Cartofii sunt un aliment de bază în dieta noastră, dar trebuie să renunţăm complet la cartofi dacă suferim de ficat gras / steatoză hepatică?
Răspunsul este puţin mai complex decât un simplu “da” sau “nu” însă trebuie ştiut că, la modul general, cartofii nu sunt recomandaţi celor care suferă de ficat gras.
Dar sunt modalităţi mai sănătoase de preparare a cartofilor – despre acestea, precum şi tot ce trebuie să ştiţi despre cartofi vom vorbi astăzi.
Deja am atins puţin subiectul în articolul cu dieta recomandată pentru steatoza hepatică. De asemenea, probabil vi s-a zis de la doctor să renunţaţi la alimentele bogate în grăsime, precum şi cele cu mulţi carbohidraţi.
Iar cartofii se încadrează în categoria din urmă. Ba chiar unii doctori îi pun şi în prima, pentru că mai toată lumea se gândeşte la cartofi prăjiţi prima dată când se vorbeşte despre această legumă.
Asta înseamnă că, în general, cartofii se găsesc pe lista neagră când vine vorba despre o dietă pentru ficatul gras.
De ce nu sunt cartofii recomandaţi celor cu ficat gras?
Să ne uităm în primul rând la valorile nutriţionale ale cartofului. Conform HealthLine, un cartof mediu are aproape 37 de grame de carbohidraţi. Carbohidraţii se transformă în zahăr, care în cantităţi mari este nesănătos, mai ales pentru cei care suferă de steatoză hepatică.
Având în vedere că un adult sănătos ar trebui să consume maxim 130 de grame de carbohidraţi pe zi, un singur cartof mediu (de aprox. 200 grame) deja acoperă cam 30% din această nevoie.
Dacă punem la socoteală faptul că cei care suferă de ficat gras trebuie să reducă totuşi consumul de carbohidraţi cât mai mult posibil, vedem deja că un cartof ne cam limitează opţiunile de mâncare.
Şi aici vorbim despre un singur cartof de mărime media, copt fără adaos de ulei sau alte ingrediente! Dacă se adaugă ulei, cartoful devine o bombă calorică (în mod normal, el are doar 161 de calorii, adică o cantitate decentă).
DAR!
Cu toate astea, cartoful conţine o sumedenie de vitamine şi minerale – dintre care majoritatea se găsesc în coajă.
Astfel, dacă mâncăm cartoful cu coajă cu tot, vom primi de la cartoful mediu de mai sus cam 30% din necesarul zilnic de vitamina C şi B6, dar şi potasiu. 12% din necesarul de magneziu şi fosfor.
Deci cartoful, dacă este consumat cu coajă şi gătit fără ulei, nu vine doar cu probleme (mulţi carbohidraţi), dar şi cu mulţi nutrienţi ce ajută organismul nostru.
Asta face ca întreaga dezbatere despre cartofi şi ficatul gras să fie ceva mai nuanţată. Sigur, avem un conţinut mare de carbohidraţi – dar nu atât de mare încât să facă imposibil consumul unui cartof mediu sau a unei jumătaţi de cartof la una dintre mese.
Atâta timp cât ţinem sub control restul alimentelor şi, la sfârşitul zilei, ne aflăm în parametrii ceruţi de dietă, cartoful nostru cel de toate zilele nu este chiar un monstru.
El poate deveni unul dacă îl consumăm preparat în mod nesănătos: prăjit sau cu diverse sosuri grase sau pline de zahăr. Dar un cartof de mărime medie, fiert în apă sau copt, consumat cu coajă cu tot, nu este chiar un capăt de lume.
Deşi noi suntem, cel mai probabil, obişnuiţi cu cartoful preparat într-un mod nesănătos, veţi fi surprinşi să vedeţi ce gust bun au cartofii copţi la cuptor fără niciun alt ingrediet. Sau pur şi simplu fierţi.
Se adaugă sare, eventual alte condimente naturale preferate (rozmarin, oregano, boia etc) şi sunt delicioşi!
Cât de des putem consuma cartofii dacă suferim de ficat gras?
Acum că ştim că, dacă îi gătim corespunzător, nu este nevoie să eliminăm cartofii din dieta noastră zilnică, aş vrea să atrag atenţia că nu înseamnă că putem mânca la fiecare masă cartofi.
Personal, aş recomanda ca în primele 3 luni de dietă (imediat după ce aţi fost diagnosticaţi), să consumaţi cartof doar la ocazii spe
ciale.
Abia apoi putem să îi consumăm ceva mai des – o dată sau de două ori pe săptămână, dar cu mare atenţie la cantitatea mâncată (maxim un cartof mediu pe zi) şi la modalitatea de preparare (doar copt la cuptor sau fiert, fără ulei sau sosuri).
Eu personal încerc să stau departe de cartofi ca garnitură sau în feluri principale şi să îi mănânc doar pe cei din ciorbe (pe care le consum acum aproape zilnic). Cantităţi mici spre foarte mici şi totul merge strună!
Concluzie
Cam la fel cum stă treaba cu consumul de pâine sau banane dacă suferim de ficat gras, cartofii urmează aceeaşi regulă de bază: moderaţia este cheia succesului.
Se poate mânca din când în când câte un cartof gătit corespunzător fără temeri mari că va face probleme.
Ideal este să-l ignorăm complet – el este, până la urmă, una dintre cele mai proaste alegeri când vine vorba de legume pe care să le consumăm – dar în acelaşi timp, nu va fi un capăt de lume dacă îl mâncăm din când în când.
Repet – este foarte important să îl gătim sănătos – doar la cuptor sau fiert – şi să consumăm în cantităţi mici!
Buna seara,
Despre cartofii dulci ( numiti impropriu cartofi ) ai gasit ceva in documentarea ta ?
Multumesc
Da, i-am vazut pusi cam la acelasi nivel ca si cartofii normali. Surprinzator (uitandu-ne la numele lor), nu au mai multi carbohidrati decat cartofii normali, deci pot fi consumati si ei cu moderatie.