Ai voie să mănânci portocale dacă suferi de steatoză hepatică (ficat gras)?

| |

Portocalele sunt considerate, în general, un aliment sănătos – dar poți mânca portocale după ce ai fost diagnosticat cu steatoză hepatică?

Raspunsul scurt este ca da, puteți mânca portocale cu moderație dacă suferiți de boala ficatului gras. Portocalele au capacități antiinflamatorii, sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, precum și în zaharuri naturale, care sunt preferate zahărului alb, rafinat.

De reținut! Când vine vorba de portocale – și fructe în general – și steatoza hepatică, unii medici recomandă eliminarea lor din dietă din cauza conținutului ridicat de zahăr.

Deși este adevărat că zahărul este rău pentru sănătatea noastră – mai ales atunci când suferim de ficat gras – este de asemenea adevărat că zaharurile naturale din fructe și portocale sunt o alegere mai bună decât zahărul obișnuit, procesat.

În cele din urmă, corpurile noastre consumă aceste zaharuri naturale de sute de mii de ani – în timp ce zahărul alb a aparut doar acum câteva sute de ani.

Drept urmare, mulți medici și oameni de știință cred noi suntem mai bine pregătiti să gestionam zaharurile naturale din fructe.

sunt portocalele bune pentru ficatul gras

Portocalele au aproximativ 12 grame de carbohidrați la 100 de grame (marimea unei portocale medie), dar aproximativ 3 grame dintre acestea sunt fibre, care sunt sănătoase și ajută sistemul nostru digestiv, încetinind de asemenea absorbția de zahăr.

Sigur, chiar dacă este mult mai sănătos să mănânci o portocală decât 12 grame de zahăr, asta nu înseamnă că ar trebui să consumi portocale fără număr.

Moderația este cuvântul cheie când vine vorba de steatoza hepatică, așa că recomand consumul a doar una sau două portocale medii pe zi. Și, per total, la sfârșitul zilei, cantitatea totală de carbohidrați consumată tot trebuie să fie în limitele bunului simț.

Personal, am mâncat portocale după ce am fost diagnosticat cu ficat gras – dar de obicei una din când în când – și nu am avut probleme în a ma vindeca.

De asemenea, am mâncat multe alte fructe, inclusiv banane, mere și practic orice fruct era în sezon și tot am reușit să îmi inversez ficatul gras.

Sunt Portocalele bune pentru ficatul gras?

o portocala proaspata pe farfurie

Spre deosebire de alte superalimente, portocalele nu sunt un aliment ce terbuie obligatoriu consumat dacă suferiți de steatoza hepatică.

In același timp, atâta timp cât le consumați cu moderație, puteți mânca o portocală sau două fără să vă faceți griji că vor agrava condiția dumneavoastră.

Atâta timp cât mențineți aportul zilnic de carbohidrați sub control, puteți consuma portocale și alte fructe ca gustări sănătoase sau în timpul meselor.

Dar nu considerați portocalele un „aliment obligatoriu” pentru a inversa ficatul gras! Mai degrabă as pune aici sfecla rosie (excelentă pentru ficat) si trecerea la consumul de otet de mere (ideal nefiltrat).

Portocalele sunt nutritive și conțin antioxidanți

portocale

Consumul excesiv de zaharuri face ca organismul nostru să elibereze substanțe chimice care cauzează inflamația ficatului și a altor organe din corp.

Să nu mai vorbim de faptul că zahărul se transformă în grăsime, ceea ce nu ne trebuie in plus dacă deja avem ficatul gras.

Portocalele sunt bogate în antioxidanți fitochimici cunoscuți sub numele de polifenoli, care inversează efectele zaharurilor și grăsimilor.

Studii diverse (ca acesta) au arătat că portocalele oferă mai mult decât se credea când vine vorba de sănătatea ficatului.

Aceste fructe contin carotenoide și vitamina C care atenuează stresul oxidativ, interacționând chimic cu radicalii liberi, reducând riscurile de inflamație.

De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au concluzionat că consumul de alimente bogate în carotenoide au fost asociate cu riscuri reduse ale bolii ficatului gras.

În plus, citricele (ca portocalele) conțin criptoxantină, care are efecte antiinflamatorii. Cercetările efectuate concluzionează că acest pigment are beneficii pozitive pentru pacienții cu steatoză hepatică.

Portocalele conțin fibre care ajută corpul să metabolizeze grăsimile și colesterolul, ajutând la gestionarea greutății. Mai mult, fibrele cresc sațietatea, reducând aportul caloric.

De asemenea, portocalele sunt relativ scăzute în calorii – doar 47 la sută de grame (adică o portocală medie).

Este sucul de portocale bun pentru ficatul gras?

suc de portocale proaspat stors

Deși portocalele pot fi consumate cu moderație, lucrurile se schimbă dacă decidem să le stoarcem și să le consumăm sub formă de suc.

Asta înseamnă că nu ar trebui să bem suc de portocale – nici dacă este făcut din portocale proaspăt stoarse.

Când stoarcem portocalele, pierdem cea mai mare parte a pulpei fructului, cu majoritatea fibrelor, dar și o parte din minerale și vitamine.

Cu alte cuvinte, consumul de suc de portocale înseamnă că obținem doar o doză de zaharuri fără efectele benefice suplimentare ale celorlalte nutrienți pe care fructul le are.

Deci, din păcate, la fel ca și cu sucurile și băuturile răcoritoare obișnuite – sau berea, in caz ca existau dubii – sucul de portocale nu ar trebui consumat dacă aveți ficat gras. Mâncați portocala întreagă în schimb!

Concluzie

Un stil de viață sănătos, care este format dintr-o dietă echilibrată și exerciții fizice, vă poate ajuta să vindecati boala ficatului gras.

Această “dietă echilibrată” ar trebui să includă fructe, deci portocalele nu ar trebui evitate dacă ați fost diagnosticați.

Amintiți-vă doar să mâncați fructul întreg și nu sub formă de suc și să consumați doar un maxim de două (ideal doar una) portocale medii pe zi pentru a ține carbohidrații sub control.

Și dacă portocalele nu sunt extrem de atractive pentru tine, dar vrei să garantezi aportul necesar de vitamine, poți citi articolul meu anterior despre cele mai bune suplimente de vitamine pentru ficat.

Previous

Steatoza hepatică: care sunt cele mai bune alternative la zahăr?

Ar trebui să devii vegan/vegetarian pentru a vindeca ficatul gras?

Next

2 thoughts on “Ai voie să mănânci portocale dacă suferi de steatoză hepatică (ficat gras)?”

Leave a Comment