Lactatele reprezintă o parte importantă a dietei noastre – dar mai avem voie să consumăm lactate după ce am fost diagnosticaţi cu ficat gras (steatoză hepatică)? Despre asta vom vorbi în articolul de astăzi.
General vorbind, lactatele nu fac parte din alimentele recomandate pentru ficatul gras. În acelaşi timp, multe lactate mai pot fi consumate fără probleme, în special iaurtul slab sau laptele slab. Toate, însă, consumate cu moderaţie!
Până la urmă, degeaba bei tu ceaiuri pentru ficat gras sau renunţi la carnea grasă, să zicem, dacă ajungi să mănânci de trei ori mai mult. Astfel şi morcovii sunt nesănătoşi dacă mănânci câteva kilograme zilnic…
Şi fiindcă nu toate lactatele ar trebui tratate în mod egal, în special datorită diferenţelor uriaşe din punct de vedere al caloriilor şi al grăsimilor conţinute, consider că e mai corect să le împărţim în câteva calorii pentru a le putea trata diferit.
Ai voie lapte dacă ai fost diagnosticat cu steatoză hepatică/ficat gras?
Multe persoane, inclusiv nutriţionişti, recomandă să nu se consume lapte (sau produse lactate) de către cei care suferă de ficat gras.
Dar părerea mea diferă – şi nu pentru că sunt eu mai breaz, ci pentru că trebuie să privim imaginea de ansamblu şi să înţelegem în ce situaţii nu recomandă nutriţioniştii şi experţii consumul de lapte sau lactate pentru cei care suferă de steatoza hepatică.
Pentru început, avem acest studiu din 2011 care a descoperit că, de fapt, laptele are efecte benefice şi ar proteja organismul de steatoza hepatică.
Din punct de vedere nutriţional, laptele vine cu multe beneficii. Să nu uităm ca este alimentul principal pe care îl consumă toate mamiferele după naştere, deci trebuie să aibă “the good stuff”.
În cazul laptelui, vorbim despre un conţinut ridicat de calciu, vitamina D, proteine, dar şi alte minerale şi vitamine în cantităţi mai scăzute – dar nu neglijabile. Vorbim aici despre vitamina B-12, potasiu, magneziu şi vitamina A.
În acelaşi timp, laptele conţine lactoză, care este un carbohidrat (sau un zahar). De carbohidraţi trebuie să ne ferim când avem ficat gras – (am vorbit aici despre zahăr şi ficatul gras) dar din fericire, laptele nu are foarte mulţi: undeva la 5%.
La fel, conţinutul de grăsime este neglijabil, mai ales dacă vom consuma lapte slab, cu 1.5% grăsime.
Şi de aici vin, de fapt, problemele pe care le au, în general, nutriţionştii cu laptele:
1. Multe persoane sunt intolerante la lactoză şi astfel laptele le face rău. Dacă nu sunteţi în această categorie, nicio problemă.
2. Lactatele slabe au, de multe ori, supliment de zahăr sau alte substanţe nesănătoase, pentru a le face mai delicioase. Dar şi aici avem o soluţie uşoară: citim lista de ingrediente şi alegem doar produsele 100% naturale.
3. Diverse studii arată că cei care consumă lapte slab au mai multe probleme de sănătate decât cei care consumă produse cu mai multă grăsime. Din nou, este ca şi cu sucurile dietetice: cei care le aleg deja au probleme de sănătate sau se luptă cu greutatea în exces. Deci problemele nu sunt cauzate exclusiv sau direct de lapte sau lactate.
Deci atâta timp cât nu sunteţi intoleranţi la lactoză, nu consumaţi lapte cu zahăr, arome sau alte prostii şi îl consumaţi în cantităţi moderate (150-200ml pe zi, maxim), laptele nu va face rău, atâta timp cât este un lapte slab.
Ba el chiar ne va oferi nişte nutrienţi extrem de importanţi şi utili.
Ai voie brânză sau caşcaval dacă ai ficat gras?
Brânza şi caşcavalul în toate formele lor sunt, în general, nerecomandate celor care suferă de steatoză hepatică pentru că au un conţinut ridicat de grăsime. Ba mai mult, mare parte din această grăsime este saturată (grăsimea cea mai nesănătoasă).
Brânza şi caşcavalul vin, de asemenea, şi cu valori mari de colesterol, precum şi multă sare (în general).
De aceea, la brânză şi caşcaval, cel mai bine ar fi să spunem pas. Asta este situaţia tristă, dar adevărată.
Acum, ca să fiu complet sincer, trebuie să recunosc că eu nu am putut să renunţ complet la brânză. Am zis că moderaţia va fi din nou cuvântul cheie şi am încercat, pe cât de mult posibil, să consum variantele light de brânză (le găsim prin toate supermarketurile) sau de caşcaval.
Până la urmă, sincer să fiu, o salată de roşii mie îmi pare tare tristă fără brânză. Ba aş zice chiar că nu se poate mânca fără.
Da, exagerez un pic – dar nu mult. Ideea este că eu am consumat, din când în când, la câte-o salată, o bucată de 50g de brânză de vaci. Nu mâncam în fiecare zi şi niciodată mai mult de 50 de grame şi tot am reuşit să scap de ficatul gras.
Deci nu e chiar un capăt de ţară, aş zice eu, nici brânza sau caşcavalul. Dar făceţi-vă viaţa mai uşoară şi optaţi pentru cele light şi ţineţi cantităţile consumate sub control.
Ai voie iaurt, smântână, kefir, sana şi alte asemenea dacă suferi de ficat gras?
Orice produs cu foarte multă grăsime nu este recomandat în dieta pentru ficat gras, deci tăiem aici din start smântâna, untul şi orice produs lactat care are peste 2% grăsime.
În general, găsim uşor iaurt slab, kefir, sana, lapte bătut şi alte asemenea. Atâta timp cât acestea nu au adaos de alte bazaconii (zahăr, de obicei), pot fi considerate acceptabile pentru consum dacă avem steatoză hepatică.
Din nou, deşi risc să sun ca o moară stricată: totul consumat cu moderaţie!
Un iaurt la o masă, un pahar de kefir… dar nu mai mult. Ideal ar fi să le consumăm pe acelea care nu sunt pasteurizate. Astfel, bacteriile benefice care transformă laptele în iaurt sunt încă prezente şi vin cu un aport de sănătate pentru noi.
Dar, per total, lactatele le vom consuma nu doar pentru conţinutul ridicat de calciu şi alte câteva vitamine şi minerale, ci în special pentru gustul deosebit. Acesta este adevărul!
Concluzie
Nu vreau să merg atât de departe încât să spun că experţii care supn că trebuie să stăm deoparte de lactate dacă suferim de ficat gras greşesc, dar bazându-mă pe propria experienţă cu această situaţie, nu i-aş crede fără pic de dubii.
Eu am continuat să consum lactate – ori lapte simplu, ori iaurt, ori altceva – aproape zilnic după ce am fost diagnosticat cu ficat gras şi am reuşit să scap de această boală.
Nu am consumat decât lapte şi iaurt light (1.5% grăsime), iar brânza şi caşcavalul au fost şi ele light în majoritatea timpului. Totul consumat cu moderaţie, da… şi totul a fost bine.
O dietă variată, cu produse naturale, este extrem de importantă în lupta împotriva steatozei hepatice. Multe legume, multe fructe, carne slabă şi superalimente pentru ficat – toate combinate cu multă mişcare (doar aici nu recomand moderaţie!). Asta este reţeta succesului când vine vorba de a scăpa de ficatul gras. Eu cel puţin această reţetă am urmat-o!