Ai voie ciocolată dacă suferi de steatoză hepatică (ficat gras)?

| |

Zahărul este unul dintre principalele ingrediente ce trebuie eliminate din dietă dacă suferim de steatoză hepatică.

Zahărul este găsit într-o sumedenie de produse pe care le consumăm constant, iar ciocolata este unul dintre alimentele cu cel mai mult zahăr la suta de grame.

Asta înseamnă că nu mai avem voie să mâncăm ciocolată?

Din fericire, avem voie să mâncăm ciocolată dacă suferim de ficat gras. Cicolata însă trebuie să fie neagră, cu conţinut de cacao de minim 85% şi cât mai puţin zahăr adăugat.

Ba chiar această ciocolată este recomandată în lupta impotriva steatozei hepatice.

Există studii făcute pe pacienţi care suferă de această boală. Ele au descoperit că antioxidanţii din ciocolata neagră pot reduce stresul oxidativ al unui ficat gras, dar şi ajuta în lupta împotriva kilogramelor în plus – din nou ceva extrem de important pentru vindecare.

mancand ciocolata neagra

Singura problemă este că aceste beneficii vin doar de la ciocolata cu consum de 85% (sau mai mult) de cacao.

În comerţ o găsim drept Dark Chocolate, ciocolată neagră sau ciocolată amară. Numele ne zice clar la ce să ne aşteptăm şi da, este complet diferită de ciocolata cu lapte (şi eventual tot felul de alte arome) pe care o consumăm de obicei.

Mâncăm sau nu mâncăm ciocolată cu ficat gras?

Marea majoritate a tipurilor de ciocolată din magazine trebuie evitată. De obicei, aceste alimente super-procesate au cantităti enorme de zahăr, puţină cacao şi eventual alte chimicale (arome, conservanţi) care nu ajută un ficat deja suferind.

Totuşi, ciocolata neagră nu este interzisă. Din contră!

Am vorbit deja despre studii făcute pe această temă. De exemplu, un studiu recent din Roma (poate fi citit aici) a concluzionat că poliphenolii din cacao (principalul ingredient în ciocolata neagră) pot avea un efect pozitiv asupra ficatului.

Fără să intrăm în detalii medicale, ei au obsservat o reducere a stresului oxidativ din celulele ficatului, ceea ce a dus la îmbunătăţirea funcţionării acestuia.

Un alt studiu (din 2010) efectuat de Asociaţia Europeană pentru Studierea Ficatului a avut concluzii similare. Ei au observat că un consum ridicat de ciocolată neagră poate ajuta la reducerea tensiunii ridicate din abdomen – un efect cauzat de ficatul gras.

Cu alte cuvinte, putem spune că ciocolata neagră nu doar că nu este interzisă celor care au probleme cu ficatul, dar poate chiar să ajute.

IMPORTANT: Toate studiile au folosit ciocolată cu conţinut de cacao de cel puţin 85% – deci şi noi trebuie să consumăm acest tip, nu cele cu un conţinut mai redus de cacao.

Nu avem voie niciun tip de ciocolată cu lapte?

Dacă suferim de ficat gras, majoritatea tipurilor de ciocolată din comerţ se află pe lista alimentelor interzise. Asta înseamnă că nu putem mânca ciocolată cu lapte, dar nici ciocolată cu diverse arome, creme sau chiar alune/seminţe.

Aceste tipuri de ciocolată nu doar că nu vor ajuta ficatul să se vindece, dar îi pot face mai mult rău datorită conţinutului ridicat de zahăr.

Avem chiar alte studii care dovedesc faptul ca o ciocolată “tradiţională” este nesănătoasă, în special pentru steatoza hepatică.

Studiul realizat în Italia şi menţionat mai sus a împărţit participanţii în două grupuri:

  • un grup a consumat zilnic 40 de grame de ciocolată neagră (85% cacao)
  • un grup a consumat zilnic 40g de ciocolată cu lapte (35% cacao)

După doar două săptămâni, cei care au consumat ciocolată neagră au înregistrat o îmbunătăţire a funcţiilor hepatice. Acest lucru nu s-a întâmplat la cei care au consumat ciocolată obişnuită.

