meu, de departe. Este un ulei grecesc, preparat exclusiv din măsline Kalamata, cu o aromă puternică, perfectă după părerea mea. Nu este un ulei organic, dar este extrem de bun şi oferă toate beneficiile uleiului de măsline extravirgin, cu un bonus la categoria gust.

Ulei de măsline din Creta: Un alt ulei de calitate ridicată, cu o aromă ceva mai estompată faţă de prima recomandare. Îl recomand celor care nu sunt neapărat fani ai gustului uleiului de măsline – dar vor totuşi să simtă puţină aromă.

Ulei de măsline organic spaniol: Dens şi persistent, dar cu o aromă nu la fel de intensă, acesta este un ulei de măsline extravirin şi organic care este recomandat celor care nu sunt neapărat fani ai aromei acestui tip de ulei. Rămâne totuşi un ulei de calitate superioară, delicios şi sănătos.

Sigur, nu este musai să alegeţi vreuna dintre recomandările mele de mai sus. Opţiuni sunt destule şi în supermarket (inclusiv cele recomandate de mine).

sticle de ulei de masline

Ce v-aş sfătui, însă, este să alegeţi mereu sticla mai mică. Uleiul de măsline îşi pierde gustul dacă stă mult timp deschis – de acceea eu prefer sticlele de 500ml si 750.

E drept, preţul per litru este mai mare decât dacă luăm cantităţi mai mari, dar gustul, aroma şi beneficiile acestui ulei nu se pierd la fel de repede.

Pentru a încetini procesul de antioxidare, uleiul de măsline trebuie păstrat într-un loc întunecat şi răcoros, dar nu în frigider,fiindcă acolo se întăreşte. Dacă începe să aibă gust rău, rânced, trebuie aruncat – mâncăm pentru sănătatea noastră, nu pentru a ne face rău!

Sunt alte uleiuri bune pentru ficatul gras?

Deşi personal nu văd niciun motiv să consumăm alt ulei în afară de cel de măsline, extravirgin, trebuie menţionat că avem un “rising star” în lumea uleiurilor sănătoase: uleiul de avocado.

Acest ulei vine şi el cu o sumedenie de antioxidanţi şi avem un studiu recent care a confirmat efectele lui benefice asupra ficatului.

Deci, pentru cei care chiar nu se pot înţelege bine cu gustul de ulei de măsline, uleiul de avocado – cum ar fi acesta – este o alternativă bună. Din păcate, este şi mult mai scump…

Astfel, eu rămân un fan şi susţinător înrăit al primei recomandări.

Concluzie

Cam asta ar fi tot ce trebuie să ştim despre cel mai sănătos ulei pentru steatoza hepatică. În concluzie, uleiul de măsline extravirgin este cea mai bună opţiune, susţinută de mulţi specialişti în domeniul sănătăţii şi testat personal de mine, care am reuşit să scap de ficatul gras.

Avem ca alternativă uleiul de avocado, dar nu cred că merită efortul financiar, având în vedere că tot nu are la fel de mulţi antioxidanţi ca cel de măsline. Dar e bine să ştim că avem opţiuni.

Previous

Superalimente pentru ficat gras care ajută vindecarea

Este ceaiul verde bun pentru steatoza hepatică?

Next

Leave a Comment