Una dintre întrebările pe care le-am primit constant de la persoane interesate de vindecarea ficatului lor gras este următoarea: Ar trebui să devin vegan sau vegetarian pentru a scapa de steatoza hepatica?
Deoarece aceasta este o preocupare comună pe care mulți oameni o au, am decis să scriu un articol care vă va ajuta să faceți o alegere mai bună și mai informată.
Dieta vegană vs vegetariană pentru boala ficatului gras
Știu că există mai multe sub-ramuri ale acestor două diete principale, unele oferindu-vă mai multă libertate în ceea ce puteți mânca și ce nu, dar ne vom concentra pe cele principale.
Diferența principală între un vegan și un vegetarian este că acesta din urmă include de obicei produse precum lactatele și ouăle în dieta lor (evitând doar carnea), în timp ce un vegan exclude complet orice tip de aliment de origine animală.
Acum, având în vedere acest lucru, a deveni vegan sau chiar vegetarian pare o alegere perfectă pentru cei care suferă de un ficat gras.
Până la urmă, toți ne spun să evităm consumul de produse bogate în grăsimi și să mâncăm mai multe fructe și legume, nu-i așa?
Și da, este corect: daca treci la veganism sau devii vegetarian, ai putea ajuta la vindecarea ficatului gras mai rapid.
Cu toate acestea, a fi vegan (vom folosi doar acest termen de acum înainte) nu înseamnă automat că mănânci sănătos.
Multe – dacă nu majoritatea – dintre alimentele vegane sunt încă foarte procesate și extrem de nesănătoase pentru ficat și pot contine o mulțime de grăsimi rele, carbohidrați și ingrediente pe care ar trebui să le evităm.
Diferența dintre a mânca o halca de carne prăjită și legume prăjite nu este atât de mare, la urma urmei cand vine vorba de aportul de grasimi nesanatoase.
Ceea ce vreau să spun este că simplul fapt de a deveni vegan nu va vindeca automat ficatul gras.
Aceasta este o concepție greșită des intalnită și este foarte periculoasă, deoarece mulți oameni au trecut la veganism și NU au scapat de probleme pentru că încă au făcut multe alegeri greșite în ceea ce privește mâncarea.
Cu alte cuvinte, va trebui în continuare să citiți etichetele și să practicați bunul simț atunci când vine vorba de lucrurile pe care le puteți mânca, bea și găti acasă, chiar dacă sunt vegane.
Potențiale probleme cu dieta vegană și ficatul gras
Cea mai mare problemă a mea cu dieta vegană sau stilul acesta de viață este că există atât de multe produse care încearcă să înșele și să arate ca produsele din carne: avem mezeluri vegane, lapte vegan, friptură vegană, burgeri vegani și așa mai departe…
Din păcate, pentru a crea aceste produse, este necesară o mulțime de procesare și se folosesc multe chimicale nesănătoase.
Plus, nu are sens să decizi să oprești consumul de carne doar pentru a trece la ceva ce încearcă să fie carne (dar, în general, eșuează lamentabil în ceea ce privește gustul, cel puțin).
De asemenea, multe dintre rețetele vegane sunt – la fel ca în cazul dietelor obișnuite, pe bază de carne – extrem de nesănătoase, așa cum am discutat deja: multe ingrediente prăjite, zaharuri adăugate și lucruri de genul acesta.
Știm că orice prăjit în ulei este nesănătos, mai ales pentru un ficat deja suferind, indiferent dacă este carne de pui, carne grasa de porc sau legume.
Orice mancare cu o lingură de zahăr adăugat (sau mai mult) este de asemenea nesănătoasa, la fel cum este cazul oricărui lucru preparat folosind conservanți și alte chimicale.
Cu alte cuvinte, a fi vegan nu înseamnă automat că mănânci mai sănătos.
La fel cum nu înseamnă că mănânci mai nesănătos sau că a fi vegan nu este o opțiune solidă dacă încerci să vindeci ficatul gras. Depinde de cum o faci.
Citeste si despre: Fumatul si steatoza hepatica.
Deci, ar trebui să devii vegan pentru a vindeca steatoza hepatică?