Din păcate, autorii studiului nu au specificat dacă rezultatele lor au fost mai proaste decât cele iniţiale sau doar nu s-au îmbunătăţit.

Cu toate astea, este un risc ce nu merită luat, după părerea mea.

Avem alternative mai sănătoase de ciocolată?

ciocolata neagra

Dacă nu reuşiţi să vă obişnuiţi cu gustul puternic amar al ciocolatei negre, o alternativă ar fi ciocolatele fără zahăr (care sunt de fact cu înlocuitori ai zahărului).

Aici însă va trebui să citiţi ingredientele ciocolatei, pentru a fi siguri că înlocuitorul folosit este cu adevărat bun.

Deci putem consuma ciocolată îndulcită cu Stevia, Erithritol sau Maltitol. Alţi îndulcitori nu sunt recomandaţi celor care suferă de ficat gras.

Chiar şi în această situaţie, nu trebuie făcut exces. Două-trei tablete din când în când, pentru satisfacerea poftelor… şi nimic mai mult.

Eu personal consum ciocolata Sweet&Safe care poate fi găsită pe eMag. Unele varietăţi se găsesc şi în supermarketuri (eu mai cumpăr din Carrefour), dar e mult mai uşor să comand online având şi mai multe opţiuni.

Care este cea mai bună ciocolată pentru ficatul gras?

După cum am văzut şi în rezultatele studiilor pe care le-am menţionat mai sus, nu contează foarte mult ce brand de ciocolată alegi, atâta timp cât are un conţinut de cacao de cel puţin 85%.

Acestea se găsesc în majoritatea supermarketurilor sau pot fi cumpărate online.

Eu personal am încercat mai multe tipuri şi unele mi s-au părut mai bune decât altele (deşi cam toate sunt FOARTE amare, comparativ cu ce mâncăm de obicei).

Ciocolată Heidi 85%

ciocolata heidi 85

Ciocolată Sweet&Safe 87%

ciocolata neagra sweet safe

Prefer această ciocolată pentru că nu are zahăr. Indulcitorii folosiţi o fac mai dulce decât clasica ciocolată neagră, ceea ce este un nou bonus pentru mine.

Deşi există ciocolată Sweet & Safe simplă, eu personal aleg varianta cu căpşuni şi pe cea cu portocală (la ingrediente, vedem că sunt folosite fructe liofilizate, nu arome, ceea ce e un bonus!)

Din nou, această ciocolată “amară” mi se pare a fi mai dulce decât altele pe care le-am încercat.

Îmi mai place la ea că are 80 de grame, deci o împart uşor în două porţii. O găsiţi online (dar şi în magazine).

Dar acestea sunt doar preferinţele mele. Orice ciocolată cu peste 85% cacao (chiar dacă are zahăr) este permisă.

Partea bună este că studiile de mai sus au folosit 40g de ciocolată în studiile lor, ceea ce înseamnă că şi noi putem consuma această cantitate zilnic.

IMPORTANT: Ciocolata, chiar şi cea neagră, are un conţinut ridicat de calorii şi grăsimi. Personal, nu aş recomada să se mănânce în fiecare zi câte 40 de grame, dar dacă alegeţi să faceţi asta, ţineţi cont de numărul de calorii pe care aceasta le aduce în plus.

Concluzie

Deşi ciocolata tradiţională pe care majoritatea o consumăm nu mai este permisă după diagnosticarea cu steatoză hepatică, avem opţiuni pentru a ne satisface pofta de cacao.

Vorbim aici de ciocolata neagră cu conţinut minim de cacao de 85%. Din când în când, ca o recompensă, putem să consumăm şi o ciocolată îndulcită cu alternative la zahăr, ca cea pe care am menţionat-o mai sus.

Previous

Steatoza hepatică și oțetul de mere: Cum ne ajută?

Cele mai bune exerciții fizice pentru ficatul gras (steatoza hepatică)

Next

Leave a Comment