Apa cu lămâie este una dintre cele mai des recomandate băuturi celor care suferă de steatoză hepatică. Astăzi vom afla de ce este ea considerată sănătoasă şi dacă într-adevăr ar trebui să bei şi tu apă cu lămâie în lupta ta împotriva ficatului gras.
Apa cu lămâie are o sumedenie de beneficii pentru sănătatea generală, inclusiv a ficatului. Astfel, ea ajută digestia şi încurajează pierderea în greutate. De asemenea, conţine cantităţi ridicate de vitamina C, potasiu şi antioxidanţi.
Pe lângă aceste beneficii directe pentru ficat, apa cu lămâie mai este considerată bună în lupta împotriva pietrelor la rinichi, dar şi o bună modalitate de a te asigura că rămâi hidratat pe parcursul zilei.
Cu alte cuvinte, o dată cu primirea diagnosticului, este timpul să nu mai bei alcool şi să treci, în schimb, pe apă cu lămâie. Astfel, te vei alătura grupului select al manechinelor care beau doar apă plată cu lămâie (o reclamă amuzantă şi celebră acum mulţi ani).
Lăsând glumele la o parte, însă, această simplă băutură este într-adevăr sănătoasă şi utilă în lupta noastră împotriva ficatului gras. Cu toate acestea, nu este chiar cel mai important lucru pe care să îl faci: trecerea la o dietă mediteraneana este mult mai indicată.
De ce este recomandată apa cu lămâie dacă ai steatoză hepatică?
Trecând peste beneficiile pe care le oferă această băutură, majoritatea persoanelor aleg să o consume pentru varietate.
După cum ştim deja, nu avem extrem de multe opţiuni când vine vorba despre băuturi bune pentru ficatul gras. Apa simplă va fi principala noastră sursă de hidratare. Iar acum să bei doar apă şi nimic altceva în fiecare zi devine plictisitor.
Astfel, apa cu lămâie oferă varietatea de care avem nevoie să ieşim din rutină, are gust bun şi mai vine la pachet şi cu beneficiile despre care am vorbit mai sus. Plus că ea este recomandată de doctori, nu doar de vraci şi şamani sau alte tipuri de neavizaţi.
Cum să bei apa cu lămâie
Sunt multe persoane care recomandă consumarea acestei băuturi ca medicament, doar dimineaţa. Deşi nu cred că este ceva rău în asta, consider că este mult mai bine să o bei pur şi simplu în loc de apa simplă, pe tot parcursul zilei.
Cel puţin aceasta a fost abordarea mea şi, având în vedere că am reuşit să scap de steatoza hepatică, n-a fost un lucru rău. (Deşi, sincer să fiu, nu cred că apa cu lămâie a fost printre cele mai importante motive pentru care sunt acum vindecat).
Aşadar, cum să bei apa cu lămâie? Este foarte simplu:
Stoarce sucul de la o lămâie întreagă şi amestecă-l cu o cantitate suficientă de apă, după gust. Eu folosesc între 1 litru şi 1.5 litri. Beau această apă pe parcursul zilei, în loc de apă obişnuită.
După cum vedeţi, nu se pune zahăr, miere sau cine ştie ce alt îndulcitor. Acestea nu merg bine cu steatoza hepatică!
Deşi rezistă cel mai bine la frigider, nu sunt un mare fan al băuturilor reci (decât dacă este vară) aşa că în general o depozitez într-o carafă la temperatura camerei. Dacă mai rămâne ceva seara, se aruncă, deşi probabil că nu se strică până a doua zi.
Dacă nu vreţi să beţi atât de mult – sau dacă nu staţi mereu pe lângă apa cu lămâie, puteţi pur şi simplu să tăiaţi lămâia bucăţele şi să stoarceţi o bucată într-un pahar.
Astfel, puteţi tăia lămâia în 4 sau 5 părţi cât mai egale, pe care să le stoarceţi în câte un pahar de apă. Bucăţile nestoarse se păstrează foarte bine în frigider.
În băutura rezultată mai puteţi adăuga şi alte ingrediente, după gust. Eu vara, când am, pun frunze de mentă proaspătă. Aceasta creşte uşor în ghiveci sau chiar în grădină dacă dispuneţi de una.
FOARTE IMPORTANT!
Majoritatea persoanelor pe care le cunosc lasă în apă lămâia după ce aceasta a fost stoarsă. Aveţi foarte mare grijă dacă vreţi să faceţi asta: majoritatea lămâilor din magazine sunt tratate cu diverse chimicale nocive, iar coaja lor nu este pentru consum.
Dacă le ţineţi în apa pe care o beţi, o parte din acele chimicale extrem de nesănătoase se vor transfera în apă.
Folosiţi doar lămâi organice sau netratate dacă vreţi să le lăsaţi în apă sau chiar dacă vreţi să fiţi 100% siguri că nu se “scurg” chimicale nocive în paharul vostru.
Concluzie
Avem nişte studii pe ici-colo care au vrut să verifice dacă într-adevăr lămâia oferă beneficii sănătăţii generale sau ficatului. Şi se pare că da.
Avem un studiu relativ recent, din 2014, care a concluzionat că lămâia poate reduce inflamarea ficatului. Un alt studiu ceva mai vechi a descoperit că antioxidanţii din lămâie pot reduce stresul oxidativ în organism, inclusiv ficat.
Pe lângă aceste studii, avem doctori şi nutriţionişti care recunosc calităţile şi beneficiile consumului de lămâie.
Astfel, putem să spunem că acest fruct este într-adevăr util chiar şi în lupta împotriva steatozei hepatice. Cum am mai zis – cu siguranţă nu este arma principală, dar orice e extra ajută. Cam cum este şi cu silimarina.
Eu personal am început să beau apă cu lămâie după ce am fost diagnosticat, dar nu pot zice că am făcut-o cu regularitate.
Am avut perioade când am consumat zilnic săptămâni la rând, dar şi săptămâni întregi când am omis să beau acest cocktail acrişor.
Am reuşit să scap de ficatul gras, din fericire – şi în special datorită tuturor schimbărilor făcute, de la dietă la stilul de viaţă.
Totuşi, am continuat să beau apă cu lămâie, iar ţinta mea este să o consum în fiecare zi. Deci cu siguranţă, dacă nu face extrem de mult bine, nu face nicun rău.
Ea oferă însă o ieşire din rutină, un gust deosebit apei şi vine ca bonus cu toate acele beneficii pe care le-am menţionat deja. Aşa că nu văd de ce să nu o consumăm constant – e clar că ajută în lupta noastră împotriva ficatului gras.