Ai voie bere dacă ai ficat gras?

| |

Dacă ai fost diagnosticat cu ficat gras (steatoză hepatică), chiar dacă diagnosticul este “steatoză hepatică nonalcoolică,” orice tip de alcool este interzis. Aici includem şi berea, chiar dacă ea are mult mai puţin alcool decât majoritatea băuturilor.

Deci, persoanele care suferă de steatoză hepatică nonalcoolică, cunoscută drept ficat gras, nu trebuie să mai bea bere. Chiar dacă are puţin alcool, acesta este în întregime sintetizat în ficat, punând mai multă presiune pe organul deja bolnav.

Noi am mai discutat în trecut despre consumul de alcool şi ficatul gras, dar am vrut să scriu acest articol dedicat exclusiv berii fiindcă ştiu că mai sunt persoane care nu consideră berea drept alcool. Unii chiar spun că e aliment, că e nutritiv… lucruri false, de altfel.

Chiar dacă această băutură conţine, în medie, în jur de 5% alcool (mult mai puţin decât tăriile care au 40% alcool sau vinul care are în jur de 12%), chiar şi acea cantitate poate fi extrem de nocivă, mai ales în cazul unui ficat care deja are probleme – cum este cazul ficatului gras.

berea si ficatul gras

De fiecare dată când filtrează alcool, un număr de celule din ficat mor (sursa). Ficatul însă are o capacitate impresionantă de regenerare, reuşind de obicei să aducă celule noi care să le ia locul celor care au murit.

Dar de-a lungul anilor această capacitate regenerativă poate scădea, iar astfel celulele moarte nu se vor mai regenera. Acest lucru poate fi grăbit dacă suferim de steatoză hepatică, fiindcă ficatul deja are probleme.

Dar consumul moderat de alcool e sănătos!

Probabil că am auzit cu toţii că un pahar de vin roşu pe zi este chiar recomandat, venind la pachet cu numeroase beneficii.

Lucru care se pare că este adevărat, dar în situaţia noastră nu prea contează pentru că:

1. Este vorba despre vin, nu despre bere.

2. Efectele benefice vin la persoanele sănătoase, nu la cei care suferă de alte boli (inclusiv ficat gras).

Deci chiar dacă este posibil ca puţin alcool consumat din când în când să aibă efecte benefice (sau măcar să nu facă rau ireparabil), lucrurile se schimbă complet atunci când apare o bolă ca steatoza hepatică.

Cât de mult rău poate face o sticlă de bere?

Sunt doctori care le spun pacienţilor că un pahar din când în când nu e chiar un capăt de lume şi este posibil să aibă dreptate.

Adevărul este că nimeni nu ştie exact cât de mult rău poate face un pahar de bere pe zi sau o sticlă de bere pe zi pentru cei care au ficat gras.

Întrebarea corectă în cazul acesta ar fi, însă: eşti dispus să rişti?

Este adevărat că sunt şanse ca o cantitate mică de bere să nu facă (prea) mult rău. Dar, fiind vorba despre viaţa ta, sănătatea ta… eşti dispus să rişti?

Recomandarea mea este să nu riscăm.

Eu personal nu am mai băut bere (sau orice tip de alcool) din momentul în care am fost diagnosticat. Şi nu numai că am reuşit să scap de ficatul gras, dar am realizat şi că viaţa merge înainte, chiar foarte frumos, fără bere.

Avem voie bere fără alcool dacă suferim de ficat gras?

bere fara alcool ficat gras

Aici lucrurile devin ceva mai complicate şi eu personal tind să îmi schimb părerea. Şi aici aş zice că putem, cu moderaţie, să consumăm bere fără alcool.

Recomandat este să nu consumăm nici acest tip de băutură fiindcă berea are multe calorii şi un conţinut ridicat de zaharuri care sunt nesănătoase, mai ales în cazul ficatului gras… dar eu personal am consumat bere fără alcool şi nu am avut probleme, reuşind să scap de această boală.

Aveţi în vedere însă că nu sunt doctor sau dietician. Spun doar ce a mers la mine şi ce am făcut eu. Asta nu înseamnă neapărat că este bine şi că aşa trebuie să faceţi. Eu doar îmi exprim punctele de vedere, le detaliez cât pot de bine, dar decizia este a voastră, în cunoştinţă de cauză.

Dacă rămân dubii, cel mai bine este să întrebaţi un medic şi să îi urmaţi sfatul.

Dar eu, aşa cum am zis, am băut şi incă beau bere fără alcool. Da, nici după ce am scăpat de ficatul gras nu am vrut să consum alcool şi consider că aceasta este atitudinea potrivită pentru fiecare persoana diagnosticată.

De asemenea, nu am început să beau această bere fără alcool imediat după diagnostic. Abia după şase, poate chiar opt luni am început să o consum… dar foarte rar.

În zilele caniculare, maxim o bere fără alcool pe zi (niciodată mai mult), dar de obieci mult mai rar: una la 2-3 zile vara sau una pe săptămână (sau chiar mai rar) iarna.

Chiar dacă la început gustul va părea diferit faţă de berea normală, vă garantez că vă veţi obişnui şi nu veţi mai simţi diferenţa după câteva luni.

Iar ca recomandări, dacă alegeţi să consumaţi bere fără alcool, din proprie experienţă pot spune că favoritele mele sunt: Nenea Iancu, Heineken, Tuborg şi Ursus (în această ordine). Recent am încercat şi o bere nefiltrată fără alcool, Nemţeana, care mi-a plăcut foarte mult, deci o puteţi încerca şi pe aceasta.

Repet însă: cel mai bine este să nu consumaţi nici bere fără alcool, dacă se poate. La cea cu alcool nici nu e loc de discuţii: nu trebuie consumată!

Ştiu că nu sunt veştile bune pe care probabil speraţi să le auziţi, dar până la urmă când vorbim de sănătate pe termen lung, merită să facem nişte sacrificii. Care, din proprie experienţă, pot spune că nu sunt chiar aşa dificile cum pot părea la început.

Previous

Este dieta keto recomandată pentru ficatul gras?

Poţi să mănânci ouă dacă ai ficat gras (steatoză hepatică)?

Next

5 thoughts on “Ai voie bere dacă ai ficat gras?”

  1. Buna seara! De când am băut 2,5L bere timișoreană și apoi îmi era foarte foame și în această o săptămână și mă îngrășat și cu burta mare .

    Reply
  2. am de 40 ani hepatita c si ficat gras Regim strict am inceput abia acum 10 ani Mi s-a interzis complet alcoolul in inclusiv berea fara alcool Am incercat de curind un pahar iar reactia a fost puternica M-a taiat transpiratia si am ametit de parca bausem citeva sticle Am ajuns la concluzia ca berea fara alcool tot are ceva alcool deci nu va luati dupa eticheta

    Reply
    • Poate sa fi fost si pe fond psihic / autosugestie. Daca pe ambalaj scrie 0% alcool, ar avea mari probleme producatorii daca ar fi altfel. Dar da, sunt anumite beri cu continut redus de alcool (0.1% – 0.5%). Insa este mentionat pe ambalaj.

      Reply

Leave a Comment