După cum puteți vedea, răspunsul nu este unul extrem de ușor de dat, deoarece sunt multe lucruri ce trebuie luațe în considerare înainte de a decide.
A deveni vegan nu înseamnă automat că mănânci mai sănătos comparativ cu o dietă obișnuită care include produse de origine animală.
A fi vegan este de obicei un lucru care merge puțin mai adânc: încerci să iei o poziție împotriva animalelor crescute și ucise pentru hrană. Nu mai vrei să mănânci carne și produse de origine animală.
Este ceva ce alegi să faci din motive mult dincolo de beneficiile pentru sănătate. Și ca urmare, a fi vegan nu are nimic de-a face cu vindecarea ficatului gras.
În același timp, poți cu siguranță să vindeci boala ficatului gras urmând o dietă vegană strictă.
Va trebui doar să iei aceleași precauții pe care le-ai lua în cazul unei diete normale, pe bază de carne: asigură-te că lucrurile pe care le mănânci sunt cât mai naturale posibil, fără chimicale adăugate, fără prea multe grăsimi și/sau prea mulți carbohidrați.
Aceasta este, în esență, tot ce trebuie să faci pentru a avea o dietă adecvată, prietenoasă cu ficatul, indiferent dacă alegi să mănânci carne sau alte tipuri de produse de origine animală pe parcurs.
Deci recomandarea mea ar fi aceasta: dacă nu ești deja vegan și nu crezi cu adevărat că ar trebui să oprești consumul de produse de origine animală, atunci nu o face dacă singurul tău scop este de a vindeca steatoza hepatica.
Poți totuși să ai o dietă foarte sănătoasă, prietenoasă cu ficatul, cu produse de origine animală incluse (carnea slabă este de fapt sigură de consumat din când în când, la fel ca ouăle și chiar lactatele) și dacă te ții de dietă și faci schimbările de stil de viață recomandate, cu siguranță vei vindeca starea ta.
O dietă ca cea mediteraneană recomandată de mine pentru vindecarea ficatului gras te va face să mănânci foarte puțină carne și produse de origine animală oricum. Și este dieta care m-a ajutat să scap de ficatul gras.
DAR dacă ești deja vegan sau crezi cu adevărat în stilul de viață vegan, poți cu siguranță să inversezi ficatul gras mâncând alimente vegane curate și sănătoase.
După cum am spus, doar ai grijă la ce mănânci și ar trebui să fii bine.
Citește etichetele, asigură-te că nu obții prea multe grăsimi sau prea mulți carbohidrați în fiecare zi și de asemenea asigură-te că mănânci alimente care nu sunt foarte procesate și în special lucruri care nu au conservanți și alte aditivi pe lista de ingrediente.
Asta ar trebui să faci indiferent de dieta pe care o urmezi. Si, bine-neteles, sa citeste despre cele mai bune vitamine pentru ficatul gras.
Concluzie
Adevărul este că nu cred cu adevărat că veganii care mănâncă sănătos ar avea un avantaj față de consumatorii obișnuiți care de asemenea mănâncă o dietă sănătoasă, dar care consumă și carne din când în când.
Deci, dacă ți-ar fi cu adevărat greu să renunți la pieptul de pui la grătar din când în când, nu trebuie neapărat să faci asta.
Aceasta este probabil o veste bună pentru cei care sunt îngrijorați că trebuie să treacă la un stil de viață complet vegan pentru a vindeca ficatul gras: nu trebuie să faci asta decât dacă vrei cu adevărat din alte motive decât vindecarea ficatului gras.
Dar, în același timp, trecerea la acest stil de viață nu va pune cu adevărat obstacole între a mânca vegan și a scapa de ficatul gras, deoarece nici nu va oferi avantaje masive comparativ cu o dietă obișnuită unde moderația este cheia.
Deci, vești bune pentru ambele „tabere”: în timp ce nu TREBUIE să treci la o dietă vegană pentru a imbunatati starea ta, dacă ești deja vegan sau te gândești să devii unul, de asemenea poți sa devii mai sanatos la fel de repede și ușor, atâta timp cât ai grijă la ce mănânci.
Și dacă te uiți la opțiunile dietetice, asigură-te să citești și articolele mele anterioare despre dieta Keto și dieta Paleo.